EXCLUSIV Ce trebuie să știi despre conservarea alimentelor. Carmen Dorobăț: Le dezinfectează, nu mai avem nicio bacterie

Ce trebuie să știi despre conservarea alimentelor. Bunicile noastre aveau un ritual bine pus la punct. După ce puneau zacusca în borcane, acestea erau puse încă o dată la fiert, iar apoi se înveleau bine în...
Ce trebuie să știi despre conservarea alimentelor. Cât de actuale sau practice sunt vechile tehnici învățate de la bunicile noastre. Acestea aveau un ritual bine stabilit. După ce borcanele erau umplute, acestea erau puse încă o dată la fiert, iar apoi acoperite cu pături pentru a le conserva. Dar ce efect are tot acest ritual ne-a explicat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
”Este așa-numita bain-marin, adică după ce facem conserva, nu știu dacă se mai fierbe acum, dar trebuie să spălăm borcanele foarte bine și să le ținem cu gura în jos, astfel încât să nu mai aibă posibile bacterii. Bacteriile acestea care trăiesc în condiții de aerobioză consumă oxigenul și se crează anaerobioza care dă naștere bacteriilor anaerobe, printre care și Clostridium botulinum.
Procedura le dezinfectează, astfel încât nu mai avem nicio bacterie. Sunt două manevre:
- fie punem borcanele umplute la fiert
- fie se spală foarte bine borcanele, se pun cu gura în jos pentru a fi siguri că rămân perfect curate, după care produsul respectiv se pune în borcan și se capsează”, a explicat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Ce este conservarea în baie de apă
Conservarea în baie de apă este un proces de conservare a alimentelor pregătite prin ambalarea lor în borcane cu capace cu auto-sigilare și prin scufundarea borcanelor în apă clocotită pentru o perioadă de timp determinată pentru a crea o etanșare ermetică și a distruge orice ar putea cauza deteriorarea alimentelor, cum ar fi bacteriile și enzimele.
După ce borcanele sunt scoase din apa clocotită, căldura și oxigenul scapă prin capace, creând un sigiliu în vid. Atunci când alimentele adecvate sunt procesate corect folosind conservele în baie de apă, acestea pot fi păstrate pe raftul cămării pentru a fi savurate ulterior timp de aproximativ un an.
Deși conservarea în baie de apă în sine este ușor de făcut, este important să vă asigurați că o faceți corect. Nu toate alimentele sunt candidați buni pentru conservarea în baie de apă. Alimente precum gemurile și jeleurile cu o cantitate potrivită de acid și zahăr în rețetă pot folosi cu succes această metodă.
Alimentele cu aciditate scăzută, cum ar fi fasolea verde și carnea, pe de altă parte, trebuie să fie conservate folosind un echipament specializat - numit conservator sub presiune - care încălzește alimentele la un grad mult mai mare decât în cazul conservării în baie de apă, potrivit All Recipies.
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
Chirurgia viitorului. Dr. Mugurel Bosînceanu, la Academia de Sănătate
Totul despre cancerul colorectal. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), la DC Medical și DC News
Telechirurgia de la proiect militar la revoluție medicală în era conectivității globale. Dr. Mugurel Bosînceanu: E necesară o întreagă echipă
Sănătatea, între tratament și prevenție. Cătălin Radu: O populație educată corespunzător va înțelege și importanța sănătății
Inovația farma în comunism. Cătălin Radu, Bristol Myers Squibb: Nu se încuraja diferența de opinii
Radioterapia de precizie, progrese. Dr. Matei Bâră: Control local al bolii. Reducerea efectelor adverse
Boala varicoasă, complicații. Dr. Anca Chitic: Potențial letal foarte mare
Oxigenul: leac sau pericol? Cum devine, paradoxal, armă împotriva bolilor grave
Manifestul DCNews, DCMedical și ARGUMENT susținut din Cluj, pentru o Românie în care sănătatea nu este un lux, ci o necesitate
Tratamentul oncologic, efecte negative. Ramona Schenker: Profund invalidante
Cât de periculoși sunt polipii de pe colon. Dr. Gabriela Lamatic: Nu resimte durere
Apneea obstructivă în somn, factorul ascuns care îți compromite sănătatea respiratorie. Dr. Ela Bănică: Află prea târziu
Tumorboard, rol esențial în cazul pacientului oncologic. Conf. univ. dr. Michael Schenker: Entitate extrem de importantă
Acces inegal la sănătate. Radu Gănescu: Zona rurală este foarte deficitară la serviciile medicale. Pacienții ajung târziu
Accesul inegal la servicii medicale pune în pericol sănătatea românilor și exercitarea democratică.
Spitalele, evaluate de noi inspectori. Mesajul care poate duce la demiteri
Bolile inflamatorii intestinale, tot mai frecvente. Dr. Răzvan Iacob: Extrem de important să le putem diagnostica corespunzător
Limfedemul, complicația ascunsă după operația de cancer mamar. Ramona Schenker: Invalidantă pentru paciente
Telechirurgia în era 5G. Cum se operează de la mii de kilometri distanță, în timp real. Dr. Mugurel Bosînceanu: Sunt foarte puțini proctori pe glob. Controlează robotul de la distanță
Dr. Oana Dolofan spune cu ce afecțiuni severe se confundă durerea de stomac
Brahiterapia, ce presupune. Dr. Beatrice Anghel: Dirijăm iradierea și o controlăm
Te uiți la Insula Iubirii? Uite ce fel de om ești. Radu Leca îți dezvăluie problema
Medicina cu patru P-uri, aplicată în oncologie. Dr. Eduard Dănăilă (SANADOR): Personalizată, predictivă, preventivă și participativă
Acesta este tratamentul care elimină cancerul. Funcționează în cazul fiecărui pacient și este folosit și în România.