Cancerul de UTER, tratat cu brahiterapia HDR. Beatrice Anghel: 3 ședințe și nu mai mult de 2 ore. E nedureroasă și pacienta NU este radioactivă

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Cancerul de uter - Foto: Freepick
Cancerul de uter - Foto: Freepick

Dr. Beatrice Anghel, SANADOR, ne-a vorbit despre brahiterapia HDR și avantajele sale în tratarea cancerului urogenital, de prostată și de esofag. 

Invitată la DC Medical și DC News, dr. Beatrice Anghel, medic specialist radioterapie la Centrul Oncologic Sanador, supraspecializat în Brahiterapie, a vorbit despre tipurile de cancer pe care le tratează brahiterapia HDR, o intervenție practic nechirurgicală. 

"Intervenția poate fi și chirurgicală, dar să spunem că, pornind de la cancere de tip endometriale sau uter. Cancerul de uter operat nu necesită un abord chirurgical. Pacienta este operată, e vindecată, la 4 - 6 săptămâni i se poate recomanda, dacă sunt anumite criterii de un buletin histopatologic și i se poate spune: ok, avem nevoie să facem brahiterapie ca să prevenim riscul de a recidiva local prin brahiterapie.

Sanador

Asta înseamnă că pacientei i se va recomanda brahiterapie într-un consult de radioterapie și pacienta va efectua 3 ședințe de brahiterapie.

Într-o procedură de ambulator, pacienta va veni, i se va face consultul și aplicația respectivă", a declarat medicul Beatrice Anghel. 

Brahiterapia HDR, nedureroasă: Pacienta nu este radioactivă, poate pleca acasă

 

"Nu durează mai mult de două ore. De ce? Pentru că este vorba despre un consult ginecologic cu medicul radioterapeut, implantul în sine presupune introducerea unui tub de plastic la nivelul vaginului și efectuarea unui tomograf pentru a vedea exact structurile înconjurătoare.

După ce avem această achiziție de imagini din tomografie, facem planul de tratament prin acest soft pe care-l avem, medicul, asistenul de radioterapie și fizicianul medical cu pregătire în această tehnică. Apoi, când avem planul gata, respectând niște constrângeri europene, suntem în regulă, pacienta este tratată și ulterior noi, personalul, intrăm, mobilizăm pacienta și pacienta poate pleca acasă. Nu este radioactivă, nu trebuie să se izoleze de familie! Ea este radioactivă doar în momentul efectuării procedurii, timp în care este singură în buncăr, timp controlat, de ordinul 3  - 5 minute, deci nu se întâmplă nimic, nici iradierea nu este dezorganizată, e strict la nivelul mucoasei vaginale, acolo unde știm că ar putea fi vorba de recidivă. 

Este un tub de plastic care, de fapt, se mulează pe cavitatea vaginală.

Este nedureroasă, eficientă, protejăm astfel și vezica și rectul, intestinele, iar toxicitatea este minimă, chiar deloc aș spune", a mai spus medicul, în exclusivitate pentru DC Medical și DC News.

Medicul Beatrice Anghel a completat că atât cancerul endometrial inoperabil, cât și cancerul de vulvă, de vagin și de col uterin, toată sfera ginecologică se pot trata prin brahiterapie, sub anestezie. 

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel