Bebeluși modificați genetic, registru mondial OMS al cercetărilor asupra genomului uman

bebelusi_40873500 Bebeluș

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat aseară înființarea unui registru central pentru a monitoriza cercetările ce vizează modificările aduse genomului uman. Este vorba de un registru pentru...

Anunțul că va fi înființat un registru ppentru bebeluși modificați genetic a fost făcut în cadrul celei de-a doua reuniuni a Comitetului consultativ de experți din cadrul OMS pentru încadrarea și supravegherea modificărilor aduse genomului uman, ce are misiunea de a implementa un cadru internațional care să gestioneze acest domeniu.

OMS a anunțat în decembrie 2018 înființarea unui grup compus din 18 experți, după anunțul făcut de un cercetător chinez referitor la nașterea unor fetițe gemene care fuseseră modificate genetic - o premieră mondială în lumea medicală, notează AFP și Agerpres.

Într-un comunicat, OMS a explicat că acel comitet de experți îi îndeamnă pe toți oamenii de știință „să își înregistreze testele și studiile" în acest "registru mondial" nou înființat.

Riscul folosirii tehnologiilor moderne pentru a „corecta” genele

În cadrul celei de-a doua reuniuni a comitetului, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat: „De la ultima noastră întâlnire (18-19 martie, n.r.), anumiți oameni de știință și-au anunțat dorința de a modifica genomul unor embrioni și de a duce acele sarcini la termen".

„Acest lucru ilustrează cât este de importantă și de urgentă activitatea noastră", a adăugat el, subliniind că „noile tehnologii de modificare a genomului sunt foarte promițătoare pentru aceia care suferă din cauza unor maladii pe care le credeam în trecut incurabile", dar și că „anumite utilizări ale acestor tehnologii ridică, totodată, anumite provocări unice și fără precedent - etice, sociale, regulamentare și tehnice".

În același comunicat, directorul OMS a reamintit că țările membre nu ar trebui să autorizeze „alte lucrări despre modificările genetice ale liniei germinale umane (formată din celule precursoare spermatozoizilor și ovulelor, n.r.) în cadrul aplicațiilor clinice umane, atât timp cât implicațiile tehnice și etice nu vor fi fost examinate așa cum se cuvine".

Google News icon  Urmărește-ne și pe Google News - abonează‑te!

Articole similare
300x250
300x250