Cabinetele stomatologice închise, SINGURELE LOCURI unde se tratează URGENȚELE. Coronavirus, apelul președintelui CMSR

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Medicul dentist trebuie să poarte echipament de protecție
Medicul dentist trebuie să poarte echipament de protecție

Coronavirus: După ce autoritățile au decis, sâmbătă, închiderea temporară a cabinetelor stomatologice, cei care au URGENȚE trebuie să știe unde se pot trata.

Ce te faci dacă în această perioadă ai o urgență stomatologică, e întrebarea pe care și-o pun mulți români. 

Sâmbătă seara, autoritățile au emis o Ordonanță în baza căreia cabinetele stomatologice din toată țara au fost obligate să se închidă. 

Colegiul Medicilor Stomatologi din România a anunțat, însă, cum vor fi rezolvate urgențele.

Cum jumătate din români trăiesc în mediul rural, asta va însemna însă, pentru unii, drumuri și de zeci de kilometri, pentru că doar anumite instituții medicale pot asigura urgențele!

CINE ASIGURĂ URGENȚELE

„Urgențele stomatologice vor fi asigurate de către cabinetele de medicină dentară de urgență din cadrul UPU (Unităților de Primiri-Urgențe, n.r.) din structura spitalelor regionale și județene de urgență, care funcționează conform Ordinului ministrului sănătății publice nr. 1706/2007 privind conducerea și organizarea unităților și compartimentelor de primire a urgențelor, cu modificările și completările ulterioare. În contextul în care personalul medical nu are la dispoziție echipamentele specifice pentru realizarea procedurilor stomatologice generatoare de aerosoli, conform recomandărilor Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, nu se poate desfășura activitatea de asistență stomatologică de urgență", atrag atenția reprezentanții Colegiului Medicilor Stomatologi din România.

CARE SUNT URGENȚELE STOMATOLOGICE

ATENȚIE, însă, nu orice durere de dinți este urgență medicală!

Conform Colegiului Medicilor Dentiști din România, urgențele stomatologice (medico-dentare) sunt următoarele:

- hemoragia postextracțională;

- durerea datorată pulpitei acute;

- durerea datorată parodontitei apicale acute;

- pericoronarita dinților incluși;

- alveolita postextracțională;

- celulitele / abcesele periosoase;

- fracturile de maxilar/mandibulă (imobilizare de urgență);

- luxația articulației temporo-mandibulare;

- traumatisme dento-alveolare (luxații, avulsii, fracturi dentare cu interesarea camerei pulpare);

- gingivostomatita ulceronecrotică.

CUM SE ASIGURĂ PROTECȚIA CONTRA COVID-19

Pentru tratamentul urgențelor stomatologice în contextul COVID-19, atât în cazul pacienților confirmați, cât și în cazul pacienților suspecți, vor fi respectate toate măsurile de prevenire stabilite de reglementările legale în vigoare, la care suplimentar Colegiul Medicilor Stomatologi din România recomandă:

- în sala de așteptare distanța între pacienți va fi de 2 m;

- însoțitorii și pacienții vor primi în sala de așteptare măști chirurgicale și li se vor aplica măsuri de decontaminare și dezinfecție;

- personalul medical va purta obligatoriu echipamentul individual de protecție recomandat pentru procedurile care generează aerosoli: mască N5 sau FFP2 standard/echivalent, halat impermeabil de unică folosință/combinezon, mănuși de unică utilizare, ochelari de protecție/vizieră;

- se va proceda la nebulizarea cabinetului după fiecare pacient; după nebulizare, se așteaptă o perioadă de 2-4 ore, după care se poate desfășura din nou activitatea stomatologică; nebulizarea cabinetului apare ca măsură obligatorie în multe studii și articole publicate cu privire la acordarea asistenței stomatologice de urgență pentru pacienții suspecți sau diagnosticați cu infecție COVID-19.

Apelul președintelui Colegiului, către pacienți medicii stomatologi din România

„Ne aflăm în fața unei realități dramatice, trecem cu toții printr-o perioadă extrem de grea cu care de altfel se confruntă întreaga omenire și pe care nu a mai trăit-o nimeni până acum. În aceste momente critice și foarte dificile, doar prin solidaritate, înțelepciune și responsabilitate din partea tuturor vom putea trece cu bine peste această nenorocire.

Așa cum desigur ați aflat, Guvernul României, evaluând corect atât particularitățile profesiei noastre legate de noul coronavirus, cât și argumentele noastre prin care am solicitat să pună în balanță dacă riscul de a transmite infecția – de la pacient la personalul medical sau invers – este mai mare decât riscul asociat deciziei de a nu trata pacientul în această perioadă, a decis suspendarea temporară a serviciilor de medicină dentară, cu excepția urgențelor stomatologice. Rugămintea mea este ca acum, când „pământul s-a oprit în loc" (P.S. Iosif), pentru a putea depăși cu bine această perioadă critică, să respectăm cu strictețe hotărârile și recomandările autorităților statului și ale specialiștilor în domeniu și să tratăm în această perioadă exclusiv urgențele stomatologice care se regăsesc în regulamentele și ghidurile profesionale.

În același context, fac un apel sincer la pacienții noștri pe care îi rog să dea dovadă de înțelepciune și responsabilitate și să înțeleagă că amânarea tratamentelor stomatologice se traduce într-o protecție reală a sănătății lor acum și în perioada următoare care se anunță extrem de dificilă.

În tot acest timp, CMSR a făcut tot ce i-a stat în putință pe de o parte pentru a sensibiliza autoritățile statului în legătură cu problemele și dificultățile profesiei și ale profesioniștilor, iar pe de altă parte de a răspunde mesajelor dumneavoastră de îngrijorare, pe alocuri chiar panică. Am înțeles grijile și temerile, v-am citit mesajele și propunerile și am acționat ținând cont de ele și integrându-le în adresele CMSR către autorități.

Dacă ar fi stat doar în puterea noastră să vă eliberăm de povara și de presiunile acestei perioade, am fi făcut-o. Tot ceea ce putem face este ca măsurile care țin de noi să nu vă îngreuneze situația. În acest moment ne concentrăm pe discutarea cu autoritățile a unor măsuri concrete de protecție socială și economică.

Dragi colegi, mă adresez astăzi dumneavoastră atât din calitatea de președinte al CMSR, cât și din cea de mamă, de bunică și soție. Viața este darul cel mai de preț pe care l-am primit de la bunul Dumnezeu. Deși nu este întotdeauna așa cum am vrea noi să fie, viața este frumoasă – cu bune și cu rele. Dacă vom reacționa pozitiv, respingând panica, amărăciunea și autocompătimirea, dacă vom conștientiza faptul că pentru toată lumea este la fel de greu, pentru unii chiar mai greu, dacă ne vom responsabiliza și autodisciplina, dacă vom avea încredere unii în alții și toți în bunul Dumnezeu, vom învinge!

Noi, stomatologii, suntem pragmatici! Să fim și acum pragmatici cu viața noastră și a semenilor noștri!" a arătat președintele Colegiului Medicilor Stomatologi din România, Prof dr Ecaterina Ionescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel