De ce să nu mănânci în dormitor. Cele cinci riscuri la care te expui

Monika Baciu |
Data publicării:
dormitor - FOTO: Freepik@amerka83
dormitor - FOTO: Freepik@amerka83

Dormitorul este un loc destinat odihnei. Dacă mănânci în pat sau pe canapea în timp ce te uiți la televizor sau citești, riști să te confrunți cu situații periculoase.

Dormitorul ar trebui să fie un spațiu dedicat odihnei și somnului. Introducerea mâncării poate schimba atmosfera și poate face ca locul să devină mai agitat și mai puțin relaxant. Mai mult, asocierea mâncării cu dormitul poate duce la probleme de somn și la creșterea apetitului în timpul nopții.

Experții consideră că acest lucru ar putea confunda mintea în ceea ce privește odihna sau mâncatul și postura incorectă ar putea duce la probleme digestive.

"În plus, mâncatul în pat poate perturba somnul, deoarece patul este destinat în primul rând somnului. Angajarea în activități precum ronțăitul, mâncatul sau vizionarea TV-ului în pat poate confunda mintea cu privire la scopul său. Culcarea imediat după masă poate duce la reflux gastroesofagian, indigestie și arsuri la stomac din cauza digestiei incomplete a alimentelor.

Această poziție poate provoca și reflux acid prin plasarea sistemului digestiv într-o poziție incomodă. Igiena orală este crucială; neglijarea periajului și spălării gurii după masă poate duce la respirație urât mirositoare și carii dentare", spune expertul.

Dr. Neeti Sharma, Consultant Senior - Nutriție și Dietetică la Spitalul Marengo Asia, Gurugram, consideră și ea că mâncatul în pat nu este doar murdar, ci poate declanșa și reacții alergice sau probleme respiratorii, potrivit Hindusan Times.

Vezi și: Cât timp este stocată Vitamina D în organism. De ce contează zona în care locuiești

Efecte secundare ale mâncatului în pat

De ce să nu mănânci în dormitor - FOTO: Freepik@EyeEM

Dr. Sharma împărtășește 5 efecte secundare ale mâncatului în pat pentru sănătatea ta, de care s-ar putea să nu fii conștient.

Dezordine și pete: Mâncatul în pat poate lăsa lenjeria de pat acoperită cu stropi, mărunțișuri și pete greu de curățat și care pot atrage dăunători precum dăunătorii de pat și furnicile. 

Mâncarea poate duce la murdărie și la apariția insectelor, cum ar fi furnicile sau gândacii. De asemenea, particulele de mâncare rămase pot atrage rozătoarele sau alte animale nedorite.

Vezi și: Produsul lactat care scade tensiunea arterială și întărește oasele. Reduce senzația de foame și nivelul de zahăr din sânge

Digestie proastă: Dacă mănânci în timp ce te afli într-o poziție culcată poate cauza disconfort, balonare sau chiar reflux acid prin obstrucționarea fluxului natural al sucurilor digestive. În general, mâncatul în poziție verticală promovează o digestie mai bună și este mai sănătos.

Risc de probleme de sănătate: Mâncatul în pat crește șansa de a consuma firmituri sau alte particule mici, care pot provoca reacții alergice sau probleme respiratorii, în special dacă suferi de astm sau alte alergii.

Probleme de igienă: Particulele de alimente lăsate în pat în timp pot atrage mucegai și germeni, făcând mediul de dormit inigienic și posibil nesănătos. Menținerea practicilor adecvate de igienă poate fi facilitată prin menținerea patului curat și folosit doar pentru somn.

Vezi și: Boli diferite, simptome identice. Dr. Bogdan Popescu: E greu să pui un diagnostic de boală pe care nu ai mai pus-o niciodată. Vom descoperi boli peste o lună sau 5 ani, deși oamenii suferă deja de ele

Probleme de somn: Prin asocierea patului cu activități în afara somnului, mâncatul în pat ar putea interfera cu ciclul tău de somn și ar putea face mai dificilă relaxarea și adormirea atunci când chiar vrei să dormi.

Dormitorul ar trebui să fie asociat cu odihna și relaxarea, nu cu activități precum mâncatul sau lucrul. Dacă începi să mănânci în dormitor, poți schimba complet atmosfera și scopul acestui spațiu. În loc să fie un sanctuar de liniște și odihnă, devine un loc agitat și plin de activitate, ceea ce poate afecta negativ calitatea somnului și capacitatea de a te relaxa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel