Soarele, prieten sau dușman pentru cei care au lupus. Date de ULTIMĂ ORĂ

Cercetători americani au descoperit date noi privind modul în care expunerea pielii la UV poate provoca simptome în boli autoimune precum lupus.
Un nou studiu al cercetătorilor de la Școala de Medicină Geisel din Dartmouth și Universitatea din Washington a descoperit informații surprinzătoare privind modul în care expunerea pielii la lumina ultravioletă (UV) poate provoca simptome clinice în boli autoimune precum lupusul.
Dacă studiile anterioare au arătat că în cazul a 80% dintre pacienții cu lupus - boală autoimună care poate provoca inflamații la nivelul articulațiilor, pielii, rinichilor, celulelor sanguine, creierului, inimii și plămânilor - , expunerea la soare poate declanșa atât inflamații locale ale pielii, cât și erupții sistemice, inclusiv boli de rinichi. Ce au observat acum cercetătorii americani este legat de mecanismele care stau la baza bolii.
De aceea s-a analizat rolul neutrofilelor - un tip de celule albe din sânge găsite abundent în organism, care acționează ca prim-răspuns la orice tip de inflamație și a fost legat de leziunile pielii și ale țesutului renal la cei cu lupus. S-au căutat markeri de inflamație și leziuni ale pielii, sângelui și rinichilor în diferite momente de timp după expunerea la lumină UV la șoareci. Și s-a demonstrat că neutrofilele nu numai că s-au infiltrat în pielea expusă la lumina UV, dar s-au dispersat și prin sistemul circulator și au migrat la rinichi, se arată într-un comunicat al Școlii de Medicină Geisel.
”Interesant este că un subset al acestor neutrofile, cele pe care credem că sunt mai dăunătoare, s-a dus mai întâi la pielea care a fost expusă la lumina UV și apoi s-a întors și a mers la rinichi”, spune Sladjana Skopelja-Gardner, asistent la Școala de Medicină Geisel.
Cercetătorii au mai descoperit că o singură expunere a pielii la lumina UV stimulează procesele inflamatorii și de rănire la rinichi, chiar și la șoareci normali și sănătoși.
Studiul științific, AICI.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-