Avertismentul OMS: Există o mare probabilitate să se răspândească noi variante mai periculoase de coronavirus

DCMedical Team |
Data publicării:
Coronavirus   Foto: Pixabay
Coronavirus Foto: Pixabay

Organizația Mondială a Sănătății avertizează cu privire la apariția și răspândirea unor variante mai periculoase de coronavirus, apreciind că o astfel de perspectivă este „foarte probabilă”. 

OMS este îngrijorată că există evaluări nejustificate că pandemia s-ar apropia de sfârșit și este de părere că ceea ce acum intră în categoria „variantelor îngrijorătoare” de coronavirus s-ar putea dovedi și mai greu de controlat, notează Digi 24.

OMS face distincție între variante „îngrijorătoare” ale virusului și „variante de interes”. În această din urmă categorie intră acele tulpini identificate ca fiind o cauză de transmitere, sunt depistate în mai multe țări, dar despre ele încă nu se știe cât de contagioase sunt.

Până acum, au fost depistate mai multe tulpini ale coronaviruslui, care au fost botezate cu litere ale alfabetului grecesc: alfa, beta, delta, gamma, epsilon și, cea mai nouă, lambda.

Recomandările OMS

OMS recomandă statelor membre să continue să monitorizeze în timp real situația epidemiologică și să evalueze capacitatea sistemului de sănătate, arată un comunicat al organizației. 

Utilizarea măștilor, distanțarea fizică, igiena mâinilor și îmbunătățirea ventilației spațiilor interioare rămân esențiale pentru reducerea transmiterii CoV-2 al SARS.

Evenimentele care presupun adunări de oameni trebuie evaluate din punct de vedere al riscurilor. Este esențial să se ia în considerare contextul epidemiologic, inclusiv prevalența variantelor îngrijorătoare de coronavirus, puterea lor de transmitere, precum și capacitatea de urmărire a contacților și testarea participanților.

OMS dorește ca până în septembrie 2021 să fie vaccinată cel puțin 10 % din populația tuturor țărilor. Este necesară o solidaritate sporită la nivel mondial pentru a proteja populațiile vulnerabile de apariția și răspândirea variantelor CoV-2 ale SARS, subliniază din nou OMS. 

De asemenea, organizația recomandă statelor membre să NU solicite dovada vaccinării împotriva COVID-19 pentru călătorii internaționale ca fiind singura cale sau condiție care să permită călătorii internaționale, având în vedere accesul limitat la nivel mondial și distribuția inechitabilă a vaccinurilor COVID-19.  

„Împreună vom învinge pandemia, dar perspectiva noastră trebuie să fie mai amplă, iar ambițiile să țintească mai sus, trebuie să conclucrăm să prevenim, să depistăm și să răspundem rapid la viitoare focare cu potențial pandemic”, a subliniat Tedros.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel