Boala cu sute de alergii. Ce este mastocitoza, cum se manifestă și cum se tratează

Monika Baciu |
Data publicării:
 Mastocitoza – FOTO: Pexels@Moose_Photos
Mastocitoza – FOTO: Pexels@Moose_Photos

Mastocitoza este o boală care afectează pielea. Se întâlnește mai frecvent la copii.

Mastocitoza este o afecțiune rară cauzată de un număr excesiv de mastocite care se adună în țesuturile corpului. Uniunea Europeană recomandă în mod explicit formarea de Centre de Excelență, pentru a asigura cea mai bună calitate a vieții posibilă și cel mai bun prognostic posibil pacienților afectați de boli rare. Medicul Vasi Rădulescu explică ce reprezintă această boală și cum se poate trata.

”Această afecțiune rară este caracterizată prin creșterea marcată a nivelurilor de mastocite, dar și prin mutații specifice la nivelul acestor celule importante. Mastocitele mediază legături între anumite componente celulare, ele eliberând histamină.

Când este prea multă histamină, anumite procese se exacerbează, ducând la semne și simptome variate”, a explicat medicul Vasi Rădulescu, pe pagina sa de Facebook.

Vezi și: Bolile hepatice, afecțiunile tăcute cu diagnosticare tardivă. Șmira: Foarte importantă este evaluarea periodică

Mastocitoza, boala cu alergii

Mastocitoza este boala cu o mie de alergii, așa cum subliniază medicul Vasi Rădulescu. Pielea este organul afectat cu cea mai mare frecvență, practic în 100% din formele pediatrice și în aproximativ 85% din mastocitoze la adult.

”Alergiile apar prin veriga mastocite – eliberare de histamină, de aceea în mastocitoză reacțiile alergice sunt frecvente, de la ușoare până la maximale, cu șoc anafilactic.

Alte simptome includ greață, vărsături, balonări, dureri abdominale, dureri musculare, lentoare, amețeli, tahicardie și tabloul e vast, perfid, greu de pus într-un tipar anume.

Reacțiile alergice pot apărea la tot felul de alergeni, de la cei de mediu, alimentari, până la medicamente. Bolnavii cu mastocitoză trebuie să aibă prudență maximă la pastilele luate, să nu încerce ceva nou, să primească un tratament numai sub supravegherea medicului”, mai explică medicul Vasi Rădulescu.

Vezi și: Denutriția, boala care ucide circa 40% din copii. Medic: Cea mai importantă strategie este reducerea sărăciei

Diagnosticarea mastocitozei, tardivă

Diagnosticarea mastocitozei se realizează tardiv. Potrivit medicului, cu tratament boala poate fi ținută sub control.

”Tratamentul implică inhibarea degranulării mastocitare, incluzând antihistaminice (medicamente tipice pentru alergii), blocanți de receptori de histamină (de tip ranitidină, se dă în eroziunile mucoasei gastrice mai ales), cromoglicat de sodiu (capsule, există și creme pentru reacțiile pur cutanate).

Mastocitoza este o boală cu multe fețe. Diagnosticarea corectă din păcate se face fie târziu, fie greu, iar unii medici tind să ignore această posibilitate. Cum bolnavii fac frecvent atacuri de panică, concentrarea pe acest lucru duce la ignorarea altei posibilități, iar cadrele medicale trebuie să fie deosebit de atente, să nu subestimeze tabloul.

Viața cu mastocitoza nu e deloc ușoară, dar respectarea unor principii relativ simple, o relație frumoasă cu medicii, o informare corectă, un tratament corespunzător sunt măsuri care aduc un echilibru”, a mai spus medicul.

Vezi și: Vitamina C, esențială când călătorim cu avionul. Dr. Cezar: Un zbor te expune la o doză mai mare de radiații decât în mod obișnuit

Simptomele mastocitozei

Simptomele mastocitozei sunt vizibile, dar se și simt. Potrivit Asociației Suport Mastocitoză România, în cazul copiilor, mastocitoza se manifestă de la a patra lună de viață.

”Printre simptomele și semnele cel mai frecvent prezentate de adulții cu mastocitoză sistemică, se numără pruritul, eritemul cutanat (flushing) localizat sau generalizat, urticarie cu/iară angioedem, durere abdominală, simptome neuropsihiatrice, anafilaxie cu risc vital, simptome constituționale, simptome date de afectarea osoasă – artralgii, dureri osoase la nivelul oaselor lungi, mialgii.

Infiltrarea cu mastocite a diferitelor organe și sisteme poate conduce la citopenii, alterări ale funcției hepatice, hipersplenism, osteoporoză, ascită și malabsorbție.

În ceea ce privește mastocitozele pediatrice, în 80% din cazuri leziunile cutanate apar înainte de luna a șaptea de viață. Se caracterizează prin prezența unui număr crescut de mastocite la nivelul dermului și simptomele apar din cauza eliberării locale sau sistemice de mediatori de către mastocit.

Există mai multe forme de afectare cutanată în mastocitozele pediatrice: maculopapulară (urticaria pigmentosa) cu subformele – nodulară, forma în plăci, mastocitoza cutanată difuză și mastocitomul solitar”, arată Asociația Suport Mastocitoză România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel