Boala care are consecințe dezastruoase. Prof. dr. Sebastian Cozma: Este îngrijorător

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
surditatea - FOTO: Freepik
surditatea - FOTO: Freepik

Această boală provoacă îngrijorare în rândul medicilor. Se așteaptă ca în următorii ani numărul persoanelor afectate de această boală să se dubleze, iar consecințele sunt dezastruoase.

În cadrul dezbaterii organizate de DC Media Group "Registrul Național de Implant Cohlear, o prioritate națională", prof. Dr. Sebastian Cozma, Medic Primar ORL și Coordonator al Compartimentului de Audiologie și Vestibulogie de la Spitalul Clinic de Recuperare Iași, a subliniat importanța implementării unui Registrul Național de Implant Cohlear în contextul creșterii alarmante a surdității în rândul populației.

Prof. Cozma a explicat că, în prezent, coordonarea Programului de Implant se face la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, iar fondurile sunt alocate conform unor criterii specifice. Cu toate acestea, există o preocupare cu privire la necesitatea adaptării la tendințele globale, având în vedere semnalările Organizației Mondiale a Sănătății referitoare la creșterea alarmantă a numărului de persoane cu surditate.

"La nivelul Ministerului Sănătății nu există o Comisie de Implant. Este vorba de coordonarea Programului de Implant la nivelul Casei Naționale de Asigurări, calitate în care am discutat deseori cu colegii mei. Există niște criterii după care se alocă fonduri. Se vede o evoluție favorabilă în cei 24 de ani. Pacientul cu surditate este un pacient care are niște șanse, dar nu toți pacienții au aceste șanse. 

Din 2017, OMS a semnalat și a făcut ceva "zgomot" pentru a sensibiliza guvernele țărilor lumii asupra acestei patologii, surditatea, care este în creștere. Se așteaptă ca în decurs de 30 de ani, numărul persoanelor cu surditate care ar trebui să beneficieze de intervenții aproape să se dubleze. Este îngrijorător. 

Ar trebui să ne pregătim pentru această etapă. Studiile din ultimii ani au arătat o creștere semnificativă de la un la altul. Nu este o afecțiune rară, este cea mai frecventă afecțiune pe care nou-născuții o pot prezenta la naștere și care are soluții.

Nu vorbim numai despre copii. Vorbim de copii cu surditate congenitală, singurii la care putem fi alarmați la screeningul neonatal pe care din 2019 am reușit să îl impunem printr-un Ordin al Ministerului Sănătății. Nu este perfect",  a explicat prof. Dr. Sebastian Cozma, Medic Primar ORL, Coordonator Compartiment Audiologie și Vestibulogie Spitalul Clinic de Recuperare Iași, în exclusivitate la DC MEDICAL, în cadrul dezbaterii DC Media Group -"Registrul Național de Implant Cohlear, o prioritate națională".

Vezi și: "Am primit această veste groaznică, că e surd!" Mama unui copil cu hipoacuzie, strigăt disperat: Când vor ajunge banii și la copilul meu? Eu pe cine întreb?

Screeningul nou-născutului, esențial

Prof. dr. Sebastian Cozma a evidențiat necesitatea unei abordări integrate în ceea ce privește screeningul neonatal pentru detectarea precoce a surdității congenitale. Acesta a subliniat că specialiștii ORL sunt esențiali în acest proces, întrucât unele cazuri necesită evaluare și intervenție imediată din partea acestora, mai ales în situații în care riscul este crescut.

"Specialitatea noastră care și-a depus toate eforturile în organizarea și funcționarea acestui screening a fost îndepărtată de la coordonarea acestui screening din cauza faptului că, la începutul acestui program, s-a constatat că doar Neonatologia trebuie să facă parte din el, deși după Maternitate, unii copii care au factor de risc, au nevoie să fie testați în clinici de specialitate, iar după o lună nu mai sunt clinici de Maternitate. 

Recent s-a făcut un registru de screening auditiv al nou-născutului. Nu a funcționat niciodată, dar structural în cadrul STS a fost găzduit și a fost realizat de o echipă a Ministerului Sănătății, dar niciodată nu a funcționat. 

Deficiențe de auz - FOTO: Freepik@bokodi

Vezi și: "Pacienții sunt tentați să nu își mai ia pastilele, ceea ce e grav de tot". Dr. Adrian Streinu-Cercel: Fără educație, e o generație pierdută. Marginalizarea e sinistră. Ne dorim o generație sănătoasă

Revenind la screening ne dorim să revenim în coordonarea programului de screening pentru că nu poate fi dus mai departe numai cu neonatolog. Neonatologul nu știa nimic despre screening până când nu am venit să semnalăm lucrul acesta și să facem ca astfel încât să înțeleagă că trebuie făcut acest lucru încă din Maternitate.

Sunt zeci de mii de copii care nu au beneficiat de screening",  a mai precizat prof. Dr. Sebastian Cozma, Medic Primar ORL, Coordonator Compartiment Audiologie și Vestibulogie Spitalul Clinic de Recuperare Iași, în exclusivitate la DC MEDICAL, în cadrul dezbaterii DC Media Group -"Registrul Național de Implant Cohlear, o prioritate națională".

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel