Afectiuni ale grandei tiroide. Tot ce trebuie să cunoști

În zilele noastre afecţiunile tiroidiene sunt din ce în ce mai frecvente, tot mai multe persoane fiind diagnosticate cu astfel de probleme.
Tiroida este o glandă endocrină, în formă de fluture, situată în partea anterioară a gâtului, sub "mărul lui Adam".
Tiroida este responsabilă de secreţia a doi hormoni, triiodotironina (T3) şi tiroxina (T4), denumirea acestora venind de la prezenţa a 3, respectiv 4 atomi de iod, informează bioclinica.ro.
Pentru producerea hormonilor, glanda tiroidă necesită aport de iod. Necesarul zilnic de iod este de 150 µg (cu excepţia sarcinii, când acesta crește). Iodul este conţinut în majoritatea tipurilor de sare de masă, apă, fructe de mare, peşte şi în fructele care cresc pe soluri bogate în iod.
Deficitul de iod, stresul şi alimentaţia deficitară pot determina dereglări ale glandei tiroidei, astfel încât aceasta poate elibera fie excesiv hormoni tiroidieni (hipertiroidism), fie în cantitate insuficientă (hipotiroidism).
Simptomele hipotiroidismului
Căderea părului, oboseală, intoleranţă la frig, creştere în greutate
Simptomele hipertiroidismului
Scădere în greutate, nervozitate, ritm cardiac crescut, tulburări ale ciclului menstrual
O altă afecţiune frecventă a glandei tiroidei este tiroidita Hashimoto. Aceasta este o boală autoimună, care se caracterizează prin producerea de autoanticorpi de către sistemul imun care pot deteriora celulele tiroidiene alterând astfel funcţia acestora de a produce hormoni. Simptomele sunt asemănătoare cu cele asociate hipotiroidismului, mai scrie sursa citată.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-