Când este nevoie de RMN la prostată. Roxana Iacob: Esențial pentru pacienții cu suspiciune de cancer

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
rmn prostata - FOTO: Freepik@pressfoto
rmn prostata - FOTO: Freepik@pressfoto

Când este nevoie de RMN la prostată. Medicii recomandă acest tip de investigație în anumite cazuri. 

Când este nevoie de RMN la prostată. Acest tip de investigație se recomandă în anumite cazuri pentru a confirma sau infirma diagnosticul de cancer de prostată.

Cancerul de prostată, frecvent în rândul bărbaților

Cancerul de prostată, o cauză importantă de mortalitate la bărbat, se dezvoltă lent și de obicei asimptomatic, la nivelul zonei periferice a prostatei. În România, cancerul de prostată era al treilea cel mai frecvent cancer nou diagnosticat la bărbați, în 2018, conform estimărilor Globocan.

”Este cel mai frecvent cancer în rândul bărbaților. În România, este pe locul trei, după cancerul pulmonar și cel colorectal. Poate fi, însă, depistat timpuriu, iar în acest caz, șansele de vindecare sunt ridicate. Boala este, de cele mai multe ori, asimptomatică sau are simptome nespecifice până în stadii avansate”, arată asist univ. dr. Roxana Iacob, pe pagina de Facebook a Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș Timișoara.

Vezi și: Fibromialgia, terapie neconvențională. Cum poate medicina alternativă ajuta la gestionarea durerii

Când este nevoie de RMN la prostată

Medicii explică în ce condiții este nevoie de o astfel de investigație imagistică.

”RMN-ul de prostată este metoda imagistică, neiradiantă și non-invazivă prin care pot fi evaluate atât prostata, cât și organele din apropierea acesteia. Prin acest tip de investigație sunt obținute imagini detaliate și clare ale acestui organ.

RMN-ul de prostată este esențial pentru pacienții cu suspiciune clinică ori paraclinică de cancer de prostată, ca urmare a unor niveluri crescute ale PSA – antigen specific prostatic - obținut în urma analizelor de sânge). Cu ajutorul imagisticii, se poate evalua dimensiunea acesteia, zona afectată, dar și extensia tumorală. De asemenea, această metodă de investigații are avantajul de a putea evalua creșterea tumorii în afara pereților prostatei, respectiv „invazia” structurilor sau a organelor din apropiere (vezicule seminale sau vezica urinară). 

Vezi și: Dureri de picioare noaptea: cauze, simptome, tratament. 8 afecțiuni pe care le poți avea. Cum te dor picioarele

Investigația este, de asemenea, importantă în cazul evaluării preoperatorie a pacienților diagnosticați cu cancer de prostată, cât și în planificarea tipului de tratament pe care pacientul îl va urma.

Tot cu ajutorul RMN-ului, pot fi evaluate și alte afecțiuni ale prostatei, printre care se numără prostatita (infecția prostatei), hiperplazia benignă a prostatei (creșterea volumului acesteia, fără prezența unei cauze maligne – adenom de prostată), anomalii congenitale. De asemenea, tot cu ajutorul acestui tip de investigație, se realizează urmărirea pacienților diagnosticați cu cancer de prostată, după sau pe perioada tratamentului”, mai notează medicul.

Vezi și: Ucis de cancer la câteva luni de la primirea rezultatului. Diagnosticarea, dificilă în stadiile incipiente. Semnele: oboseală și dureri de spate

RMN-ul la prostată, riscuri

”RMN-ul de prostată nu implică riscuri. Cu toate acestea, ca și la alte investigații RMN, există cazuri rare de reacții adverse la administrarea substanței de contrast, reacții care, în majoritatea cazurilor, sunt ușoare, de tipul pruritului.

Deși este o metodă non-invazivă, este important de reținut faptul că investigația RMN ar trebui amânată cu până la 6-8 săptămâni, dacă pacientul a efectuat o puncție-biopsie, o intervenție chirurgicală, chimioterapie sau radioterapie, deoarece hemoragia ce apare după puncție ori intervenție sau inflamație poate scădea calitatea imaginilor, cauzând astfel erori de interpretare.

Durata investigației este de aproximativ 45 minute, nefiind necesar niciun fel de regim special după efectuarea acesteia”, mai explică asist univ. dr. Roxana Iacob.

Cancerul de prostată, simptome

Cancerul de prostată nu poate provoca semne sau simptome în stadiile incipiente. Cancerul de prostată care este mai avansat poate provoca semne și simptome cum ar fi:

- Probleme la urinare

- Scăderea forței în fluxul de urină

- Sânge în urină

- Sânge în spermă

- Dureri osoase

- Pierderea în greutate fără a încerca

- Impotență, notează Mayo Clinic.

Vezi și: Dieta 6 petale: cum să slăbești rapid într-o săptămână, fără înfometare. Ce trebuie să mănânci

Cancerul de prostată, tratament

Opțiunile de tratament pentru cancerul de prostată depind de mai mulți factori, cum ar fi cât de repede crește cancerul, dacă s-a răspândit și starea generală de sănătate, precum și beneficiile potențiale sau efectele secundare ale tratamentului.

Este posibil ca tratamentul imediat să nu fie necesar. Este posibil ca cancerul de prostată de grad scăzut să nu aibă nevoie de tratament imediat. Pentru unii, tratamentul nu poate fi niciodată necesar. În schimb, medicii recomandă uneori supravegherea activă.

În supravegherea activă, pot fi efectuate teste de sânge regulate de urmărire, examene rectale și biopsii de prostată pentru a monitoriza progresia cancerului. Dacă testele arată că cancerul progresează, puteți opta pentru un tratament pentru cancerul de prostată, cum ar fi o intervenție chirurgicală sau radiații, mai arată Mayo Clinic.

Vezi și: Vitamina D, administrată zilnic, reduce riscul de deces prin cancer cu 12%. Care este doza recomandată și unde se găsește

Tratament chirurgical

Chirurgia pentru cancerul de prostată presupune îndepărtarea prostatei (prostatectomie radicală), a unor țesuturi din jur și a câtorva ganglioni limfatici.

Chirurgia este o opțiune pentru tratarea cancerului care se limitează la prostată. Uneori este folosită pentru a trata cancerul de prostată avansat în combinație cu alte tratamente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel