Bebeluși modificați genetic, registru mondial OMS al cercetărilor asupra genomului uman

Dana Lascu |
Data publicării:
Bebeluș
Bebeluș

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat aseară înființarea unui registru central pentru a monitoriza cercetările ce vizează modificările aduse genomului uman. Este vorba de un registru pentru bebeluși modificați genetic. 

Anunțul că va fi înființat un registru ppentru bebeluși modificați genetic a fost făcut în cadrul celei de-a doua reuniuni a Comitetului consultativ de experți din cadrul OMS pentru încadrarea și supravegherea modificărilor aduse genomului uman, ce are misiunea de a implementa un cadru internațional care să gestioneze acest domeniu.

OMS a anunțat în decembrie 2018 înființarea unui grup compus din 18 experți, după anunțul făcut de un cercetător chinez referitor la nașterea unor fetițe gemene care fuseseră modificate genetic - o premieră mondială în lumea medicală, notează AFP și Agerpres.

Într-un comunicat, OMS a explicat că acel comitet de experți îi îndeamnă pe toți oamenii de știință „să își înregistreze testele și studiile" în acest "registru mondial" nou înființat.

Riscul folosirii tehnologiilor moderne pentru a „corecta” genele

În cadrul celei de-a doua reuniuni a comitetului, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat: „De la ultima noastră întâlnire (18-19 martie, n.r.), anumiți oameni de știință și-au anunțat dorința de a modifica genomul unor embrioni și de a duce acele sarcini la termen".

„Acest lucru ilustrează cât este de importantă și de urgentă activitatea noastră", a adăugat el, subliniind că „noile tehnologii de modificare a genomului sunt foarte promițătoare pentru aceia care suferă din cauza unor maladii pe care le credeam în trecut incurabile", dar și că „anumite utilizări ale acestor tehnologii ridică, totodată, anumite provocări unice și fără precedent - etice, sociale, regulamentare și tehnice".

În același comunicat, directorul OMS a reamintit că țările membre nu ar trebui să autorizeze „alte lucrări despre modificările genetice ale liniei germinale umane (formată din celule precursoare spermatozoizilor și ovulelor, n.r.) în cadrul aplicațiilor clinice umane, atât timp cât implicațiile tehnice și etice nu vor fi fost examinate așa cum se cuvine".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel