EXCLUSIV Ce fel de ulei se folosește la prăjit. Care este diferența dintre a căli și a prăji alimentele. Wasim Nazer: Se arde foarte repede

Ce fel de ulei se folosește la prăjit și de ce este important acest lucru. Dr. Wasim Nazer, medic nutriționist, ne-a explicat și care este, de fapt, diferența dintre a căli și a prăji...
Atât călirea, cât și prăjirea sunt tehnici culinare care implică gătirea alimentelor în ulei sau grăsime fierbinte. Tipul de ulei folosit pentru a prăji alimentele este important din mai multe motive.
Diferite tipuri de uleiuri au puncte de fumare diferite, adică temperaturile la care încep să fumege și să se descompună în compuși nocivi. Uleiurile cu un punct de fumare ridicat sunt preferate pentru prăjit deoarece pot rezista la temperaturi înalte fără a se descompune și a emana arome neplăcute sau substanțe toxice.
Unele uleiuri, precum uleiul de măsline extravirgin, au arome puternice și distincte care pot influența gustul final al alimentelor prăjite. Uleiurile neutre, cum ar fi uleiurile de floarea-soarelui, rapiță sau porumb, sunt preferate pentru prăjit, deoarece nu își impregnează aromele în alimente și permit altor arome să iasă în evidență.
Vezi și: Patru alimente care nu au ce căuta în frigider. Devin toxice și te pot omorî
Ce fel de ulei se folosește la prăjit
Dr. Wasim Nazer, medic nutriționist, a explicat în exclusivitate la Pastila de Frumusețe de la DC MEDICAL și Spectacola ce fel de ulei se folosește la prăjit. De asemenea, medicul a explicat și care este diferența dintre a căli și a prăji alimentele.
"Putem să călim în uleiul de măsline. Dacă prăjim nu e bine. Când călim nu ajung alimentele la o temperatură foarte ridicată. Când călim, temperatura nu ajunge la mai mult de 70-80 de grade, când prăjim, temperatura poate să ajungă și la 200-220 de grade. Atunci nu e bine. Uleiul de măsline nu suportă astfel de temperaturi. Se arde foarte repede.
Vezi și: De ce să nu mănânci în dormitor. Cele cinci riscuri la care te expui
Când călim trebuie să folosim unt natural sau ulei de măsline. Când prăjim, nu e bine, dar folosim ulei de floarea soarelui", a explicat dr. Wasim Nazer, medic nutriționist, în exclusivitate la Pastila de Frumusețe de la DC MEDICAL și Spectacola.
Uleiurile care sunt stabile la temperaturi ridicate și nu se oxidează sau se descompun rapid sunt preferate pentru prăjit. Oxidarea uleiurilor poate duce la formarea de compuși nocivi și la degenerarea calității uleiului.
În general, uleiurile vegetale cu un punct de fumare ridicat și o aromă neutră sunt cele mai potrivite pentru prăjit, deoarece oferă cea mai bună combinație între rezistență la temperaturi ridicate, gust neutru și impact minim asupra sănătății.
Vezi mai multe în VIDEO:
-
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
Hiperglicemia nocturnă: riscuri și soluții pentru persoanele cu diabet. Cum să previi glicemia ridicată în timpul nopții
Gestionarea nivelului glicemiei pe timpul nopții este crucială pentru un somn odihnitor și o mai bună gestionare a diabetului.
Extractul de ceapă, impact asupra glicemiei. Reduce nivelul zahărului din sânge cu 50%
Această legumă comună reduce nivelul zahărului din sânge cu 50%.
Orezul cu indice glicemic scăzut, soluție promițătoare pentru gestionarea diabetului
Acest aliment scade glicemia și ajută la gestionarea diabetului.
Celulele super-active, asociate cu diabetul. Tratamentele cu oxigen, ineficiente
Acest lucru agravează diabetul și hipertensiunea arterială.
Prepararea termică a fructelor, efect asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu: Se transformă într-un aliment fără viață
Cocktailurile de aditivi care pot crește riscul de diabet. Pericolul ascuns în alimentația zilnică
Semnele subtile ale diabetului pe care să NU le ignori
Ciocolata neagră, aliat în prevenirea diabetului de tip 2. Flavonoidul, compusul esențial care poate regla metabolismul
Alimentul neașteptat care poate preveni diabetul. Reglează controlului zahărului din sânge, reducând astfel riscul de a dezvolta diabet.
Diabetul dublu, pericolul ascuns pentru pacienții cu diabet de tip 1. Rezistența la insulină, complicație majoră
Complicația letată la care sunt expuși diabeticii. De ce nu funcționează tratamentul.
Acest test simplu îți arată dacă ai pre-diabet. Nu dă semne! Mulți află când deja au diabet
Obezitatea: o alegere sau o boală? Adevărul neplăcut despre obezitate
Obezitatea: o simplă alegere sau o boală care ne controlează viața?
Diabetul de tip 3, ce este. Rolul rezistenței la insulină în declinul cognitiv și boala Alzheimer
Acest tip de diabet îl poți avea și nici măcar să nu știi. Îți macină creierul și provoacă Alzheimer.
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Durerea nervoasă provocată de diabet: descoperirea care poate duce la un tratament
Cercetătorii descoperă noi indicii privind durerea nervoasă provocată de diabet.
Diabet de tip 5: recunoscut oficial! Pancreasul tău poate fi prea mic și nici nu știai
Diabetul de tip 5 tocmai a fost recunoscut oficial! Milioane de oameni afectați fără să știe – iată ce trebuie să afli chiar acum!
Primul semn banal că ai diabet. Apare noaptea și mulți îl confundă. Dr. Mihai Comșa: Atunci ai un semnal de alarmă
Cinci semne ale diabetului. Apar devreme. Detaliile la care să fii atent
Aceste cinci semne ale diabetului apar în faza de debut a bolii. Sunt semne minore, dar esențiale.
Ce este echilibrul energetic. Dr. Bogdan Timar: E vorba de consum. Activități sedentare
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
Semnele banale ale diabetului care apar dimineața. Trei detalii la care să fii atent
Aceste trei semne ale diabetului apar dimineața. Sunt puse adesea pe seama somnului.
Alimentul care crește riscul de diabet. Cu ce să îl înlocuiești
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor trebui să se adapteze
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor rămâne fără tratament.
Peștele, pastila naturală de Omega-3. Dr. Lygia Alexandrescu: Efect cardioprotector. Scade colesterolul și trigliceridele
Diabetul legat de malnutriție, recunoscut oficial drept diabet de tip 5
O formă letală de diabet rămâne nediagnosticată. Cine sunt cele mai afectate persoane.