Atac cibernetic, urmări. Datele spitalelor au fost recuperate

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Datele au fost recuperate în cea mai mare parte
Datele au fost recuperate în cea mai mare parte

Cea mai mare parte a datelor din calculatoarele spitalelor a fost recuperată. Hackerii care au produs atacul cibernetic la spitale nu vor primi niciun leu ca răscumpărare.

Spitalele care au fost ținta unui atac cibernetic în cursul săptămânii trecute au reușit să-și recupereze datele. Potrivit protv.ro, hackerii nu vor primi niciun ban drept răscumpărare, iar în prezent, cea mai mare parte a datelor a fost recuperat. De asemenea, se lucreză în continuare la recuperarea informațiilor

De asemenea, specialiștii IT au reușit să  depisteze modul în care au fost atacate calculatoarele. Ei au identificat tipul de software maliţios care a infectat reţelele spitalelor, dar nu au reuşit şi decriptarea informaţiilor blocate de hackeri.

Ei spun că au fost 2 tipuri de atacuri: unul direct prin e-mail care avea un fişier ataşat asemănător cu o ofertă sau o factură, ce a fost apoi accesata, iar al doilea tip, un atac direct asupra unui computer care avea drept de administrare de la distanţă a reţelei IT a spitalului.

Informațiile au fost recuperate

Din fericire, spitalele au reușit să-şi recupereze din istoricul salvat separat - aşa numitul back-up pe care îl aveau - o mare parte din informaţiile vizate de atac. La Spitalul Victor Babeş, de exemplu, nu există informaţii care să fi fost pierdute definitiv pentru că, mai arată sursa, potrivit  managerului spitalului, acestea pot fi recuperate oricând de la Casa Naţională de Asigurări sau de la alte instituţii medicale către care erau raportate zilnic aceste date.

Singurele sincope s-au înregistrat a doua zi după atacul informatic, pentru că reţeaua informatică a fost oprită şi toate operaţiunile s-au derulat pe hârtie, inclusiv internări, eliberări reţete şi altele.

Devirusarea continuă și acum, însă din cele 300 de unități, doar 80 funcționează.

Specialiştii atrag din nou atenţia asupra pericolului reprezentat de emailurile suspecte şi lipsa unor măsuri actualizate de securitate IT. Ei spun că cele mai vulnerabile rămân departamentele financiar, administrativ şi resurse umane din orice companie, care primesc un număr mare de emailuri.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel