Cancer de sân, cu cât mărește detectarea bolii mamografia digitală

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:

Mamografia digitală crește ratele de detectare a cancerului de sân pentru că descrie mai clar calcificările văzute prin țesutul mamar mai dens, potrivit unui studiu recent.

Comparativ cu mamografia pe film, mamografia digitală permite medicului care citește și interpretează rezultatele să regleze imaginea reală. Un studiu efectuat de dr. Rosalind M. Given-Wilson de la Spitalul Universitar St. Georges NHS din Londra și colegii săi a evaluat efectul mamografiei digitale asupra a 11,3 milioane mamografii de la 80 de centre de screening pentru cancerul de sân din Marea Britanie, incluse în Programul Național de screening al englezilor.

Cercetătorii au descoperit că rata globală de detectare a cancerului mamar a fost cu 14% mai mare prin mamografia digitală, cu o detecție mai ridicată a cancerelor de gradul 1 și 2. Pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 45 și 52 de ani, mamografia digitală a crescut rata generală de detectare cu 19%, iar sensibilitatea mai ridicată nu a crescut rata de rechemare a acestora.

,,Această îmbunătățire s-a întâmplat în absența altor modificări în programul de screening, cum ar fi o modificare a ratei de retragere sau introducerea detecției asistate de calculator, astfel încât să putem fi siguri că rata crescută de detectare se datorează modificării tehnologiei. Având în vedere acest aspect am observat că mamografia digitală a crescut, de asemenea, detectarea anumitor tipuri de cancer mai mult decât altele, cum ar fi creșterea detectării carcinomului ductal in situ”, a declarat dr. Rosalind M. Given-Wilson, potrivit Health Imaging.com.

Un alt studiu prezentat recent de DCMedical a scos la iveală că pentru femeile cu anumiți factori de risc pentru cancerul de sân, mamografiile anuale începând cu vârsta de 30 de ani pot fi benefice, în condițiile în care, în prezent, mamografiile de screening sunt recomandate începând cu vârsta de 40 ani. Studiul a analizat 5,7 milioane mamografii de screening efectuate la mai mult de 2,6 milioane de femei, în perioada ianuarie 2008 și decembrie 2015.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel