Hepatita virală. Cauzele apariției

Hepatita virală este un grup de virusuri (hepatită A, B, C, D și E) care determină infecții acute și/sau cronice și inflamație a ficatului. Virusurile hepatitei B și C sunt cauze majore ale bolilor și morții...
Hepatita A și E sunt în mod obișnuit cauzate de ingerarea alimentelor contaminate sau a apei. Hepatitele B, C și D apar de obicei ca urmare a contactului parental cu fluidele corporale infectate. Modurile comune de transmitere a acestor virusuri includ primirea sângelui sau a produselor din sânge contaminate, procedurile medicale invazive care utilizează echipamente contaminate și transmiterea hepatitei B de la mamă la copil la naștere, de la un membru la altul la un copil, precum și prin contact sexual.
Hepatita virală a apărut ca o problemă de sănătate publică principală în regiunea Mării Mediterane. Mai mult de 75% din ciroza și carcinomul hepatocelular din regiune se datorează infecției cu virusul hepatitei B sau a virusului hepatitic C. În ciuda disponibilității unor strategii eficiente de prevenire, transmiterea hepatitelor B și C are loc în întreaga regiune. Multe dintre aceste infecții sunt dobândite în sistemul de sănătate. Implementarea programelor de control al infecțiilor, de siguranță la injectare și de siguranță a sângelui reprezintă provocări majore.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-