EXCLUSIV Dr Horațiu Moldovan, coronavirus: Spitalele din România care pot trata pacienții critici

horatiu_moldovan_1_31450200 Dr Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Foto: DC Medical

Invitat la Academia de Sănătate, dr Horațiu Moldovan a vorbit despre tehnologia extracorporeală (ECMO), o procedură care ar putea salva viețile pacienților cu insuficiență respiratorie sau cardiacă și care ar...

Dr Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, spune că tehnologia de circulație extracorporeală de lungă durată, așa numitul ECMO, este posibilă în România, în mai multe locuri.

"În primul rând la București, la Insitutul de Boli Cardiovasculare C C Iliescu de la Spitalul Fundeni, dar și la Spitalul Sfânta Maria. De asemenea este disponibil la Insitutul de Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgul Mureș, la institutul Inimii din Cluj și la centrul de Cardiologie din Timișoara. Există și spitale private care dispun de această tehnologie și care o pot pune la dispoziție. Experiența este la nivelul câtorva echipe care pot gestiona acest lucru. Există aparatura necesară", a explicat medicul. 

Mai mult, dr Horațiu Moldovan subliniază nevoia utilizării acestor tehnologii.

"Precizez că este excepțional nevoie în general utilizarea acestor tehnologii pentru boli infecțioase de tip viral. China, care a avut cel mai mare număr de pacienți cu coronavirus și cea mai mare mortalitate legată de coronavirus, a comunicat utilizarea acestor tehnologii la câțiva pacieni. La un moment dat, o comunicare pe care o știam eu, săptămâna trecută, era la trei pacienți. Este o tehnologie de rezervă, de care România, în acest moment, dispune", a mai spus acesta. 

Google News icon  Urmărește-ne și pe Google News - abonează‑te!

Articole similare
300x250
300x250