EXCLUSIV Postul Crăciunului: adevărul despre produsele de post. Ingredientul care dăunează sănătății. Dr. Lygia Alexandrescu: Nu e o alegere bună
Cele două ingrediente principale din alimentele de post care sunt nocive în această combinație. Sunt sănătoase, dar în combinația de post, aduc prejudicii...
Vezi și: Diabetul, afecțiune cronică în creștere. Complicațiile, grave
Magazinele sunt pline, în această perioadă, de alimente etichetate ca fiind de post. Este sau nu indicat să le consumăm? Ce trebuie să știm despre aceste alimente.
În perioada postului, magazinele sunt pline de produse etichetate ca fiind de post, dar cât de sănătoase sunt acestea? Deși pot părea o opțiune convenabilă, produsele semi-preparate sau gata preparate nu sunt întotdeauna cele mai bune alegeri pentru sănătate.
Ce trebuie să știi despre alimentele de post
Dr. Lygia Alexandrescu, nutriționist acreditat de Comitetul Internațional Olimpic, a explicat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, ce trebuie să știm despre alimentele de post cumpărate din magazine.
"Pateurile vegetale, parizerul sau cascavalul vegetal, de exemplu, conțin ingrediente care nu sunt tocmai naturale. De multe ori, etichetele acestora încep cu apă sau pastă de soia într-un procent foarte mic, iar în loc de ingrediente naturale, găsim grăsimi saturate și hidrogenate, total contraindicate pentru organismul uman.
Dieta de post se ține cu rețete tradiționale, în mod normal, cât să fim sănătoși. Variantele gata preparate, de produse semi-preparate pe care le găsim în magazine nu sunt, de cele mai multe ori, o alegere bună, pentru că există tot felul de produse de genul pate vegetal, parizer sau cascaval vegetal, etc", a explicat dr. Lygia Alexandrescu, nutriționist acreditat de Comitetul Internațional Olimpic.
Vezi și: Tirzepartida, efect în cazul diabetului și obezității. Are efect în cazul a 99% dintre pacienți
Grăsimile hidrogenate, capcană periculoasă pentru sănătate
Una dintre cele mai mari capcane ale alimentației de post este adaosul de grăsimi hidrogenate. Acestea sunt greu de digerat de către organism și pot duce la creșterea colesterolului, ceea ce reprezintă un risc major pentru sănătatea cardiovasculară. Grăsimile trans sunt asociate cu multiple afecțiuni, iar consumul excesiv poate avea un impact negativ pe termen lung asupra organismului.
"Dacă ne uităm pe eticheta alimentară vom vedea însă că este departe de a avea ceva natural, în sensul că orice etichetă alimentară care începe cu descrierea apă, deci cu apa ca principal ingredient, sau cu pastă de soia într-un procent foarte mic, adică undeva sub 30%, practic sunt niște preparate formate din grăsimi saturate, din grăsimi hidrogenate care sunt total contraindicate organismului uman", a explicat dr. Lygia Alexandrescu, nutriționist acreditat de Comitetul Internațional Olimpic, în exclusivitate pentru DC Medical.

Produse de post - FOTO: Freepik@sedaeva
Alternative naturale preparate acasă
Cel mai bun mod de a ține post și de a rămâne sănătoși este să ne bazăm pe rețetele tradiționale, pregătite acasă.
"Care este soluția în acest caz? Dacă vrem să mâncăm de post, atunci este de preferat să facem pate de ciuperci sau năut facut în casă, pentru 2-3 zile Produsele de casă rezistă 2-3 zile în frigider, așadar, nu este nevoie să gătim zilnic", a mai explicat dr. Lygia Alexandrescu.
Vezi și: Sistemul imunitar, rol în dezvoltarea și tratarea cancerului. Mre11, proteina care dezvoltă tumorile
Sarea și glutamatul de sodiu, gust și dependență
Un alt ingredient frecvent adăugat produselor de post gata preparate este sarea, care este folosită pentru a îmbunătăți gustul. Din păcate, consumul excesiv de sare poate duce la creșterea tensiunii arteriale și alte probleme de sănătate. Pe lângă sare, mulți producători adaugă și glutamat de sodiu (E 621), un potențiator de gust care poate crea dependență. Acest ingredient stimulează apetitul și poate deveni un factor de risc pentru creșterea în greutate.
"Una dintre marile capcane în cazul produselor gata preparate, etichetate ca fiind de post, este adaosul de substanțe care se digeră foarte greu sau pe care organismul nu le cunoaște, adică grăsimile hidrogenate, care duc la creșterea colesterolului.
Sare foarte multă, pentru că un produs de post nu este foarte gustos și atunci se adaugă multă sare, glutamat de sodiu, acel E 721 care se regăsește peste tot, potențiatorul de gust despre care știm foarte bine că dă adicție, este un neuro-transmițător care dă dependență. Sare multă, grăsime multă înseamnă, la final, creștere în greutate.
Așadar, surogatele alimentare e bine să nu fie consumate și să plecăm de la rețetele de bază și gătite în casă", a explicat dr. Lygia Alexandrescu, nutriționist acreditat de Comitetul Internațional Olimpic, în exclusivitate pentru DC Medical.
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
-
Cancer pulmonar la femei: semnul dat de respirație26.11.2025, 19:17
-
Turmeric: ce beneficii are și după cât timp se elimină din corp26.11.2025, 16:45
EXCLUSIV Prevenția cancerului de col, sub semnul întrebării. Conf. univ. dr. Michael Schenker: A fost un adevărat șoc
EXCLUSIV HPV, vaccinul care salvează vieți. Asociația Mame pentru Mame cere drepturi sporite pentru adolescenți. Ana Măiță: Previi 6 tipuri de cancere
EXCLUSIV John Deanfield explică de ce “nu ai voie” nu ne scapă de bolile cardiovasculare: Prevenția, un “cont de economii” cu dobândă
EXCLUSIV Psihologia copilului și kinetoterapia se întâlnesc la DrPsy! Camelia Ștefan, interviu
EXCLUSIV Boala varicoasă, simptome și cauze. Semnul banal care trimite femeile la medic. Dr. Anca Chitic: Consecințele sunt grave
EXCLUSIV Tratamentul oncologic, efecte negative. Ramona Schenker: Profund invalidante
EXCLUSIV Boala varicoasă, complicații. Dr. Anca Chitic: Potențial letal foarte mare
Noi începuturi și limite după divorț. O discuție despre vindecare și curajul de a merge mai departe
EXCLUSIV Provocările diagnosticării oncologice în România. Prof. univ. dr. Ovidiu Pop: Stăm prost
EXCLUSIV Testul simplu care pune diagnosticul de boală varicoasă
EXCLUSIV Dr. Oana Dolofan spune cu ce afecțiuni severe se confundă durerea de stomac
Primul semn al cancerului de colon. Dr. Oana Dolofan: Faci și ocluzie intestinală
EXCLUSIV Biopsia lichidă, tehnica ce poate salva mii de vieți în lupta cu cancerul
Vraci, vindecători și mistere. Medicina populară românească explicată
EXCLUSIV Când ar trebui să se adreseze un cuplu medicului specialist în infertilitate. Dr. Lucia Luchian: Foarte important
EXCLUSIV Cum să monitorizezi tensiunea în sarcină, pe săptămâni. Dr. Ingrid Gheorghe (SANADOR): Atunci se poate complica
EXCLUSIV Ce trebuie să știi dacă ai avut o rudă diagnosticată cu cancer. Conf. dr. Viorica Rădoi: Anamneză amănunțită și un istoric familial
EXCLUSIV Dependența explicată de dr. Adrian Atasiei: criterii, diferența dintre consum ocazional și comportament compulsive
EXCLUSIV Colica biliară: simptome și cauze. Alimentele care o provoacă. Dr. Oana Dolofan: Durerea iradiază în umăr sau în spate
EXCLUSIV "Știm exact ce provoacă infarct și AVC cu mulți ani înainte!" Lecția profesorului John Deanfield, cardiolog de renume
EXCLUSIV Apneea obstructivă în somn, factorul ascuns care îți compromite sănătatea respiratorie. Dr. Ela Bănică: Află prea târziu
EXCLUSIV Testele genetice, rol în personalizarea tratamentului oncologic. Conf. dr. Viorica Rădoi: Facem plan de screening. Diagnostic precoce. Dr. Eduard Dănăilă: Sunt gratuite
Un simplu test îți poate dezvălui riscul de cancer cu ani înainte ca boala să apară. Se poate face gratuit.
