Operația care salvează de AVC... s-ar putea să fie inutilă pentru majoritatea pacienților. Ce arată un nou studiu

Mii de oameni fac anual o operație riscantă pentru a preveni un AVC, dar un nou studiu arată că majoritatea nici măcar nu au nevoie de ea! Descoperirea care ar putea schimba complet tratamentul pentru arterele...
Conform unui studiu efectuat în Europa și Canada, mulți pacienți cu o arteră a gâtului îngustată ar putea să nu aibă nevoie de una dintre procedurile riscante de prevenire a accidentelor vasculare cerebrale care reprezintă standardul obișnuit de îngrijire, potrivit Reuters.
Numai în Statele Unite, peste 100 000 de proceduri sunt efectuate în fiecare an pentru redeschiderea arterelor carotide cu îngustare sau stenoză. S-a demonstrat că îndepărtarea secțiunii înfundate a vasului reduce riscul unui accident vascular cerebral. Însă procedura în sine poate declanșa un accident vascular cerebral.
Pe lângă intervenția chirurgicală sau plasarea minim invazivă a unui stent, acești pacienți primesc anticoagulante și medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol. Deoarece aceste medicamente s-au îmbunătățit de-a lungul anilor, cercetătorii s-au întrebat dacă operațiile de rutină ale arterei carotide sunt încă necesare la toți pacienții.
Cercetătorii au recrutat 429 de adulți, majoritatea în vârstă, cu o arteră carotidă înfundată în proporție de cel puțin 50%, dar al căror risc de accident vascular cerebral - mai mic de 20% - nu era foarte ridicat. Toți au primit medicația obișnuită, iar jumătate dintre ei au fost repartizați aleatoriu pentru a fi supuși unei intervenții chirurgicale sau unei stentări.
Doi ani mai târziu, cercetătorii nu au observat nicio diferență în ceea ce privește ratele de accident vascular cerebral, atac de cord sau deces în cele două grupuri, conform unui studiu publicat în The Lancet Neurology.
Acest lucru a fost valabil indiferent dacă pacienții au avut sau nu simptome ale arterei carotide îngustate, cum ar fi slăbiciune bruscă sau amorțeală pe o parte a corpului, probleme de vorbire sau înțelegere, pierderea bruscă a vederii sau vedere încețoșată sau amețeli.
Un editorial publicat împreună cu studiul notează că cercetătorii vor continua să urmărească participanții la studiu timp de încă trei ani, iar rezultatele la acel moment vor fi mai fiabile.
Între timp, rezultatele sugerează că, pentru aproximativ 75% dintre pacienți, medicamentele singure vor fi probabil suficiente pentru a reduce riscul unui accident vascular cerebral, a declarat într-o declarație coautorul studiului, Dr. Paul Nederkoorn de la Amsterdam UMC.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-