Alimente și băuturi care pot crește riscul de cancer pancreatic și colorectal. Specialiștii, avertisment

Alimentele care cresc riscul de a face cel mai mortal tip de cancer. Le consumi aproape zilnic.
O avertizare recentă din partea unui doctor din Londra a stârnit îngrijorare cu privire la riscurile consumului unor alimente și băuturi populare, care au fost asociate cu o probabilitate crescută de a dezvolta un cancer pancreatic extrem de periculos. Dr. Sermed Mezher a evidențiat trei produse consumate zilnic care ar putea contribui la creșterea cazurilor de cancer în rândul populației.
Pericolul alimentelor arse și carbonizate
Unul dintre cele mai îngrijorătoare sfaturi oferite de Dr. Mezher este pericolul consumului de alimente arse sau carbonizate. Potrivit doctorului, carnea arsă, în special, conține compuși dăunători precum aminele heterociclice și hidrocarburile policiclice aromatice. Aceste substanțe au fost demonstrate în mai multe studii ca provocând daune ADN-ului, ceea ce poate crește semnificativ riscul de a dezvolta cancer, inclusiv cancer de prostată, colorectal și pancreatic, potrivit Daily Mail.
Dr. Mezher explică faptul că acești compuși toxici sunt mai frecvent întâlniți atunci când carnea este gătită pe foc deschis, de exemplu, la grătar. Studiile anterioare au arătat că la temperaturi mari se formează niveluri ridicate ale acestor substanțe atunci când carnea este expusă direct la căldură.
Alimente și băuturi care pot crește riscul de cancer pancreatic și colorectal. Specialiștii, avertisment - FOTO: Freepik
Alimentele pe bază de carbohidrați, risc de cancer
Specialiștii au avertizat de mult timp despre riscurile de cancer asociate cu alimentele pe bază de carbohidrați, cum ar fi cartofii și pâinea, care sunt arse. Atunci când aceste alimente sunt gătite la temperaturi înalte, se formează o moleculă toxică numită acrilamidă, atunci când anumite zaharuri și proteine din alimente se combină sub acțiunea căldurii. Această substanță chimică a fost legată de un risc crescut de mai multe tipuri de cancer, inclusiv cancer de rinichi, endometrial și ovarian.
Deși unii experți susțin că cantitatea de alimente arse pe care o persoană ar trebui să o consume pentru a crește riscul de cancer este extremă, rămâne totuși o problemă de îngrijorare. Cu toate acestea, pentru majoritatea oamenilor, acest risc nu este probabil să reprezinte o amenințare semnificativă de-a lungul unei vieți.
Carnea procesată, pericol carcinogen
Dr. Mezher avertizează și împotriva consumului de carne procesată, precum cârnați, bacon, șuncă și pepperoni. Aceste alimente sunt clasificate de Organizația Mondială a Sănătății ca fiind "carcinogene de grupul 1" din cauza conținutului lor ridicat de nitriți și nitrați. Acești compuși pot declanșa reacții dăunătoare în organism, care pot duce la formarea de tumori în sistemul digestiv.
În special, nitrații pot fi transformați în substanțe chimice N-nitroso (NOCs) în sistemul digestiv. Aceste substanțe chimice pot dăuna celulelor care tapetează intestinul, crescând riscul de cancer colorectal. Dr. Mezher citează un studiu din 2019, care a constatat că consumul zilnic al unei singure felii de bacon ar putea crește riscul de cancer colorectal cu 20%. NHS recomandă o limită de maximum două felii de bacon sau trei felii de șuncă pe zi.
Riscurile consumului de alcool
În final, Dr. Mezher subliniază riscurile asociate consumului de alcool. Alcoolul este cunoscut pentru legătura sa cu șapte tipuri de cancer, deoarece este descompus într-un produs toxic numit acetaldehidă, care poate provoca daune ADN-ului și poate împiedica procesele de reparare celulară. În plus, consumul de alcool poate modifica nivelurile hormonale și poate afecta absorbția nutrienților în organism.
Dr. Mezher subliniază că chiar și cantitățile mici de alcool cresc riscul de cancer de sân și esofagian. El îndeamnă oamenii să consume alcool cu prudență, subliniind că acesta este, de asemenea, asociat cu boli de ficat, probleme cardiace și alte afecțiuni de sănătate.
Creșterea cazurilor de cancer colorectal în rândul tinerilor
Avertismentul vine într-un moment în care îngrijorările cresc cu privire la creșterea cazurilor de cancer colorectal în rândul persoanelor sub 50 de ani din Marea Britanie și SUA. În timp ce ratele de cancer colorectal în grupurile de vârstă mai înaintate s-au stabilizat sau au scăzut, numărul diagnosticărilor în rândul tinerelor adulților a crescut cu 50% în ultimele trei decenii.
Specialiștii sugerează că diverse factori, cum ar fi obezitatea, utilizarea excesivă de antibiotice, radiațiile telefoanelor mobile și chiar particulele invizibile de plastic din apa potabilă, ar putea contribui la această tendință alarmantă.
Cu toate acestea, un număr tot mai mare de experți indică alimentele ultra-procesate, cum ar fi șunca și baconul, ca fiind o cauză principală. Unii specialiști au mers până la a sugera că aceste alimente ar putea fi la fel de periculoase ca tutunul și ar trebui să poarte avertismente de sănătate similare celor de pe pachetele de țigări.
-
-
-
Apa îmbuteliată, riscuri uriașe. Duce la cancer11.10.2025, 22:22
-
Ce se întâmplă cu corpul tău după 50 de ani. Schimbări surprinzătoare11.10.2025, 20:12
-
Joe Biden, diagnostic crunt. Cancerul s-a răspândit la oase11.10.2025, 18:51
Asta îți schimbă totul în sănătatea intestinului. Reface flora intestinală
Asta îți schimbă totul în sănătatea intestinului. Descoperirea care te va surprinde complet. Reface flora intestinală.
Intoleranța la gluten și boala celiacă: semnul care face diferența. Nu-l mai ignora!
Glutenul: prieten sau dușman? Ce trebuie să știi despre intoleranța la gluten și boala celiacă înainte să renunți la pâine sau paste.
Colonoscopia, recomandată în funcție de istoricul familial. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Se consideră primele două generații
Acest tip de cancer se poate moșteni. Primele două generații sunt cele mai afectate.
Legătura dintre bacteriile orale și riscul de cancer colorectal în funcție de localizare. Două bacterii cresc riscul de cancer colorectal
Aceste două bacterii localizate în cavitatea bucală cresc semnificativ riscul de cancer colorectal.
Ce faci dacă te doare stomacul din senin. 4 cauze pe care să nu le ignori niciodată
Obiceiul sănătos care reduce riscul de constipație cu 40%
Cancerul hepatic, mortalitate ridicată. Stilul de viață, factor decisiv
Acest tip de cancer, extrem de comun, ucide într-un ritm alert. Medicii avertizează că numărul deceselor s-a dublat în ultimii 20 de ani.
Tulpina emergentă de E.coli non-O157, posibil factor declanșator al cancerului colorectal la adulții tineri
Acest aliment sănătos duce la CANCER. Medicii au constatat o explozie a cazurilor de cancer, iar acest aliment este incriminat.
Vitamina B12, asociată cu prevenția pancreatitei acute
Această vitamină regenerează pancreasul în profunzime. Combate și o afecțiune digestivă gravă și frecvent întâlnită.
7 lucruri de știut despre Hepatita A. Un gest simplu distruge virusul!
Calculii biliari: cauze, simptome și prevenție. Cum influențează stilul de viață sănătatea vezicii biliare
Colecistectomia: cum se schimbă viața după îndepărtarea vezicii biliare?
Bolile inflamatorii intestinale, tot mai frecvente. Dr. Răzvan Iacob: Extrem de important să le putem diagnostica corespunzător
Balonarea, semn al bolii celiace. Când să mergi la medic
Povestea femeii care a fost diagnosticată cu cancer în stadiul 4. Semnele ignorate care au dus la răspândirea cancerului
Cel mai simplu truc pentru a scăpa de balonare în 10 minute
Cel mai simplu truc pentru a scăpa de balonare în 10 minute. De ce trebuie să ții cont.
Câte scaune pe zi e normal să ai? Primul semn că ești constipat
Alimentul care poate cauza gaze. Compusul care afectează digestia
Acest aliment sănătos poate provoca gaze. Îți afectează digestia și balonează.
De ce ai nevoie să mergi la baie de fiecare dată când ieși din casă
De ce simți că ai gaze, dar nu le poți elimina. Cât de grav este
Mișcarea, esențială pentru prevenirea cancerului colorectal. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Efect benefic
Așa poți să previi unul din cele mai mortale tipuri de cancer.