EXCLUSIV Vlad Ciurea, secretul orelor la care trebuie să mâncăm: Este un proverb chinezesc

Medicul neurochirurg Vlad Ciurea ne-a explicat cum și ce trebuie să mâncăm pentru a ne menține sănătatea creierului. Reputatul medic ne-a împărtășit câteva...
Cu toții știm că ceea ce mâncăm are un impact direct asupra sănătății noastre. Alegerile noastre influențează și sănătatea creierului. Reputatul medic neurochirurg acad. prof. Vlad Alexandru Ciurea, medic primar neurochirurgie la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL care sunt alimentele cele mai potrivite pentru creier.
"Baza alimentației sunt toate lucrurile curate, toate vegetalele, fructele, carnea de pește, nu grăsimi multe, nu carbohidrați. Luăm dulcele din miere, din ștevie și să nu mâncăm mult", a explicat acad. prof. Vlad Alexandru Ciurea, medic primar neurochirurgie la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Consumul regulat de omega-3 poate ajuta la reducerea riscului de declin cognitiv și de boli neurodegenerative. Consumul regulat de alimente bogate în antioxidanți poate contribui la menținerea sănătății cognitive pe termen lung. Nutrienții precum vitamina E, vitamina C, vitamina D și zincul sunt esențiali pentru funcționarea optimă a creierului.
Când nu trebuie să mâncăm
Când trebuie, de fapt, să mâncăm pentru a menține sănătatea creierului, ne-a mai explicat acad. prof. Vlad Alexandru Ciurea, medic primar neurochirurgie la Spitalul Clinic SANADOR.
"Este un proverb chinezesc care spune dimineața să mănânci cu familia, la prânz să mănânci cu prietenul, seara trimite-i mâncarea dușmanului", a mai spus acad. prof. Vlad Alexandru Ciurea, medic primar neurochirurgie la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Rutina alimentară - FOTO: Freepik@syda_productions
Pe măsură ce se apropie seara, corpul își schimbă prioritățile către vindecare și refacere. Acest lucru înseamnă că în timpul nopții, celulele din corp au o capacitate mai scăzută de a prelua și folosi substanțe nutritive din alimente. Acest lucru poate duce la niveluri crescute de nutrienți care circulă în sânge, ceea ce poate declanșa un răspuns de stres, potrivit Cognitive Vitality.
Consumul de alimente în timpul serii a fost asociat cu un risc crescut pentru unele forme de cancer. Studiile recente furnizează dovezi că modelele de alimentație pot influența, de asemenea, funcția cognitivă.
Un studiu observațional a constatat că adulții mai în vârstă care își restricționau consumul zilnic de alimente într-o fereastră de cel mult zece ore aveau mai puține șanse să prezinte semne de deteriorare cognitivă.
Vezi și: Vitiligo: cauze, simptome, tratament. Ce presupune stabilirea unui diagnostic
Consumul alimentelor în afara ritmurilor naturale perturbă ceasurile interne prin modificarea modelelor de activitate celulară, ceea ce poate afecta negativ funcția celulară. În creier, ritmurile celulare joacă un rol important în mecanismele care stau la baza învățării și memoriei, astfel încât perturbările acestor ritmuri pot afecta memoria.
Momentul meselor poate influența, de asemenea, producția de hormoni implicați în reglarea ciclului somn-veghe. Prin urmare, consumul de alimente în timpul nopții poate face mai dificilă adormirea și poate reduce calitatea somnului, ceea ce poate afecta și mai negativ funcția cerebrală.
-
Cine sunt pacienții care au nevoie de statine12.10.2025, 22:01
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
Dr. Oana Dolofan spune cu ce afecțiuni severe se confundă durerea de stomac
Sarcina și urgențele obstetricale, ce trebuie să știe viitoarele mame. Dr. Ingrid Gheorghe (SANADOR): Impact major
Radiografia sistemului medical. Ce vrea ministerul și care sunt așteptările cadrelor medicale
Misiunea 70/2030: România vrea să controleze hipertensiunea și să salveze vieți
Când se optează pentru fertilizarea in vitro în locul inseminării artificiale. Dr. Lucia Luchian: Șanse de reușită diferite
Psihologia copilului și kinetoterapia se întâlnesc la DrPsy! Camelia Ștefan, interviu
Sindromul de coadă de cal. Dr. Dan Aurel Nica: simptomul urgent care îi rușinează pe pacienți
Prevenția, investiția esențială pentru viitorul sănătății în România. Iulian Trandafir: Este o chestiune de educare a oamenilor
Testul simplu care pune diagnosticul de boală varicoasă
Ispitele de la Insula Iubirii ajung să dezvolte "tricupluri" în viața reală. Psihologul Radu Leca, avertisment
Ce trebuie să știi despre centrele de permanență
Boala varicoasă, simptome și cauze. Semnul banal care trimite femeile la medic. Dr. Anca Chitic: Consecințele sunt grave
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy
Tratamentul pentru boala varicoasă. Dr. Anca Chitic: Se injectează această substanță
Dependența explicată de dr. Adrian Atasiei: criterii, diferența dintre consum ocazional și comportament compulsive
Congelarea ovocitelor, cheia fertilității după 35 de ani. Dr. Lucia Luchian: Procedură simplă
Cum previi formarea pietrelor la rinichi cu un simplu obicei zilnic
Primul semn al cancerului de colon. Dr. Oana Dolofan: Faci și ocluzie intestinală
Radioterapia stereotaxică și brahiterapia, decontate prin CNAS. Dr. Matei Bâră: Oferim pacienților un tratament personalizat și adaptat fiecărei formațiuni tumorale
Recent, radioterapia a beneficiat de progrese importante nu doar în plan tehnologic, ci și în ceea ce privește accesibilitatea financiară pentru pacienți.