EXCLUSIV Alimentele care scad riscul de cancer colorectal. Dr. Ovidiu Calapod: Sunt asociate cu prevenția tuturor cancerelor din sfera digestivă

Aceste alimente scad semnificativ riscul de a dezvolta cancer colorectal. În plus, previn diabetul, bolile cardiovasculare și bolile cronice.
Știm cu toții că un stil de viață sănătos este esențial. Adoptarea unei diete echilibrate și bogate în alimente sănătoase poate juca un rol crucial în reducerea riscului de cancer colorectal, conform cercetărilor științifice recente. Un stil de viață sănătos nu numai că poate îmbunătăți calitatea vieții, dar poate juca și un rol vital în prevenirea cancerului colorectal.
Alimentele care scad riscul de cancer colorectal
Dr. Ovidiu Calapod, medic specialist gastroenterologie, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL, care sunt alimentele care scad riscul de cancer colorectal.
Printre alimentele cu un nivel ridicat de dovezi în acest sens se numără cele bogate în fibre alimentare. Fibrele nu doar că sprijină sănătatea digestivă prin menținerea unui tranzit intestinal regulat, dar sunt asociate și cu o serie de beneficii pentru sănătatea generală.
"Adoptarea unui regim alimentar bogat în alimente sănătoase poate avea un impact semnificativ asupra sănătății colonului și poate contribui la prevenția cancerului colorectal. Voi enumera câteva dintre grupele alimentare pentru care există informații cu nivel mare de dovadă științifică.
Alimentele bogate în fibre. Fibrele alimentare nu doar că ajută la menținerea tranzitului intestinal regulat, dar consumul constant al acestora este asociat cu un risc mai scăzut de boli cronice, precum bolile cardiovasculare, diabetul etc. De asemenea, este asociat cu prevenția tuturor cancerelor din sfera digestivă, îndeosebi a cancerului colorectal.
Vă recomand să introduceți în alimentația zilnică cereale integrale, leguminoase, semințe și nuci pentru a vă asigura un aport adecvat de fibre în alimentație", a explicat dr. Ovidiu Calapod, medic specialist gastroenterologie, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Alimente bogate în fibre - FOTO: Freepik
Alimentele bogate în fibre, esențiale
Alimentele bogate în fibre ocupă un loc central într-o dietă sănătoasă și echilibrată, fiind esențiale pentru menținerea sănătății digestive și pentru prevenirea unor afecțiuni grave precum cancerul colorectal. Fibrele alimentare sunt componente ale plantelor pe care corpul uman nu le poate digera complet. Acestea sunt împărțite în două categorii principale: fibre solubile și fibre insolubile.
Cereale integrale: Oferă o sursă bogată de fibre insolubile, esențiale pentru menținerea sănătății intestinale. Exemple includ orezul brun, grâul integral, secara și ovăzul.
Legume și fructe: Acestea furnizează fibre solubile și insolubile, împreună cu o varietate de vitamine, minerale și antioxidanți esențiali. Exemple includ broccoli, morcovi, mere, pere, și fructe de pădure.
Leguminoase: Fasolea, linte, mazărea și năutul sunt surse excelente de fibre și proteine vegetale, benefice pentru sănătatea colonului.
Semințe și nuci: Aportul acestora adaugă fibre, proteine și grăsimi sănătoase în dietă. Semințele de chia, semințele de in, nucile și migdalele sunt recomandate pentru beneficiile lor nutritive.
Beneficiile consumului regulat de alimente bogate în fibre includ menținerea tranzitului intestinal regulat, prevenirea constipației și reducerea riscului de boli cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2 și, în special, cancerul colorectal. Fibrele alimentare contribuie la sănătatea colonului prin creșterea volumului scaunului și prin accelerarea tranzitului alimentar, ceea ce poate reduce timpul de expunere a colonului la substanțele toxice din alimente.
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
-
HPV, vaccinul care salvează vieți. Asociația Mame pentru Mame cere drepturi sporite pentru adolescenți. Ana Măiță: Previi 6 tipuri de cancere
Campania RESPIR 2025: GINA, standardul de aur pentru pacienții cu astm sever
Cancerul care omoară cei mai mulți români. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Principala cauză de deces
Semnul banal dat de cârcei. Nu-i mai ignora! Atenție la picioarele reci, furnicături, durere când mergi
Vârsta la care este indicată colonoscopia. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Chiar dacă NU ai simptome
Manifestul DCNews, DCMedical și ARGUMENT susținut din Cluj, pentru o Românie în care sănătatea nu este un lux, ci o necesitate
Boala varicoasă, simptome și cauze. Semnul banal care trimite femeile la medic. Dr. Anca Chitic: Consecințele sunt grave
Analiza sistemului medical românesc. Dr. Bogdan Andreescu, la DC Medical și DC News
Sarcina și urgențele obstetricale, ce trebuie să știe viitoarele mame. Dr. Ingrid Gheorghe (SANADOR): Impact major
"Știm exact ce provoacă infarct și AVC cu mulți ani înainte!" Lecția profesorului John Deanfield, cardiolog de renume
Educaţie pentru sănătate predată de medici în şcoli. Conf. univ. dr. Horațiu Moldovan: Vom trăi mai mult. Copiii noştri vor trăi mai mult şi mai bine
Divorțul nu înseamnă sfârșitul relațiilor. Cum să transformi despărțirea într-un nou început
Tratamentul oncologic cu rezultate maxime. Dr. Matei Bâră: Reducem toxicitatea
Tratamentul care înlocuiește terapiile toxice împotriva cancerului. Are precizie de milimetru.