Cancer ovarian. Tot ce nu ți s-a spus până acum. Este VITAL să știi

Cercetările actuale sugerează că acest cancer începe în trompele uterine și se deplasează la ovare, principala sursă a hormonilor feminini, estrogen și progesteron. Tratamentele pentru cancerul ovarian au devenit mai eficiente în ultimii ani, cele mai bune rezultate fiind observate când boala este descoperită în faza incipientă. 

Simptomele cancerului ovarian

Umflare sau presiune în burtă
Durerea în abdomen sau pelvis
Senzație de plin prea repede în timpul meselor
Urinarea mai frecventă

Totuși, aceste simptome pot fi cauzate de multe afecțiuni care nu sunt canceroase. Dacă apar persistent mai mult de câteva săptămâni, anunță medicul ginecolog.

Factori de risc: Istoria familiei

Șansele ca o femeie să dezvolte cancer ovarian sunt mai mari dacă o rudă apropiată a suferit de cancer al ovarelor, sânului sau colonului. Cercetătorii consideră că schimbările genetice moștenite reprezintă 10% din cancerele ovariene. Acestea includ mutațiile genei BRCA1 și BRCA2, care sunt legate de cancerul de sân.

Vârsta

Cel mai puternic factor de risc pentru cancerul ovarian este vârsta. De cele mai multe ori, apare după ce o femeie intră la menopauză. Utilizarea terapiei hormonale postmenopauză poate, de asemenea, crește riscul. Legătura pare mai puternică la femeile care iau estrogen fără progesteron timp de cel puțin 5, până la 10 ani. Medicii nu sunt siguri dacă o combinație de estrogen și progesteron crește riscul.

Obezitatea

Femeile obeze au un risc mai mare de a avea cancer ovarian decât alte femei. Și ratele de deces pentru cancerul ovarian sunt mai mari pentru femeile obeze, în comparație cu femeile care nu suferă de obezitate. 

Teste de screening pentru cancerul ovarian

Nu există un mod ușor sau fiabil de a testa cancerul ovarian dacă femeia nu are simptome. Cu toate acestea, există două moduri de a investiga cancerul ovarian în timpul unui examen ginecologic de rutină. Unul este un test de sânge pentru niveluri ridicate ale unei proteine numite CA-125. Celălalt este un test cu ultrasunete al ovarelor. Din păcate, nu s-a demonstrat nicio tehnică
salvatoare în cazul femeilor cu risc mediu de cancer ovarian. Din acest motiv, screening-ul este recomandat doar femeilor cu factori de risc puternici.

Diagnosticarea cancerului ovarian

Testele imagistice, cum ar fi scanările cu ultrasunete sau CT, pot ajuta la descoperirea unui mase ovariene. Dar aceste scanări nu pot determina dacă anomalia este cancerul. Dacă se suspectează cancerul, următorul pas este, de obicei, intervenția chirurgicală care să elimine țesuturile suspecte. O probă este apoi trimisă la laborator pentru o examinare ulterioară. Aceasta se numește biopsie.

Tipuri de cancer ovarian

Majoritatea cancerelor ovariene sunt carcinoame epiteliale ovariene. Acestea sunt tumori maligne care se formează din celulele de pe suprafața ovarului. Unele tumori epiteliale nu sunt în mod clar canceroase. Acestea sunt cunoscute sub numele de tumori cu potențial malign scăzut. 

Rata de supraviețuire a cancerului ovarian

Cancerul ovarian poate fi un diagnostic înfricoșător, cu rate de supraviețuire relativă de cinci ani, care variază de la 93% la 19% pentru cancerul ovarian epitelial, în funcție de stadiul în care a fost descoperit cancerul. 

Etapele cancerului ovarian

Chirurgia ajută la determinarea gradului de răspândire al cancerului descris de următoarele etape:

Etapa I: Limitată la unul sau la ambele ovare
Etapa II: Răspândit în uter sau în alte organe din apropiere
Etapa III: Răspândit la ganglionii limfatici
Etapa IV: Răspândit la organe îndepărtate, cum ar fi plămânii sau ficatul

Chirurgia - ce rol joacă în diagnosticaea cancerului ovarian 

Chirurgia este utilizată pentru a diagnostica cancerul ovarian și a determina stadiul acesteia, fiind, de asemenea, prima fază a tratamentului. Scopul este de a elimina cât mai mult țesut cancerigen. Aceasta poate include un singur ovar și țesutul din apropiere în stadiul I. În etape mai avansate, poate fi necesar să se elimine ambele ovare, împreună cu uterul și țesuturile din jur.

Chimioterapia

În toate stadiile de cancer ovarian, chimioterapia se administrează, de obicei, după operație. Această fază de tratament utilizează medicamente pentru a viza și a distruge orice cancer rămas în organism. Medicamentele pot fi administrate pe cale orală, printr-un IV sau direct în burtă (chimioterapie intraperitoneală). 

Terapii vizate

Cercetătorii lucrează la terapii care vizează modul în care cancerul ovarian se dezvoltă. Un proces numit angiogeneză implică formarea de noi vase de sânge pentru a alimenta tumorile. Un medicament numit Avastin blochează acest proces, provocând astfel micșorarea tumorilor.

După tratament: Menopauză precoce

După eliminarea ambelor ovare, femeile nu mai pot produce propriul estrogen. Acest lucru declanșează menopauza, indiferent de cât de tânără este pacienta. De asemenea, scăderea nivelului de hormoni poate crește riscul anumitor afecțiuni medicale, inclusiv osteoporoza. Este vital ca femeile să aibă o supraveghere regulată după ce au fost tratate de cancer ovarian.

Trebuie să mergi mai departe

Femeile pot descoperi că vindecarea după cancer ovarian durează timp. Oboseala este o problemă foarte frecventă după tratamentul pentru cancer. Inițierea unui program de exerciții delicat este una dintre cele mai eficiente modalități de a-ți recăpăta energia și de a-ți îmbunătăți starea de spirit emoțională.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel