EXCLUSIV Alimentele care scad riscul de cancer colorectal. Dr. Ovidiu Calapod: Sunt asociate cu prevenția tuturor cancerelor din sfera digestivă

Aceste alimente scad semnificativ riscul de a dezvolta cancer colorectal. În plus, previn diabetul, bolile cardiovasculare și bolile cronice.
Știm cu toții că un stil de viață sănătos este esențial. Adoptarea unei diete echilibrate și bogate în alimente sănătoase poate juca un rol crucial în reducerea riscului de cancer colorectal, conform cercetărilor științifice recente. Un stil de viață sănătos nu numai că poate îmbunătăți calitatea vieții, dar poate juca și un rol vital în prevenirea cancerului colorectal.
Alimentele care scad riscul de cancer colorectal
Dr. Ovidiu Calapod, medic specialist gastroenterologie, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL, care sunt alimentele care scad riscul de cancer colorectal.
Printre alimentele cu un nivel ridicat de dovezi în acest sens se numără cele bogate în fibre alimentare. Fibrele nu doar că sprijină sănătatea digestivă prin menținerea unui tranzit intestinal regulat, dar sunt asociate și cu o serie de beneficii pentru sănătatea generală.
"Adoptarea unui regim alimentar bogat în alimente sănătoase poate avea un impact semnificativ asupra sănătății colonului și poate contribui la prevenția cancerului colorectal. Voi enumera câteva dintre grupele alimentare pentru care există informații cu nivel mare de dovadă științifică.
Alimentele bogate în fibre. Fibrele alimentare nu doar că ajută la menținerea tranzitului intestinal regulat, dar consumul constant al acestora este asociat cu un risc mai scăzut de boli cronice, precum bolile cardiovasculare, diabetul etc. De asemenea, este asociat cu prevenția tuturor cancerelor din sfera digestivă, îndeosebi a cancerului colorectal.
Vă recomand să introduceți în alimentația zilnică cereale integrale, leguminoase, semințe și nuci pentru a vă asigura un aport adecvat de fibre în alimentație", a explicat dr. Ovidiu Calapod, medic specialist gastroenterologie, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Alimente bogate în fibre - FOTO: Freepik
Alimentele bogate în fibre, esențiale
Alimentele bogate în fibre ocupă un loc central într-o dietă sănătoasă și echilibrată, fiind esențiale pentru menținerea sănătății digestive și pentru prevenirea unor afecțiuni grave precum cancerul colorectal. Fibrele alimentare sunt componente ale plantelor pe care corpul uman nu le poate digera complet. Acestea sunt împărțite în două categorii principale: fibre solubile și fibre insolubile.
Cereale integrale: Oferă o sursă bogată de fibre insolubile, esențiale pentru menținerea sănătății intestinale. Exemple includ orezul brun, grâul integral, secara și ovăzul.
Legume și fructe: Acestea furnizează fibre solubile și insolubile, împreună cu o varietate de vitamine, minerale și antioxidanți esențiali. Exemple includ broccoli, morcovi, mere, pere, și fructe de pădure.
Leguminoase: Fasolea, linte, mazărea și năutul sunt surse excelente de fibre și proteine vegetale, benefice pentru sănătatea colonului.
Semințe și nuci: Aportul acestora adaugă fibre, proteine și grăsimi sănătoase în dietă. Semințele de chia, semințele de in, nucile și migdalele sunt recomandate pentru beneficiile lor nutritive.
Beneficiile consumului regulat de alimente bogate în fibre includ menținerea tranzitului intestinal regulat, prevenirea constipației și reducerea riscului de boli cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2 și, în special, cancerul colorectal. Fibrele alimentare contribuie la sănătatea colonului prin creșterea volumului scaunului și prin accelerarea tranzitului alimentar, ceea ce poate reduce timpul de expunere a colonului la substanțele toxice din alimente.
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
Tratamentul oncologic, efecte negative. Ramona Schenker: Profund invalidante
Pericolul invizibil al sezonului cald. La ce să fii atent dacă mergi la mare sau piscină
HPV, vaccinul care salvează vieți. Asociația Mame pentru Mame cere drepturi sporite pentru adolescenți. Ana Măiță: Previi 6 tipuri de cancere
Cum previi formarea pietrelor la rinichi cu un simplu obicei zilnic
Cum a reușit Andreea Mantea să scape de kilogramele nedorite
Inovația farma în comunism. Cătălin Radu, Bristol Myers Squibb: Nu se încuraja diferența de opinii
Medicamentele salvatoare de vieți nu ajung la pacienții din România. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb România): Suntem la 800 de zile de la aprobarea EMA
Pancreatita, cauză frecventă și intensă a durerii abdominale superioare. Dr. Oana Dolofan: Durere bruscă
Te uiți la Insula Iubirii? Uite ce fel de om ești. Radu Leca îți dezvăluie problema
Biopsia lichidă, rol în diagnosticul și supravegherea dinamică a cancerului
Ce nu ți-a spus nimeni despre biopsia clasică. Adevărul care te va surprinde.
Boala varicoasă, complicații. Dr. Anca Chitic: Potențial letal foarte mare
Bolile inflamatorii intestinale, afecțiuni sistemice cu impact digestiv, hepatic și cutanat. Dr. Răzvan Iacob: Inflamația digestivă să fie stăpânită
Prioritate la toaletă oriunde în țară. Cine are acest drept.
Provocările diagnosticării oncologice în România. Prof. univ. dr. Ovidiu Pop: Stăm prost
Dermatita atopică NU e o formă de alergie. Dr. Alin Nicolescu: Provoacă astm sau rinită
Chirurgia viitorului. Dr. Mugurel Bosînceanu, la Academia de Sănătate
Marele avantaj al colonoscopiei. Cât de des se recomandă. Dr. Eliza Gangone (SANADOR) explică
Torsiunea testiculară: simptome și testul care pune diagnosticul. Dr. Bogdan Pârlițeanu: Trebuie intervenit în maxim 4 - 6 ore!
Tratamentul care elimină cancerul în stadiile incipiente. Dr. Beatrice Anghel: Eficient, precis și localizat
România, pe locul 1 la infecțiile care duc la cancer. Dr. Beatrice Anghel: Țară fruntașă
Educaţie pentru sănătate predată de medici în şcoli. Conf. univ. dr. Horațiu Moldovan: Vom trăi mai mult. Copiii noştri vor trăi mai mult şi mai bine
Poluarea, un nou factor major în declanșarea astmului și alergiilor. Prof. dr. Florin Mihălțan: Provocarea deceniului. Mare amenințare
Sedentarismul, factor agravant pentru boala varicoasă. Dr. Anca Chitic: La fiecare două ore, o mică pauză de două minute
Trucul care te scapă de mirosul de prăjeală după ce ai gătit
Acest truc te scapă instantaneu de mirosul de prăjeală din casă.