Dr Adrian Copcea: Ciroza hepatică, tot mai frecventă la pacienții cu diabet de tip2. Ce trebuie să știi despre legătura dintre aceste afecțiuni

Dr Adrian Copcea, medic primar Diabet zaharat, Nutriție, Boli Metabolice, a explicat ce este ciroza, cum apare ea și de ce e din ce în ce mai frecventă la pacienții cu diabet de tip 2. Iată care e legătura dintre...
Fără intenția de a fi alarmist, Dr. Adrian Copcea, Medic primar Diabet zaharat, Nutriție, Boli Metabolice, de la Centrul Medical Asteco, Cluj-Napoca, atrage atenția că ciroza este o afecțiune din ce în ce mai des diagosticată la pacienții cu diabet de tip 2.
„De ani buni în rândul pacienților cu diabet tip 2 pe care îi urmăresc la cabinet observ mult mai frecvent ciroza decât insuficiența renală pe dializă. Am ales aceste două boli de organ în versiunea lor avansată ca să ilustrez seriozitatea pe care o poate atinge setul de boli ce acompaniază diabetul tip 2 și obezitatea.
Ce este ciroza
DE CE CIROZA? Ciroza este un stadiu avansat al bolii de ficat. În mod spontan când auzim de ciroză ne gândim la un consum mare de alcool, datorită asocierii clasice dintre cele două. Totuși, de ani buni vine din urmă o cauză majoră a cirozei: boala metabolică a ficatului, în absența alcoolului. Oficial boala se numește “steatoză hepatica” sau, popular, "ficat gras". Termenul tehnic actual, în limba engleză, este MAFLD: Metabolic Associated Fatty Liver Disease. El înlocuiește termenul mai înrădăcinat: NAFLD: non-alcooholic fatty liver disease. „Ficatul gras non-alcoolic”. Termenul actual a fost ales pentru că atrage atenția asupra cauzei principale a bolii: AFECTAREA METABOLICĂ.
Ce este boala ficatului gras metabolic
BOALA METABOLICĂ A FICATULUI sau „FICATUL GRAS METABOLIC” - aleg această traducere pentru a o alinia cu termenul actual în limba engleză - este o boală din familia obezității și diabetului tip 2. 50-60% din cei cu ficat gras au obezitate și aproximativ 70% au diabet tip 2. Explicația suprapunerilor constă în legăturile cauzale dintre boli: ficatul gras este o depunere a grăsimii în ficat ce are o legătură profundă cu tot spectrul bolilor pe care le reunim sub umbrela „sindrom metabolic”: boli dintr-o familie ce cuprinde obezitatea, diabetul tip 2, dislipidemiile (valori anormale ale grăsimilor din sânge), hipertensiunea arterială și alte boli aflate în legătură cu obezitatea și cu rezistența la insulină. Da, ficatul gras este o boală legată de rezistența la insulină. Voi explica mai jos de ce am insistat pe această legătură.
Transplantul ar putea deveni indicație principală
Stadiile ficatului gras metabolic merg de la simpla depunere de grăsime, pe care o numim “steatoză hepatica” (ficatul gras “simplu”) la stadiile mai avansate în care apare și inflamație, stadiu numit “steatohepatită” (exact cum numim hepatite bolile virale ale ficatului, doar cu altă cauză a inflamației) și, în stadiile și mai avansate: la fibroză și ciroză (ciroza este un stadiu avansat al fibrozei, care se acompaniază cu un set particular de riscuri). Din păcate se estimează că transplantul de ficat în următoarea decadă va avea drept indicație principală această formă de ciroză metabolică, luând locul 1 în top cirozelor cauzate de virusul hepatitic C (în parte și datorită progreselor în tratamentul hepatitei cronice C, în parte și datorită extinderii acestei forme de ciroză odată cu valul de obezitate și diabet tip 2).
Care e legătura dintre ciroză și diabetul de tip 2
Revenind la semnalul de alarmă pe care îl trag aici. El se referă în mare parte la felul cum este percepută această afecțiune și ce e de făcut. Îmi place să spun colocvial că steatoza hepatica este “verișoara diabetului tip 2” și chiar așa este. Această legătură dintre două afecțiuni aparent diferite e atât de puternică încât atât bilanțurile medicale pentru diagnostic cât și tratamentele se suprapun în mare parte. Mai ales cele care revin pacientului însuși. Activitatea fizică, “dieta de diabet”, “dieta de obezitate” sunt cu toate tratamente care atacă direct cauza steatozei hepatice. Spre exemplu poate ar părea contraintuitiv că reducerea zahărului ar fi un tratament pentru steatoza hepatica dar e. De fapt nu doar reducerea zahărului ci reducerea a orice “îngrașă” e un tratament al steatozei. Depunerea de grăsime în boala metabolică a ficatului e de-a dreptul un echivalent al obezității, dar la nivelul unui organ. Ce facem pentru obezitate în general trebuie să facem și pentru “obezitatea ficatului”.
Majoritatea stadiilor bolii metabolice a ficatului sunt reversibile
În final ceva optimist. Majoritatea stadiilor bolii metabolice a ficatului sunt reversibile. Se poate acționa. Prin, exact cum am spus înainte, măsuri suprapuse peste cele necesare în obezitate și diabet tip 2. Activitate fizică, scădere în greutate, o alimentație cât mai curată, bogată în fructe și legume, săracă în grăsimi animale sau industriale (cele “trans” fiind oaia neagră, grăsimile din multe patiserii, produse de cofetărie, gustări la pungă) și, în general, tot ce înseamnă abordarea unui stil de viață sănătos – inclusiv odihna, evitarea/limitarea alcoolului, renunțarea la fumat. Majoritatea sunt tratamente CAUZALE pentru această boală.
Concluzionând , ficatul gras e, ca multe alte boli metabolice, un spectru de situații de la ușoare la grave, cele mai grave se pot preveni acționând în stadiile mai ușoare. Și, deși poate părea pacientului o constatare izolată în cadrul unor bilanțuri (ecografia abdominală), de fapt ficatul gras e o piesă dintr-un puzzle care cuprinde și alte boli și alți factori de risc ce în timp pot conduce la diabet tip 2, infarct miocardic și alte complicații. Inclusiv ciroza metabolică. În această situație e de acționat mai degrabă prin prevenție, care în mare parte înseamnă activitate fizică și o alimentație (măcar mai) sănătoasă”, a notat Dr. Adrian Copcea, Medic primar Diabet zaharat, Nutriție, Boli Metabolice, pe pagina sa de facebook.
Nr: Intertitlurile aparțin redacției
-
-
1 din 4 persoane nu are acces la apă potabilă sigură, potrivit ONU27.08.2025, 10:44
-
-
-
Ce este diabetul zaharat și cum îl poți preveni?
Dieta Yo-Yo, efect negativ asupra rinichilor. Fluctuațiile de greutate, impact în cazul pacienților cu diabet de tip 1
Acest obicei extrem de frecvent îți distruge rinichii. Poate duce la efectare renală gravă.
ARFID: ce este, cum se manifestă și de ce nu e doar “moft la mâncare”
Cocktailurile de aditivi care pot crește riscul de diabet. Pericolul ascuns în alimentația zilnică
Diabetul de tip 2, impact asupra micronutrienților. Deficiențele nutriționale influențează valorile glicemiei
Acesta este cel mai rău lucru cu care se confruntă diabeticii. Le dereglează glicemia chiar și când este administrat tratamentul.
Celulele super-active, asociate cu diabetul. Tratamentele cu oxigen, ineficiente
Acest lucru agravează diabetul și hipertensiunea arterială.
Alimentul care duce la diabet. Fiecare porție crește riscul de diabet cu 10%
Leziuni cardiace ascunse, neidentificate la controale de rutină. Femeile, cele mai expuse
Diabetul legat de malnutriție, recunoscut oficial drept diabet de tip 5
O formă letală de diabet rămâne nediagnosticată. Cine sunt cele mai afectate persoane.
Consumul de fructe seara, impact asupra glicemiei. Dr. Mihai Comșa: Duce la dereglarea mecanismelor de semnalizare glicemică
Peștele, pastila naturală de Omega-3. Dr. Lygia Alexandrescu: Efect cardioprotector. Scade colesterolul și trigliceridele
Magneziul și Cromul, esențiale pentru gestionarea diabetului. Reduc glicemia
Aceste două minerale sunt esențiale pentru a gestiona diabetul. Scad nivelul glicemiei.
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Obezitatea, două componente: hipertrofică și hiperplazică. Prof. dr. Bogdan Timar: În momentul în care vom încerca să slăbim provocarea va fi una mai importantă
Diabetul de tip 3, ce este. Rolul rezistenței la insulină în declinul cognitiv și boala Alzheimer
Acest tip de diabet îl poți avea și nici măcar să nu știi. Îți macină creierul și provoacă Alzheimer.
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment
Ora de iarnă 2024. Schimbarea orei, efect asupra obiceiurilor alimentare. Dr. Lygia Alexandrescu: Ne poate deregla. Necesită o perioadă de adaptare
Trecerea la ora de iarnă ne poate afecta obiceiurile alimentare. Medicii ne explică ce trebuie să facem.
Prediabetul: cum îl depistăm și ce putem face în privința lui. Un pericol tăcut care poate fi prevenit
Diabetul, afecțiune cronică în creștere. Complicațiile, grave
Ce este echilibrul energetic. Dr. Bogdan Timar: E vorba de consum. Activități sedentare
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
Semnele subtile pe piele și gât care pot indica o afecțiune mortală
Ai aceste semne pe piele sau gât? Poți avea o boală mortală fără să știi – 100 de milioane de oameni o ignoră zilnic!
E466: aditivul ascuns în alimente care distruge intestinul. Cum ne afectează sănătatea. Reacțiile variază de la o persoană la alta
Primul semn că ai ajuns la epuizare. Psihoterapeut: Asta înseamnă că viaţa ta e foarte haotică
Mănânci emoțional fără să știi? Care este adevărata cauză din spatele kilogramelor în plus.