Carnea roșie și carnea procesată, cauzele cancerului. Care e cantitatea recomandată: Este incriminat în apariția mai multor tipuri de cancer

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Carnea roșie și carnea procesată, cauzele cancerului - Foto: Freepick @
Carnea roșie și carnea procesată, cauzele cancerului - Foto: Freepick @

Care este alimentul care provoacă probleme grave de sănătate și chiar mai multe tipuri de cancer.

Odată cu venirea verii și planificarea vacanțelor încep și căutările pentru cea mai bună și rapidă dietă. În spațiul public există o mulțime de diete care sunt prezentate drept miraculoase, unele pe bază de fructe și legume, altele pe carne, altele care te fac să nu mănânci câteva ore bune.

De asemenea, de multe ori, "un stil de viață sănătos", nu este înțeles corect.

Multe persoane apelează la un stil de viață bazat de multă carne, în timp ce alții, din lipsă de timp apelează doar la mâncare procesată.

Potrivit unor studii, s-a demonstrat că un consum ridicat de carne roșie, dar și al preparatelor procesate, pot duce la apariția cancerului colorectal.

Din acest motiv, medicii recomandă un stil de viață echilibrat și subliniază că trebuie să reducem cât mai mult consumul zilnic de carne roșie. 

"După cum ştim, cauzele punctuale ale cancerului nu sunt foarte cunoscute în cea mai mare parte a lor. Unul dintre factorii incriminaţi în apariția cancerului la tineri este schimbarea regimului alimentar. În dieta omului modern, a apărut consumul de carne roşie. Un consum ridicat de carne roşie şi un consum scăzut de fructe şi legume.

Dieta bogată în carne și în alimente procesate poate duce la cancer colorectal, inclusiv consumul de alcool este incriminat în etiologia mai multor tipuri de cancer.

Viaţa sedentară aduce un risc crescut de cancer. În special la persoanele obeze, riscul de cancer este mult crescut", a explicat medicul chirurg Victor Ștefănescu, în emisiunea "Sfat de Sănătate", de la Antena 3. 

Ce înghețată trebuie să mănânci ca să nu te îngrași. Medic: Asta e ideal. Nu trebuie să o elimini

Ce se înțelege prin carne roșie și carne procesată

 

Carnea roșie se referă la: carne de porc, carne de vită, carne de miel, carne de capră. 

În această categorie nu intră și carnea de pasăre, de vânat sălbatic sau organele.

Conform studiilor, este recomandat să se consume cel mult 500 de grame de carne roșie, gătită, pe săptămână.

Pe de altă partea, carnea procesată se referă la carnea conservată prin afumare, maturare, sărare sau adăugarea de conservanți chimici, adică tot ce implică șuncă, salam, bacon, cârnați.

Cancerul colorectal, simptome. Ce trebuie să știi despre testul fecal imunochimic. Dr. Constantin: Bărbații, mai afectați. Carnea procesată, o CAUZĂ

 

Radu Țincu rupe tăcerea despre ȚUICĂ. Cum ajungem să ne intoxicăm cu PLUMB, fără să știm: Cazanele de metal, INTERZISE

Cancerul colorectal reprezintă cauza principală a decesului în Europa, iar medicul Alina Constantin a vorbit despre simptome, factori de risc și testul fecal imunochimic.

"Eu prezint perspectiva gastro-enterologului în ceea ce privește cancerul colorectal. Încep prin a discuta despre situația din România cu privire la screening-ul cancerului coloreclal. Avem o populație de 19,7 milioane de locuitori, tipul de screening din 2019, prin programul ROCCAS I și II, populația țintă este cu vârste cuprinse între 50 - 74 de ani.

Testul de screening este FIT, adică testul din scaun imunochimic, oferit de medicul de familie", a declarat Dr. Alina Constantin, medic specialist Gastro la Spitalul Ponderas, în exclusivitate pentru DC Medical și DC News, în cadrul dezbaterii "Cancerul poate fi învins prin prevenție, depistare precoce și terapie inovatoare".

Ce trebuie să știi despre testul fecal imunochimic pentru depistarea cancerului colorectal

 

Pacienți infectați intenționat cu ouă de TENIE. Negreanu, despre "boala civilizației de AZI": Dovezi interesante

1. În cazul în care nu puteți aduce testul în 2 zile, țineți punga la frigider. 

2. Este recomandat să aduceți testul înapoi la medicul de familie în maximul 7 zile de la primirea lui.

3. După recoltare, NU turnați lichide în flaconul în care se colectează materiile fecale.

4. Nu rupeți sigiliul de aluminiu sau NU deschideți flaconul după ce ați recoltat proba.

5. NU atingeți flaconul colector cu mâinile ude deoarece se poate șterge codul de bare de pe flacon.

Semnal de alarmă privind cancerul colorectal

 

"Ca incidență, cancerul colorectal este numărul 3 la bărbați, după cancerul de prostată și de plămâni și numărul 2 la femei, după cancerul de sân.

Cancerul colorectal este numărul 1 la femei și bărbați din UE.

Ca și mortalitate, este a doua cauză de deces de cancer și este prima cauză de deces în Europa de Est și Europa Centrală.

Acest tip de cancer poate fi detectat timpuriu, iar leuzinile prenoplazice pot fi tratate.

Societatea europeană de gastroenterologie trage un semnal de alarmă că acest tip de cancer este al doilea ca tip de mortalitate în rândul cancerelor, cancer care poate fi prevenit.

215.000 de decese se produc anual în Europa.

Bărbații sunt mai susceptibili decât femeile", a mai spus Alina Constantin.

Care sunt simptomele cancerului colorectal, citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel