Bărbat, declarat vindecat de HIV cu ajutorul celulelor stem: Nu este imposibil, ci doar foarte dificil să elimini HIV din organism

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
HIV - Foto: Freepick
HIV - Foto: Freepick

Un bărbat de 53 de ani a fost declarat vindecat de HIV. Cum a fost posibil și ce au descoperit medicii. Este a treia persoană vindecată de HIV.

HIV (virusul imunodeficienței umane) este un virus care atacă sistemul imunitar al organismului. Dacă HIV nu este tratat, poate duce la SIDA (sindromul imunodeficienței dobândite).

În prezent, nu există un tratament eficient. Odată ce oamenii se infectează cu HIV, îl au pe viață.

Dar, cu o îngrijire medicală adecvată, HIV poate fi controlat. Persoanele cu HIV care primesc un tratament eficient împotriva HIV pot trăi o viață lungă și sănătoasă și își pot proteja partenerii.

Bărbatul declarat vindecat acum de HIV a fost tratat în 2013 pentru leucemie mieloidă acută folosind celule stem de la un donator despre care se știa că are o mutație rezistentă la HIV. Acum în vârstă de 53 de ani, acesta a declarat că intenționează să se implice în strângerea de fonduri pentru cercetare.

De la procedura de transplant de măduvă osoasă, cercetătorii au descoperit în corpul pacientului celule imunitare care reacționau la HIV, precum și semne că virusul nu se mai replica.

Când oamenii de știință au transplantat celulele pacientului în șoareci, virusul nu s-a mai replicat. Ca un test final pentru a vedea dacă s-a vindecat, pacientul a încetat să mai ia tratamentul HIV cunoscut sub numele de ART (terapie antiretrovirală), care suprimă replicarea HIV, în 2018.

"Aceasta arată că nu este imposibil - este doar foarte dificil - să elimini HIV din organism", a declarat Björn-Erik Jensen, MD, unul dintre medicii pacientului, pentru revista Nature, care a publicat marți rezultatele, potrivit Medscape.

Care sunt simptomele HIV?

Majoritatea oamenilor au simptome asemănătoare gripei în decurs de 2 până la 4 săptămâni de la infectare.

Simptomele pot dura câteva zile sau câteva săptămâni.

Faptul că aveți doar aceste simptome nu înseamnă că aveți HIV. Alte boli pot provoca simptome similare, potrivit CDC.

Unii oameni nu au niciun simptom. Singura modalitate de a ști dacă aveți HIV este să vă faceți un test.

Simptomele HIV variază în funcție de stadiul de infectare.

Boala se răspândește mai ușor în primele câteva luni după ce o persoană este infectată, dar mulți dintre ei nu sunt conștienți de statutul lor până în stadiile ulterioare. În primele câteva săptămâni după ce au fost infectați, este posibil ca oamenii să nu prezinte simptome. Alții pot avea o boală asemănătoare gripei, inclusiv:

febră

dureri de cap

erupție cutanată

durere în gât.

Infecția slăbește progresiv sistemul imunitar. Acest lucru poate provoca alte semne și simptome:

ganglioni limfatici umflați

pierdere în greutate

febră

diaree

tuse.

Fără tratament, persoanele cu infecție HIV pot dezvolta și boli grave:

tuberculoza (TB)

meningită criptococică

infecții bacteriene severe

cancere, cum ar fi limfoamele și sarcomul Kaposi.

HIV determină agravarea altor infecții, cum ar fi hepatita C, hepatita B și mpox, potrivit OMS.

Cel puțin a treia persoană vindecată de HIV

 

Pacientul este cel puțin a treia persoană care este declarată vindecată de HIV, potrivit Nature.

Declararea unei persoane vindecate are loc odată ce se stabilește că virusul nu se mai replică sau nu mai este stocat în organism. Bărbatul german - sau "pacientul din Dusseldorf", așa cum este numit acum - ar putea fi a cincea persoană vindecată, potrivit ABC News.

Dar este puțin probabil ca tratamentul care l-a vindecat să fie oferit pacienților cu HIV care nu au leucemie, care este un cancer ce afectează părțile din organism care produc sânge, cum ar fi măduva osoasă. Acest lucru se datorează riscurilor ridicate pe care le implică procedura, potrivit Nature.

Dar cercetătorii analizează dacă propria măduvă osoasă a pacienților cu HIV poate fi modificată genetic pentru a avea aceeași mutație care a fost prezentă în transplantul pacientului din Dusseldorf.

Peste 38 de milioane de persoane din întreaga lume trăiesc cu HIV, un virus care atacă sistemul imunitar al organismului prin distrugerea celulelor albe din sânge, crescând astfel riscul pentru alte infecții. Recent, teste de vaccinare promițătoare pentru HIV au fost anulate, deoarece tratamentele experimentale nu au fost eficiente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel