EXCLUSIV Cine e pacientul care face cancer de colon. Dr. Radu: Carnea roșie și mezelurile, VINOVATE. NU apare brusc și poate fi tratat!

Conf. univ. dr. Florentina Ioniță Radu, medic gastroenterolog la Spitalul Militar Central "Carol Davila" ne-a vorbit despre patologia cu cel mai mare răsunet, cancerul de...
"Un subiect important, un subiect care ar trebui să țină prima pagină, pentru că este patologia cu cel mai mare răsunet, cancerul de colon, care a trecut pe primul loc în ceea ce privește incidența și rata de deces, cel puțin la bărbați. De ce este mai frecvent la bărbați", a spus jurnalistul Val Vâlcu.
"În primul rând, aș vrea să punctez că faptul că a crescut foarte mult incidența cancerului de colon ar trebui să ne îngrijoreze și să ne oblige să schimbăm ceva. Cancerul de colon este un cancer care poate fi prevenit și acest lucru ar trebui stipulat de la bun început.
Spre deosebire de alte tipuri de cancere, este facil să poți să știi dacă vei avea cancer de colon și este foarte important să faci niște metode foarte simple de a preveni din timp, pentru că leziunile precursoare ale cancerului de colon pot fi vizualizate și tratate prin îndepărare. Cancerul de colon nu apare brusc!
Mesajul meu aș vrea să meargă clar către oameni: să percepem cancerul de colon ca un cancer care poate fi diagnosticat și tratat încă din faza precursoare.
Cancerul de colon are ca modalitate de apariție, pentru că teoretic nu se știe exact de ce apare cancerul, dar sunt câțiva factori. În primul rând, încărcarea genetică, cei care au avut cancer în familie au șanse mai mari să facă cancer de colon, apoi cei care au anumite boli cu transmitere genetică precum polipi sau polipoza intestinală, dar și factor de mediu care determină apariția cancerului: ritmul de viață, modul de alimentație, diverse vicii pe care le avem", a declarat Florentina Ioniță Radu, în exclusivitate pentru DC Medical.
Ce înseamnă rude apropiate care transmis genetic cancer
"Rude apropiate înseamnă mamă, tată, frați, surori și bunici. Deci dacă se întâmplă ca aceștia să fi avut un cancer de colon, recomandarea este să se facă un screening și eventual o colonoscopie, în special pentru rudele de gradul I. Dar, s-a întâmplat să descoperim cancer de colon și la cei care aveau unchi sau mătuși care aveau cancer de colon.
Deci faptul că cineva din familie a avut, este un semnal de alarmă.
Mai e un lucru pe care trebui să-l spun este că acum e oarecum mai facil să știm că sunt rude care au murit de cancer de colon, pentru că gastroenterologia a progresal, la fel și endoscopia, oamenii fac colonoscopie și diagnosticăm mai ușor.
Până acum 10 - 15 ani nu știam de ce mureau unii oameni. Deci beneficiul științei este clar, este evident!", a completat medicul.
Sarea, grăsimile și carnea, cauzele cancerului de colon?
"În mod special, pentru cancerul de colon, carnea și carnea roșie în mod deosebit e un factor de risc, dar și sedentarismul, o alimentație care nu este echilibrată, în sensul că trebuie să aibă o cantitate suficientă de fibre. Pentru că fibrele permit să ai un tranzit intestinal eficient, permit să-ți menți microbiota intersinală și atunci e important ce mănânci, cum mănânci și care e proporția alimentelor", a mai spus Florentina Ioniță Radu.
Mulți au scuza că fibrele balonează și că tocmai ele ar putea fi cele care supără colonul.
"Acum depinde în ce formă iei aceste fibre. Fibrele pot fi luate din cereale brute, din legume. Există mai multe tipuri de fibre. Dacă discutăm strict despre cancerul de colon, fibrele fac bine", a clarificat medicul.
De ce dăunează carnea roșie
"Din studiile făcute până acum s-a constatat că cei care consumă carne roșie, și pentru că există un anumit prototip al celui care consumă carne roșie, e cel care consumă mai puține legume și fructe, deci are o anumită tipologie de hrană, un stil de viață anume, face excesul. Pentru că sunt persoane care preferă să consume doar carne roșie, vânat", a explicat medicul gastroenterolog.
"Dacă definești mezelurile și afumăturile, nu sunt indicate, dar noi trebuie să avem o viață echilibrată, să mâncăm din fiecare și din ce ne place să nu dăm la o parte, dar să nu faccem nici abuz", a conchis medicul.
Carnea roșie și carnea procesată, cauzele cancerului. Care e cantitatea recomandată
Potrivit unor studii, s-a demonstrat că un consum ridicat de carne roșie, dar și al preparatelor procesate, pot duce la apariția cancerului colorectal.
Din acest motiv, medicii recomandă un stil de viață echilibrat și subliniază că trebuie să reducem cât mai mult consumul zilnic de carne roșie.
"După cum ştim, cauzele punctuale ale cancerului nu sunt foarte cunoscute în cea mai mare parte a lor. Unul dintre factorii incriminaţi în apariția cancerului la tineri este schimbarea regimului alimentar. În dieta omului modern, a apărut consumul de carne roşie. Un consum ridicat de carne roşie şi un consum scăzut de fructe şi legume.
Dieta bogată în carne și în alimente procesate poate duce la cancer colorectal, inclusiv consumul de alcool este incriminat în etiologia mai multor tipuri de cancer.
Viaţa sedentară aduce un risc crescut de cancer. În special la persoanele obeze, riscul de cancer este mult crescut", a explicat medicul chirurg Victor Ștefănescu, în emisiunea "Sfat de Sănătate", de la Antena 3.
Ce se înțelege prin carne roșie și carne procesată
Carnea roșie se referă la: carne de porc, carne de vită, carne de miel, carne de capră.
În această categorie nu intră și carnea de pasăre, de vânat sălbatic sau organele.
Conform studiilor, este recomandat să se consume cel mult 500 de grame de carne roșie, gătită, pe săptămână.
Pe de altă partea, carnea procesată se referă la carnea conservată prin afumare, maturare, sărare sau adăugarea de conservanți chimici, adică tot ce implică șuncă, salam, bacon, cârnați.
Vezi mai multe în video:
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
Accesul echitabil la servicii medicale, o problemă de sistem. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb): Există angajamentul de a crește finanțarea
Prevenția cancerului de col, sub semnul întrebării. Conf. univ. dr. Michael Schenker: A fost un adevărat șoc
Alimentația modernă și microplasticele, factori declanșatori în bolile digestive. Dr. Răzvan Iacob: Unul din triggerii importanți
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.
Tratamentul pentru boala varicoasă. Dr. Anca Chitic: Se injectează această substanță
Inovația farma în comunism. Cătălin Radu, Bristol Myers Squibb: Nu se încuraja diferența de opinii
Pancreatita, cauză frecventă și intensă a durerii abdominale superioare. Dr. Oana Dolofan: Durere bruscă
Spitalele primesc mai mulți bani pentru salarii decât pentru tratamente. Conf. univ. dr. Horațiu Moldovan: Nu se încurajează munca
Pericolul invizibil al sezonului cald. La ce să fii atent dacă mergi la mare sau piscină
Primul semn că ai colică renală: cauze și prevenție. Dr Bogdan Pârlițeanu: Blochează fluxul urinar
Transplantul hepatic, etape. Dr. Dragoș Romanescu: Operație foarte dificilă
De ce cancerul nu este considerat vindecat chiar și după ani de tratament. Dr. Beatrice Anghel: Vorbim de remisie
Brahiterapia, ce presupune. Dr. Beatrice Anghel: Dirijăm iradierea și o controlăm
Testul care îți arată dacă faci cancer. Prof. univ. dr. Ovidiu Pop: Cifre impresionante
Sedentarismul, factor agravant pentru boala varicoasă. Dr. Anca Chitic: La fiecare două ore, o mică pauză de două minute
Sănătatea, între tratament și prevenție. Cătălin Radu: O populație educată corespunzător va înțelege și importanța sănătății
Trucul care te scapă de mirosul de prăjeală după ce ai gătit
Acest truc te scapă instantaneu de mirosul de prăjeală din casă.
Boala care afectează un milion de români. Prof. dr. Florin Mihălțan: Exacerbări severe. Capcane care ascund afecțiunea
Boala care afectează un milion de români. Poți suferi de aceasta și să nu îți dai seama încă de la început, iar consecințele sunt grave.
Terapia care regenerează celulele. Dr. Mihai Băican: E medicament
Medicina regenerativă revoluționează tratamentele moderne prin puterea oxigenului, de la vindecarea celulelor la reducerea inflamațiilor.