Cancerul de col uterin la femei. Medicul Alexandru Rafila: Un eșec răsunător, dramele continuă

Cătălina Burghelea / 26 Martie 2021 / 13:51
EXCLUSIV

Medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), a vorbit, în cadrul dezbaterii ONLINE: „PNRR-urgențe pentru sistemul național de sănătate” despre „eșecul răsunător” al programului de screening al cancerului de col uterin la femei. 

"Combaterea cancerului este o problemă pentru noi toți. Am trecut printr-o experiență proastă, aș spune, în ceea ce privește eșecul programului de screening al cancerului de col uterin. Doar 10% dintre femeile din România sau 12% au reușit să fie "screenate" în decurs de șase ani, deci un eșec răsunător și dramele continuă. Am avut anul trecut 1805 femei care au murit de cancer de col uterin. Deci e clar că aici lucrurile ar trebui să se miște. Planul acesta de redresare și reziliență ar trebui să fie național și ar trebui dezbătut și în Parlamentul României.", este de părere medicul Alexandru Rafila.  

"O să vă spun câteva lucruri legate de partea de sănătate. Pilonul 5, sănătate și reziliență economică, socială și instituțională debutează cu o analiză foarte pertinentă a problemelor de sănătate sau ale sistemului de sănătate din România. Se discută multe lucruri legate inclusiv de mortalitatea evitabilă prin prevenție. Un lucru pe care-l știm foarte bine e că România este la o treime din media Uniunii Europene în ceea ce privește bugetul alocat sănătății. Încă un lucru care mi s-a părut sugestiv are legătură cu cheltuielile pentru sănătate, 42 la sută în asistența medicală spitalicească, deci aproape jumătate, în condițiile în care media din UE este de 29 la sută.", a precizat dr. Alexandru Rafila. 

Citește și Ioana Bianchi (ARPIM) anunță 3 programe pilot de screening pentru CANCER, care ar putea salva VIEȚI

 

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy