Ce poți să pățești dacă nu te speli câteva zile. Detaliul scârbos care te va face să apelezi mai des la apă și săpun
Ce poți să pățești dacă nu te speli câteva zile. Detaliul scârbos care te va pune pe gânduri.
Alergia la ceapă este rară, spun specialiștii, dar pentru că ceapa este un ingredient frecvent utilizat în bucătărie, ea poate fi foarte dificil de evitat. Mai comună este sensibilitatea la ceapă, care dă...
Ceapa nu este inclusă în lista alergenilor frecvenți, așa că nu o veți găsi trecută în meniuri sau pe etichetele produselor, dar o găsim în foarte multe alimente fie ele pregătite de-a data, în conserve dar și la restaurant, în supe, ciorbe, tocănițe, salate, murături, în mezeluri și ale produse. Pe etichete o putem găsi menționată și sub formă de pudră (sau praf) de ceapă.
Alergia sau sensibilitatea se datorează faptului că ceapa are un conținut mare de FODMAP (prescurtarea de la oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide și polioli), care sunt o colecție de carbohidrați cu lanț scurt și alcooli de zahăr ce se găsesc în alimente în mod natural, dar care pot fi și sintetizați și folosiți ca aditivi alimentari. Ei sunt „responsabili”, de fapt, de multe probleme digestive.
Când o persoană este alergică la ceapă, sistemul său imunitar reacționează imediat și apar simptomele alergice care pot fi severe, precum vărsături, mâncărime, umflare și dificultăți de respirație. Iată care sunt, pe larg, simptomele date de alergia la ceapă.
Dacă o persoană este alergică la ceapă, simptomele pot apărea până la două ore după ingestie. Simptomele unei alergii la ceapă pot include:
- Greață,
- Vărsături,
- Diaree,
- Dureri de cap,
- Mâncărime,
- Bubițe sau erupții cutanate,
- Umflarea feței, a buzelor sau a gâtului,
- Probleme de respirație,
- Dureri de stomac,
- Tuse sau respirație șuierătoare,
- Leșin sau amețeli,
- Șoc anafilactic, deși extrem de rar.
Între o alergie alimentară și sensibilitatea alimentară, diferența o face sistemul din organism care este implicat. O alergie alimentară implică sistemul imunitar, în timp ce sensibilitatea alimentară sau intoleranța implică sistemul digestiv.
Atunci când o persoană este alergică la ceapă, corpul ei tratează ceapa ca pe un agresor. Sistemul imunitar eliberează anticorpi numiți imunoglobulină E (IgE), care declanșează reacții alergice. Conform Academiei Americane de Alergie, Astm și Imunologie (AAAAI), de fiecare dată când o persoană este expusă alimentului „vinovat", poate să apară o reacție alergică, care poate să meargă până la șoc anafilactic, care pune în pericol viața.
O persoană are sensibilitate alimentară atunci când organismul ei nu este în măsură să digere anumite alimente. Acest lucru poate duce la probleme digestive precum greață, balonare, diaree sau gaze.
Persoanele sensibile la ceapă pot întâmpina probleme digestive după ce le-au consumat. În unele cazuri, aceste simptome pot să apară și câteva ore mai târziu. Sensibilitatea alimentară poate provoca simptome incomode, dar nu pune viața în pericol.
Simptomele sensibilității alimentare pot fi corelate cu cantitatea din alimentul respectiv pe care ai consumat-o. De exemplu, o cantitate mică de ceapă nu poate declanșa niciun simptom sau simptome ușoare, în timp ce consumul unei cantități mai mari de ceapă poate provoca simptome mai severe.
Ce poți să pățești dacă nu te speli câteva zile. Detaliul scârbos care te va pune pe gânduri.
Cum să cureți bradul artificial și ce poți să pățești dacă nu faci lucrul acesta.
Ce este rino-conjunctivita alergică și ce anume o provoacă, de fapt. Care e diferența față de rinita alergică.
Alimentele toxice sunt cele care în cazul unor persoane pot provoca alergii alimentare.
Există numeroase soluții simple și eficiente care pot grăbi procesul de recuperare și ameliora disconfortul provocat de răceala comună.
Alergia bizară pe care o poți face din cauza unor obiecte banale precum papuci, haine sau chiar mâncarea.
Șocul anafilactic poate să apară din cauza unor substanțe alergice. Poate pune în pericol viața.
Animalele de companie, benefice pentru educarea sistemului imunitar uman.
Un bol cu sare plasat pe pervazul ferestrei te scapă de o problemă enervantă care, de altfel, îți poate afecta sănătatea.
Alergia la alcool poate avea reacții severe. Află ce trebuie să faci dacă ai o alergie la alcool.
Alergia la ambrozie - simptome și cum să gestionezi răspândirea acesteia.
Alergiile și intoleranța alimentară, cum se manifestă fiecare și cum se pot trata.
Care e alergia ciudată pe care medicii alergologi au descoperit-o la români.
Vopseaua de păr este asociată cu riscuri semnificative. Detaliul pe care trebuie să îl știi.
Manichiura cu gel poate provoca alergii severe. O femeie a fost la un pas de a-și pierde degetele din cauza manichiurii.
Alergiile sunt o problemă din ce în ce mai severă care ne pot afecta în orice sezon, la orice vârstă.
Alergia ciudată pe care o poți dezvolta din cauza bijuteriilor poate fi ușor confundată.