Bruxelles: 12 decizii luate pentru certificatul digital COVID-19! Nu mai e „verde” și sunt noi condiții

Dana Lascu |
Data publicării:
Condiții de călătorie în străinătate
Condiții de călătorie în străinătate

Certificatul UE COVID-19, a fost aprobat într-o ședință cu membri ai Parlamentului European, Consiliului European și Comisiei Europene. Iată cele mai importante 12 puncte asupra cărora s-a căzut de acord:

DC News a obținut notele tehnice ale consilierilor Parlamentului European care au participat la negocierea cu reprezentanții Consiliului Uniunii Europene, privind certificatul UE COVID-19, pe baza cărora va funcționa acest certificat digital  COVID-19. 

În ce condiții îl obții

Astfel, călătorii vor putea obține acest certificat fie dacă au făcut vaccinul COVID, fie dacă au făcut un teste PCR negativ sau un test pentru anticorpi care demonstrează faptul că au trecut prin boală și au obținut imunitate împotriva coronavirusului. Decizia privind utilizarea certificatelor digitale COVID este valabilă pentru o perioadă de 12 luni. Ce s-a mai decis astăzi la Bruxelles, vedeți mai jos.

Ce s-a aprobat și ce s-a respins

Iată ce s-a mai decis astăzi la Bruxelles, mai precis punctele asupra cărora s-a ajuns la un acord în această ședință:

1. Numele: „Certificat verde digital” va fi înlocuit cu „Certificat digital COVID”.

2. Libertatea de circulație: s-a confirmat că deținerea unui certificat nu va fi o condiție prealabilă pentru exercitarea drepturilor de liberă circulație.

3. Nediscriminare: textul ia în considerare formularea conform căreia „eliberarea certificatelor nu va duce la discriminare pe baza deținerii unui certificat specific”.

4. Restricții suplimentare în plus față de cerința unui certificat nu sunt, în principiu, posibile. Ele pot fi impuse doar acolo unde este necesar și proporțional și pe baza dovezilor, cu notificarea către COM și alte state membre.

5. Oferirea de teste gratuite nu a fost posibilă pentru Consiliu. Statele membre au blocat orice referire la cheltuirea banilor. În schimb, Comisia va emite o declarație separată cu angajamentul de a mobiliza 100 de milioane de euro din instrumentul de sprijin de urgență pentru achiziționarea de teste rapide de antigen, care să fie oferite în special lucrătorilor transfrontalieri, călătorilor esențiali etc. Dacă este necesar, ar putea fi mobilizată și o finanțare suplimentară, peste cele 100 de milioane de euro, cu condiția ca autoritățile bugetare să fie de acord. 

6. Vaccinurile care nu sunt aprobate de EMA pot fi acceptate de către statele membre, pe baza aprobării naționale.

În cât timp ar pute fi pus în practică, cum se va face dovada trecerii prin boală și cum vor fi protejate datele celor vor avea aceste certificate, aflați pe DC News. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel