EXCLUSIV Ce trebuie să știi dacă ai ținut Post. Ligia Pop: Să o luăm cu pași mărunți. Dăm corpului timp

Ce este important să știm dacă am ținut Post. ”De la o masă până la următoarea să avem un interval mare de timp de digerare, adică cât mai mare”.
După perioadele de post, revenirea la obiceiurile alimentare necesită o abordare mai atentă și graduală. Ligia Pop, nutriționist și autoare a 8 cărți, ne-a oferit câteva sfaturi valoroase pentru a reveni la o alimentație echilibrată, însă fără a suprasolicita sistemul digestiv.
Postul este asociat cu purificarea corpului, atât din punct de vedere spiritual, cât și fizic. Însă, odată ce postul s-a încheiat, este important să revenim treptat la consumul obișnuit de alimente, pentru a evita disconfortul și eventualele probleme digestive.
”Mâncăm puțin în prima zi, în a doua zi mâncăm puțin mai mult decât am mâncat cu o zi înainte, trebuie să echilibrăm”
Ligia Pop subliniază importanța începerii cu porții mici de mâncare prima zi după post și creșterea graduală a cantității de alimente consumate în zilele următoare. Acest lucru permite sistemului digestiv să se adapteze treptat la reintroducerea alimentelor obișnuite și să evite supraîncărcarea.
Echilibrul în compoziția meselor este, de asemenea, important. După o perioadă de restricție alimentară, poate fi tentant să consumăm cantități mari de alimente bogate în calorii. Cu toate acestea, nutriționistul ne recomandă să ne concentrăm pe alimente sănătoase și echilibrate, cu un aport adecvat de proteine, carbohidrați complecși, grăsimi sănătoase, vitamine și minerale.
”Este important să realizăm că Postul a fost de curățire, de purificare a corpului, din punct de vedere spiritual, dar și fizic. Atunci, să o luăm cu pași mărunți când vine vorba de o masă copioasă.
Sunt atâtea zile. Nu trebuie din prima zi să mâncăm foarte mult, dacă am ținut Post.
Mâncăm puțin în prima zi, în a doua zi mâncăm puțin mai mult decât am mâncat cu o zi înainte, trebuie să echilibrăm în așa fel încât mesele să nu fie prea mult și prea multe pentru sistemul digestiv, care a ținut o pauză de la astfel de alimente. Să îi dăm timp corpului să digere”, ne-a spus Ligia Pop, în exclusivitate pentru DC Medical.
Un alt aspect esențial este să acordăm corpului timp suficient pentru a digera mâncarea. Ligia Pop sugerează să lăsăm un interval mai mare de timp între mese, ideal fiind două, trei sau chiar patru ore. Acest lucru permite sistemului digestiv să funcționeze eficient și să prelucreze alimentele în mod corespunzător.
Desigur, există situații în care este dificil să respectăm aceste recomandări, cum ar fi în timpul unor evenimente sociale sau întâlniri cu familia. Totuși, chiar și atunci, Ligia Pop subliniază importanța de a face tot posibilul pentru a respecta acest program, chiar și cu un interval de o oră sau două între mese.
”De la o masă până la următoarea să avem un interval mare de timp de digerare, adică cât mai mare. Două, trei, patru ore ar fi ideale. Poate nu se poate, dacă trebuie să ajungem la 10 rude într-o zi, dar cât se poate, o oră-două, între mese, ar fi foarte bine”, ne-a explicat Ligia Pop, în exclusivitate pentru DC Medical.
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
-
Educaţie pentru sănătate predată de medici în şcoli. Conf. univ. dr. Horațiu Moldovan: Vom trăi mai mult. Copiii noştri vor trăi mai mult şi mai bine
Torsiunea testiculară: simptome și testul care pune diagnosticul. Dr. Bogdan Pârlițeanu: Trebuie intervenit în maxim 4 - 6 ore!
Apneea obstructivă în somn, factorul ascuns care îți compromite sănătatea respiratorie. Dr. Ela Bănică: Află prea târziu
Testul simplu care pune diagnosticul de boală varicoasă
Te uiți la Insula Iubirii? Uite ce fel de om ești. Radu Leca îți dezvăluie problema
Fața ascunsă a dependenței, subiectul săptămânii la DrPsy
Cum îți poți evalua rezerva ovariană și fertilitatea. Dr. Lucia Luchian: Se poate recolta oricând
Provocările diagnosticării oncologice în România. Prof. univ. dr. Ovidiu Pop: Stăm prost
Noile terapii pentru cancer care prelungesc viața pacienților. Conf. univ. dr. Lucia Stănculeanu explică
Ce trebuie să știi despre centrele de permanență
Tratamentul oncologic cu rezultate maxime. Dr. Matei Bâră: Reducem toxicitatea
Tratamentul care înlocuiește terapiile toxice împotriva cancerului. Are precizie de milimetru.
Totul despre cancerul colorectal. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), la DC Medical și DC News
Câte scaune pe zi e normal să ai? Primul semn că ești constipat
Singurătatea bătrânilor, sunetul care îți rupe inima
Criza vârstei mijlocii a dispărut. Tinerii suferă cel mai mult de probleme de sănătate mintală
Tratamentul oncologic, efecte negative. Ramona Schenker: Profund invalidante
Limfedemul, complicația ascunsă după operația de cancer mamar. Ramona Schenker: Invalidantă pentru paciente
Pericolul invizibil al sezonului cald. La ce să fii atent dacă mergi la mare sau piscină
Medicina cu patru P-uri, aplicată în oncologie. Dr. Eduard Dănăilă (SANADOR): Personalizată, predictivă, preventivă și participativă
Acesta este tratamentul care elimină cancerul. Funcționează în cazul fiecărui pacient și este folosit și în România.
Divorțul nu înseamnă sfârșitul relațiilor. Cum să transformi despărțirea într-un nou început
Acces inegal la sănătate. Radu Gănescu: Zona rurală este foarte deficitară la serviciile medicale. Pacienții ajung târziu
Accesul inegal la servicii medicale pune în pericol sănătatea românilor și exercitarea democratică.