Oamenii de știință se tem de pandemia de gripă aviară H5N1. Oameni și pisici de casă, testați deja pozitiv: Se desfășoară cu încetinitorul

Oamenii de știință se tem de pandemia care "se desfășoară cu încetinitorul".
Oamenii de știință care urmăresc răspândirea gripei aviare sunt din ce în ce mai îngrijorați de faptul că lacunele în supraveghere îi pot ține cu câțiva pași în urma unei noi pandemii, conform Reuters.
Mulți dintre specialiști monitorizează noul subtip de gripă aviară H5N1 la păsările migratoare încă din 2020.
Dar răspândirea virusului la 129 de turme de vaci de lapte din 12 state americane semnalează o schimbare care ar putea apropia transmiterea virusului între oameni.
Infecții au fost descoperite și la alte mamifere, de la alpaca la pisici de casă.
Ce îi îngrijorează pe oamenii de știință?
Ei bine, aceștia susțin că supravegherea virusului la animale precum vacile de lapte este limitată, ceea ce ar putea împiedica detectarea timpurie a unei posibile epidemii.
Virusul s-a răspândit în turme de vaci de lapte în mai multe state din SUA, sugerând o posibilă schimbare în comportamentul său care ar putea să-l facă transmisibil la oameni.
În prezent, au existat cazuri în care persoanele au fost testate pozitiv pentru gripa aviară H5N1 după contactul cu vaci infectate, chiar dacă au avut simptome ușoare.
Experții avertizează că, deși riscul actual ca virusul să se răspândească între oameni este scăzut, situație ar putea evolua rapid.
Detectarea timpurie este crucială pentru inițierea dezvoltării de vaccinuri, testate în masă și măsuri de izolare pentru a preveni o pandemie.
În prezent, se fac eforturi pentru ca oamenii de știință să se pregătească pentru o potențială transmitere a virusului la oameni, inclusiv securizarea dozelor de vaccinuri antigripale pre-pandemice și explorarea tehnologiilor mai rapide de producție a vaccinurilor, cum ar fi tehnologia ARNm utilizată de companiile farma.
De asemenea, la nivel global există pregătiri pentru a răspunde la posibila răspândirii a H5N1 la oameni, inclusiv crearea unei biblioteci de vaccinuri prototip și discuții despre strategii de distribuție.
Deci, în timp ce experții subliniază riscul actual al gripei aviare H5N1 pentru oameni, ei accentuează necesitatea unei supravegheri îmbunătățite a unor eforturi coordonate de răspuns și a unei pregătiri proactive pentru a atenua posibilele amenințări viitoare.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-