Burnout, inamicul omului modern, cifre alarmante: 80% dintre angajații români au avut cel puțin o dată

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
burnout. FOTO Pexels @ Tara Windstead
burnout. FOTO Pexels @ Tara Windstead

Burnout a devenit sindromul lumii moderne. Când apare, care sunt cauzele și cum poate fi prevenit. 

Burnout, o expresie tot mai des auzită în jurul nostru, este un termen ce definește răspunsul organismului la un stres prelungit. 

”Burnout înseamnă că ai epuizat total resursele pe care le ai, fizic, psihic, emoțional, ești într-o stare de cădere care se accentuează, din păcate, simți că nu mai vezi capătul tunelului. Este un fel de a-ți vedea și sensul vieții pus sub semnul întrebării”, a explicat Oana Năstase, coach holistic, la ”Vorbește lumea” de la PRO TV, subliniind că aceasta este diferența dintre stresul pe termen lung și burnout. 

De altfel, mai spune Oana Năstase, după o perioadă de până chiar la 6 luni, în funcție de fiecare persoană în parte, stresul prelungit se poate transforma în burnout. 

Medic psihiatru, studiu fulminant: Urmează un TSUNAMI de boli psihice. Lumea, la un pas de o epidemie de afecțiuni mintale

Burnout, manifestări și cauze

O persoană care este doar stresată sau foarte stresată are manifestări care seamănă mult cu cele al bournout-ului, atât din punct de vedere fizic, psihic și emoțional, însă manifestarea suplimentară este aceea de pierdere a viziunii pe termen lung a încrederii în sine. 

Factorii care duc la acest sindrom de burnout sunt externi și interni. 

”Factorii externi sunt, din păcate, tot ce ne înconjoară și lumea aceasta în care trăim și plină de lipsă de predictibilitate, cu război, pandemie, posibilă criză economică, toate lucrurile care ne presează din exterior. (...) În urmă cu câteva zeci de generații omul avea un țel ăn viață, acela de a supraviețui fizic. Acum, supraviețuim fizic, dar psihic, oamenii sunt dezechilibrați”, a explicat Oana Năstase. 

Alte cauze care pot duce la burnout:

- somnul/lipsa somnului

- nutriția

- fumat, alcool. 

”Separate poate nu duc la burnout, însă dacă sunt asociate cu lipsa de somn, cu stresul, dar mai ales cu o lipsă a perspectivei, pot duce la o situație pe care să o găsim fără ieșire”, a precizat Oana Năstase. 

În cazul în care senzațiile se acutizează, chiar cu apariția unor probleme fizice, este indicat mersul la medic, cel mai apropiat fiind medicul de familie, care după a serie de investigații poate să recomande un consult psihiatric ori o psihoterapie, în funcție de gravitatea stării în care este respectiva persoană. 

Serviciile de sănătate mintală, o NECESITATE pentru tot mai multe companii

Burnout - La ce vârstă poate să apară burnout-ul

”În ultimii ani, statisticile arată că de la vârsta adolescenței copiii au gânduri sinucigașe. 70% dintre adolescenții din SUA, iar în Europa se apropie procentul, au astfel de gânduri. Nu își văd viitorul, nu înțeleg pentru ce trăiesc.

80% dintre angajații din Europa, inclusiv din România, au declarat că în ultimi 2 ani au avut cel puțin odată o stare de burnout.

Gradele de creștere a nivelului de anxietate, de teamă, de stres, au crescut de la procente de sub 10% la 50-60-70%”, a mai spus Oana Năstase, argumentându-și afirmația prin faptul că ne raportăm ”prea mult la exterior”, chiar dacă nu suntem în situația de a pierde locul de muncă, relația au chiar casa, dar ”sub ipoteza că s-ar putea întâmpla în orice moment, dă o stare de nesiguranță încât încep să îmi pierd mințile”, a mai spus coach holistic Oana Năstase. 

Burnout - Cum poate fi prevenit

Întrebată cum poate, dar mai ales dacă poate fi prevenit burnout-ul, specialistul holistic a afirmat că este necesar, în primul rând, ”lucrul cu sinele”. 

”Suntem pe pământul acesta ca să evoluăm și să ne trăim o viață cât mai împlinită. Asta înseamnă că trebuie să înțelegem 'De unde vin, încotro merg, care este menirea mea, de ce am venit aici? Și ce valoare adăugată pot să aduc eu pe lumea asta?'. Și dacă reușeșc să îmi descopăr autenticitate și adevărul interior, puterile mele 'magice', pot să am șansa să îmi găsesc un loc de muncă, o ocupație care să fie aliniată cu cine sunt eu ral și atunci percep totul ca și când aduc valoare adăugată și am un sens în viață”, a mai spus Oana Năstase. 

Vezi și: Sindromul de BURNOUT, inamicul vieții împlinite. Ce este și ce e de făcut?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel