Cancer de sân, mamografia la 30 de ani poate fi benefică pentru anumite femei

Pentru femeile cu anumiți factori de risc pentru cancerul de sân, mamografiile anuale începând cu vârsta de 30 de ani pot fi benefice, potrivit unui studiu efectuat la peste 2 milioane de femei. În prezent, mamografiile de screening sunt recomandate începând cu vârsta de 40 ani.

Un studiu care a analizat 5,7 milioane mamografii de screening efectuate la mai mult de 2,6 milioane de femei, în perioada ianuarie 2008 și decembrie 2015, a fost prezentat ieri la reuniunea Societății de Radiologie din America de Nord (RSNA) din 2018.

Medicul Cindy S. Lee, din New York împreună cu colegii săi a evaluat datele de screening în rândul subgrupurilor de femei în funcție de vârstă, factori de risc și densitatea sânilor. Echipa a găsit că ratele de detectare a cancerului mamar au fost semnificativ mai mari la femeile cu unul dintre următorii trei factori de risc: antecedente familiale de cancer mamar (orice rude de gradul întâi indiferent de vârstă), antecedente personale de cancer de sân și sâni denși.

,,Femeile cu cel puțin unul dintre acești trei factori de risc pot beneficia de mamografie de screening începând cu vârsta de 30 de ani, în loc de 40 ani", a declarat Lee, potrivit Health Imaging.com.

Femeile cu vârsta cuprinsă între 30-34 ani și 35-39 ani aveau rate similare de detectare a cancerului. În plus, screening-ul incidenței femeilor în vârstă de 30 ani, cu cel puțin un factor de risc evaluat, a prezentat rate similare de detectare în comparație cu femeile cu vârste cuprinse între 40 și 44 de ani cu risc mediu.

În prezent, Societatea Americană pentru Cancer recomandă ca toate femeile cu risc mediu să fie examinate anual începând cu vârsta de 45 de ani, dar RSNA și alte grupuri profesionale recomandă screening-ul anual începând cu vârsta de 40 de ani.

,,Femeile sub 40 de ani nu au fost în centrul atenției noastre atunci când era vorba de screeningul de cancer de sân. Toți vorbesc despre intervalul de vârstă cuprins între 40 și 49 de ani și nu între 30 și 39 de ani. Este dificil să studiezi acest grup, deoarece majoritatea femeilor din această vârstă nu fac mamografii, dar unele dintre aceste femei tinere au un risc crescut de cancer mamar", a subliniat cercetătoarea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel