Cancerul pancreatic, cel mai mortal tip de cancer. Bucharest Pancreatic Fest 2023, eveiment de cooperare medicală internațională

Monika Baciu |
Data publicării:
cancerul pancreatic - FOTO: Freepik@lenetstanfree
cancerul pancreatic - FOTO: Freepik@lenetstanfree

Cancerul pancreatic este cel mai mortal tip de cancer. Bucharest Pancreatic Fest 2023 este un eveniment de cooperare medicală, transdisciplinară și internaţională pentru diagnosticarea precoce și tratamentul personalizat al afecțiunilor pancreatice.

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” (SUUMC)/ Secţia Clinică Gastroenterologie şi Laboratorul de Endoscopie digestivă diagnostică şi terapeutică organizează, în parteneriat cu Asociaţia Română pentru Patologia Pancreatică,  Societatea Română de Gastroenterologie şi Hepatologie, Societatea Română de Endoscopie Digestivă şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Dr. Carol Davila”, în zilele de 8 şi 9 septembrie a.c., Bucharest Pancreatic Fest 2023, eveniment care reuneşte Cursul de patologie pancreatică cu participare internațională şi Workshop-ul – Rolul practic al ecoendoscopiei, manifestări ştiinţifice aflate la cea de-a X-a şi, respectiv, a XI-a ediţie. 

Evenimentul ştiinţific abordează, ca în fiecare an, oportunităţile şi perspectivele de diagnostic şi tratament în domeniul oncologiei digestive, precum şi dezvoltarea programelor pilot de cercetare-dezvoltare şi inovare în domeniu.

Cancerul pancreatic, cel mai mortal tip de cancer

Cancerul pancreatic reprezintă una dintre cele mai mortale forme de cancer, atât prin prezentarea tardivă la medic cu forme ce nu mai prezintă indicație de tratament curativ, dar și prin lipsa metodelor de diagnostic precoce. În ciuda evoluției în pancreatologie prin perfecționarea tehnicilor de diagnostic, apariția imunoterapiei și îmbunătățirile din chirurgia pancreatică, supraviețuirea la 5 ani este sub 10%.

”Studiile de specialitate au reliefat că riscul de cancer pancreatic este crescut direct proporțional cu vârsta, rareori diagnosticat înaintea vârstei de 55 de ani. Incidența maximă este între 65 și 69 pentru bărbați, respectiv 75 și 79 pentru femei. Cancerul pancreatic este mai frecvent întâlnit în țările dezvoltate, cel mai probabil datorită accesibilității crescute a metodelor de diagnostic și tratament.

Supraviețuirea la 5 ani pentru boală metastatică este de 2.9%, 12.4% pentru boală regională și 37.4% pentru boală localizată. 80% din pacienții nou diagnosticați au formă metastatică, iar dintre cei operabili 80% vor prezenta metastaze locale sau la distanță.

Cancerul pancreatic reprezintă o problemă majoră de sănătate din cauza agresivității sale și dificultății stabilirii diagnosticului precoce. Adenocarcinomul pancreatic (ADCP) este cea mai frecventă formă de cancer pancreatic, fiind unul dintre subiectele abordate în cadrul evenimentului nostru. Diagnosticul de ADCP este realizat predominant prin intermediul explorărilor imagistice și endoscopice (ecoendoscopia), întrucât tabloul clinic și investigațiile de laborator sunt prea puțin specifice la momentul actual.

Tratamentul se face în echipă multidisciplinară, însă întrucât majoritatea pacienților se prezintă la spital în forme avansate, tratamentul fiind predominant paleativ, ecoendoscopia a devenit esențială în diagnosticul și tratamentul afecțiunilor pancreatice. Aceasta oferă informații suplimentare cu ajutorul modulelor integrate: elastografie, utilizarea modulului Doppler color, folosirea substanței de contrast și mai ales oportunitatea efectuării biopsiei sau puncției fin aspirative.

Posibilitatea de a preleva țesut tumoral prin manevră minim invazivă (puncție fin aspirativă sau puncție fin bioptică) este importantă atât pentru diagnosticul și prognosticul ADCP, cât și în domeniul cercetării, oferind posibilitatea testării moleculare a probelor tisulare.

Obiectivul manifestării ştiinţifice vizeză creşterea calităţii vieţii pacienţilor diagnosticaţi cu afecţiuni din sfera gastroenterologiei, prin punerea la dispoziţie a celor mai bune servicii medicale oferite de sistemul public de sănătate”, arată Spitalul Universitar de Urgență Militar Central Carol Davila București.

Bucharest Pancreatic Fest, invitați din țară și străinătate

”Evenimentul beneficiază de expertiza unor mari personalităţi medicale şi academice din centre de profil din străinătate, dintre care menţionăm: Prof. dr. HEGYI PETER, Membru al Academiei de Știinţe din Ungaria, Director al Centrului de Medicină Translatională al Universităţii Semmelweis din Budapesta, Ungaria, Prof. dr. SANTO ERWIN, Şeful Departamentului de Gastroenterologie şi Bolile ficatului, Tel Aviv Medical Center, Tel Aviv, Israel, Prof. dr. VILMANN PETER, profesor în cadrul Compartimentului de Endoscopie gastrointestinală, Departamentul de Chirurgie, al Spitalului Universitar Herlev și Gentofte, Universitatea din Copenhaga, Danemarca, Prof. dr. RADU ŢUŢUIAN, Spital Tiefenau Inselgruppe, Berna, Elveţia, Prof. dr. ROBERT HAWES, profesor de gastroenterologie, Orlando Digestive Health Institute, University of Central Florida College of Medicine, Florida, USA.

Considerăm că prin invitarea personalităţilor de renume din ţară şi din străinătate, personalităţi care au contribuit esenţial, mai ales în ultimii ani, la dezvoltarea tehnicilor de diagnostic și tratament ecoendoscopic reprezintă un factor important pentru formarea atât a medicilor specialişti, cât şi a celor rezidenţi, reprezentând o oportunitate de perfecţionare a echipelor medicale muldidisciplinare, în abordarea integrativă și personalizată a afecţiunilor pancreatice.

În acest fel curba de învăţare va fi mult ameliorată, atât pentru noile achiziţii în domeniu, cât şi pentru a câştiga experienţa minimă necesară pentru cei care vor să înceapă efectuarea acestei proceduri în propriile spitale.

În timpul desfăşurării workshopului se vor putea vizualiza manevrele dificile, se va putea dialoga cu echipa care efectuează procedurile, o parte dintre cei prezenţi pot chiar participa direct la intervenţii, sub directa supraveghere şi îndrumare a profesorilor vizitatori care au experiență cazuistică importantă în acest tip de patologie.

Conform standardelor aplicate în cadrul evenimentelor ştiinţifice internaţionale, organizatorii au conceput un program dinamic, în care conferinţele vor alterna cu demonstraţiile în direct, transmise din Laboratorul de Endoscopie Digestivă diagnostică şi terapeutică al SUUMC, în sala de conferinţe Magnolia, Hotelul Crowne Plaza, Bucureşti”, mai notează SMUC .

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel