Îndulcitorii cu conținut scăzut de calorii în timul sarcinii, riscuri pentru bebeluși
Consumul de îndulcitori cu conținut scăzut de calorii în timpul sarcinii poate crește grăsimea corporală a bebelușilor și apoate perturba microbiota intestinală, se arată într-un nou studiu...
Rezultatele acestui studiu sunt semnificative, deoarece arată că acești îndulcitori afectează primii ani de viață critici, în special în timpul sarcinii și alăptării.
Mulți oameni apelează la îndulcitori naturali sau așa-numiți naturali pentru a reduce caloriile și a pierde în greutate.
"Îndulcitorii cu conținut scăzut de calorii sunt considerați siguri pentru consum în timpul sarcinii și alăptării, cu toate acestea, apar dovezi din studiile umane care sugerează că ar putea crește greutatea corporală și alți factori de risc cardiovascular", spune Reimer, profesor universitar din Calgary, la Facultatea de Kinesiologie, si Departamentul de Biochimie si Biologie Moleculara la Cumming School of Medicine, si membru al Institutului de Cercetare pentru Copii din Alberta.
„Chiar și stevia, care este salutată ca o alternativă naturală la aspartam și alte îndulcitori artificiali cu calorii scăzute, a arătat un impact similar asupra creșterii riscului de obezitate descendentă în viața timpurie".
Aspartamul, un îndulcitor artificial și stevia, un îndulcitor natural scăzut de calorii, extras dintr-o plantă originară din America de Sud, sunt de 200-400 de ori mai dulci decât zahărul. Stevia, câștigând popularitate, a fost folosită istoric în Paraguay și Brazilia pentru a trata diabetul și este un ingredient emergent în multe produse naturale și băuturi proteice.
Folosirea îndulcitorilor pentru pierderea în greutate
Ca răspuns la rate mai mari de obezitate, utilizarea îndulcitorilor cu conținut scăzut de calorii a crescut, în special la femei și copii. Consumul zilnic este asociat cu creșterea în greutate a bebelușilor și menstruația timpurie la adolescentele sub 10 ani - un factor de risc cunoscut pentru boli cronice. În plus, prezența unora, dar nu a tuturor acestor îndulcitori, a fost detectată la laptele matern, prezentând un potențial mod de transmitere, potrivit studiului.
„Înțelegerea impactului ingredientelor dietetice asupra metabolismului matern și a microbiotei intestinale poate ajuta la definirea dietei materne optime, una care promovează un viitor mai sănătos atât pentru mamă cât și pentru copil", spune Reimer.
Alterarea microbiotei intestinale a bebelușilor
Înțelegerea noastră asupra modului în care îndulcitorii afectează creșterea în greutate nu este completă, dar există motive să credem că modificările microbiotei intestinale pot juca un rol esențial. În acest studiu pe animale, un transplant de fecale a fost utilizat pentru a arăta influența directă a microbiotei intestinale modificate asupra cauzării riscului crescut de obezitate. Transplantarea materiei fecale în timpul sarcinii de la femelele care au consumat îndulcitorii săraci în calorii în șoareci sterili, fără germeni, au făcut ca șoarecii să câștige mai multă greutate și să aibă un control mai slab al glicemiei. Chiar dacă descendenții nu au consumat niciodată edulcoranții înșiși, modificările la microbiota și metabolismul mamei au fost suficiente pentru a schimba microbiota în urmașii lor și pentru a declanșa obezitatea.
„O sarcină sănătoasă, inclusiv o alimentație bună, este importantă pentru un copil sănătos", spune Reimer. Cercetarile noastre vor continua sa examineze ce face o dieta optima si mai important sa caute modalitati de a corecta intreruperile la microbiota intestinala, in cazul in care acestea vor aparea.
-
-
-
-
Aspirina scade riscul de cancer de colon cu până la 50%13.12.2025, 19:06
-
Șoriciul, aperitivul de sezon pe care nu trebuie să-l ratezi13.12.2025, 18:02
EXCLUSIV Paxlovid, noul antiviral pentru COVID. Rafila: Va fi la dispoziția pacienților care vor avea nevoie
Noua tulpină COVID determină creșteri ale spitalizărilor. Se recomandă vaccinarea și purtarea măștii
Cazurile COVID-19, în creștere în Europa: Doar jumătate dintre țări au raportat decesele cauzate de COVID
Actualizare epidemiologică: cazurile COVID-19 în creștere în Europa.
China rupe tăcerea: SUA a creat COVID! Au publicat dovezile lor care exclud că Wuhan a fost cauza
China publică o cartă albă în care exclude posibilitatea ca Wuhan să fie originea "naturală" a virusului SARS-CoV-2.
COVID-19, în creștere. Jurma: Creștere de cel puțin 300% a cazurilor noi și a deceselor
EXCLUSIV Ce să faci după un test pozitiv COVID-19. Cât timp mai trebuie să te izolezi. Prof. dr. Simin Aysel Florescu explică
EXCLUSIV Tratamentul oral anti-COVID, ce trebuie să știi. Prof. dr. Aysel Florescu: Este demonstrat ca eficiență virală. A redus foarte mult riscul de spitalizare
Acest tratament anti-COVID poate avea efecte secundare importante.
ARN-ul autoamplificator, o nouă speranță pentru vaccinurile COVID-19 și tratamentele pentru cancer
Acest tratament reduce semnificativ inflamația din organism. Poate fi folosit în tratarea cancerului și a COVID.
COVID-19 a demonstrat că descoperirile biomedicale nu sunt suficiente pentru a elimina o boală
COVID-19 este cea mai recentă epidemie care demonstrează că descoperirile biomedicale nu sunt suficiente pentru a elimina o boală.
MIS-C, complicația pediatrică a COVID. Boala, confundată de sistemul imunitar al copiilor
Aceasta este complicația gravă pe care o provoacă infecția cu COVID-19.
COVID, impact pe termen lung asupra sistemului imunitar. Schimbările sunt semnificative
Structuri ciudate descoperite în sângele pacienților cu COVID
Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum
Persoanele diabetice care au avut COVID pot dezvolta sechele. Un studiu arată că aceste riscuri nu sunt doar reale, ci și mai accentuate în anumite categorii de indivizi.
Sipavibart, medicamentul care previne COVID de la AstraZeneca, a primit o aprobare de la EMA
Cererea AstraZeneca pentru medicamentul de prevenire COVID primește o evaluare accelerată în UE.
Studiu NIH: Testele de laborator, incerte pentru diagnosticul de long-COVID
Asta s-a aflat abia acum despre testele de diagnostic pentru COVID. Care a fost acuratețea lor.
EXCLUSIV Greșeala mortală pe care o facem când suntem răciți. Adrian Marinescu: Le luăm ca pe bomboane
O greșeală pe care o facem când suntem răciți ne poate agrava situația. Mai mult, poate duce și la alte complicații, unele cu potențial mortal.
Long COVID persistă mult după vindecare. De ce se întâmplă lucrul acesta
COVID, impact asupra creierului. Reduce nivelul de cortizol
Acesta este efectul dramatic pe care COVID îl are asupra creierului. Efectele sunt iremediabile.
Greșeala teribilă din pandemia de COVID care a ucis zeci de mii de oameni
XEC, noua variantă COVID. Se răspândește rapid
XEC este noua variantă COVID care se răspândește rapid. A fost detectată în Germania, iar acum se răspândește rapid în Europa.
JN.1, noua tulpină COVID. Se răspândește rapid. Ce se știe despre aceasta
JN.1 este noua tulpină COVID care se răspândește rapid la nivel global. Ce se știe despre aceasta.
China neagă originea COVID. Dispută globală între teoria zoonotică și ipoteza scăpării din laborator
EG.5, noua variantă COVID care îngrijorează lumea: ce trebuie să știi despre ea. Care sunt simptomele și cu ce e diferită: Dacă simțiti asta, nu respingeți imediat
Ce trebuie să știm despre varianta EG.5 a COVID-19. Ce este, care sunt simptomele și ce o diferențiază de restul variantelor COVID-19.
