Cancer la ochi, ce plantă decorativă de Crăciun poate trata melanomul malign ocular

Ochii au de suferit în urma petrecerii prea mult timp în fața ecranului
Ochii au de suferit în urma petrecerii prea mult timp în fața ecranului

Melanomul uveal, o formă de cancer rar și agresiv la ochi, reprezintă aproximativ 5% din toate cazurile de melanom. Cel mai adesea acest tip de cancer se răspândește și la ficat, iar pacienții mai trăiesc doar un an de la metastaze, deoarece nu există încă terapii eficiente. Există însă o speranță dată de o plantă folosită în prezent la decorarea casei de Crăciun, ale cărei fructe oprește cancerul. Potrivit unui studiu, ,,boabele de Crăciun" ar putea lupta împotriva melanomului uveal.

Aproximativ 2000 de adulți sunt diagnosticați în fiecare an cu melanom malign ocular sau uveal. Chirurgia sau radiațiile se recomandă pentru tratarea acestor pacienți. În ciuda terapiei, metastazele apar în aproximativ jumătate din cazuri, iar pentru acești pacienți, opțiunile de tratament sunt rare.

Cercetătorii de la Centrul de Cancer Sidney Kimmel (SKCC) - Jefferson Health și de la Școala de Medicină Icahn de la Mt. Sinai au observat că un compus extras din planta Ardisia crispa sau crenata oprește cancerul. Descoperirea ar putea duce la noi opțiuni terapeutice pentru pacienții cu melanom uveal.

,,Sunt foarte optimist. În cazul în care rezultatele sunt confirmate la animale și, eventual, la om, ar putea oferi un nou mod de a trata pacienșii cu melanom uveal metastatic. Melanomul uveal (UM) este cel mai frecvent cancer de ochi la adulți. Deși diferă de melanomul pielii, ambele tipuri de cancer sunt letale”, a afirmat dr. Jeffrey Benovic, cel care a condus studiul.

Cercetătorii au testat dacă un compus derivat din planta ornamentala Ardisia crispa sau crenata din familia primrosei ar putea fi capabil să lupte împotriva bolii. Compusul, denumit FR900359, sau pur și simplu FR, a fost descoperit acum 30 de ani din frunzele plantei. FR lucrează prin blocarea unui anumit tip de proteină G care se află pe membrana unei celule, numită Gq - o moleculă importantă de semnalizare. Dar o submulțime a acestor proteine este mutată în melanomul uveal, transformând o cale moleculară care duce la creșterea cancerului.

Oamenii de știință au dezvoltat trei tipuri diferite de celule uveale de melanom apoi le-au tratat cu FR.

,,FR a blocat foarte mult creșterea celulelor uveale de melanom. FR pare să fie capabil să ajute la restabilirea celulelor în starea lor normală", a spus dr. Benovic, potrivit Eurekalert.org.

Rezultatele sugerează că într-o zi compusul rezultat dintr-un tip de primroză ar putea fi un medicament eficient pentru tratamentul melanomului uveal.

Ardisia crispa este o plantă perenă, veșnic verde, o plantă  apreciată datorită fructelor sale de pădure care sunt foarte persistente și durează aproape un an întreg, oferind un aspect decorativ. Mai mult decât atât, Ardisia este adecvată pentru Crăciun datorită acestor fructe de pădure roșii sau albe, fiind utilizată în principal ca o plantă de interior dar și ca plantă de grădină.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel