"Cardiomiopatia este o boală care se manifestă prin moarte subită. Moarte subită la oameni care nu ar trebui să moară!". Dr. Ovidiu Chioncel: Ce înseamnă scump când salvezi viața unui tânăr

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Cardiomiopatia Foto: Freepik @creativeart
Cardiomiopatia Foto: Freepik @creativeart

"În ultimii 10-15 ani România a fost pe locul 1 la tot ceea ce e mai rău din punct de vedere al afecțiunilor medicale". Reprezentanții Societății Române de Cardiologie prezintă importanța eforturilor colective în combaterea creșterii alarmante a mortalității cardiovasculare din România.

Prof. dr. Ovidiu Chioncel, reprezentând Societatea Română de Cardiologie, evidențiază rolul crucial al organizației ca cea mai mare societate profesională medicală din România.

Subliniind tendințele îngrijorătoare în domeniul sănătății din România în ultimul deceniu, în special mortalitatea cardiovasculară, dr. Ovidiu Chioncel accentuează necesitatea eforturilor colective pentru îmbunătățirea îngrijirii medicale și reducerea evenimentelor asociate bolilor cardiovasculare.

Societatea a inițiat diverse campanii profesionale și de conștientizare, cu realizări semnificative atribuite discuțiilor colaborative în cadrul mesei rotunde. Cardiomiopatia, o boală care duce adesea la moartea subită în rândul tinerilor, a fost evidențiată ca o preocupare majoră. În ciuda expertizei avansate și a îndrumării profesionale oferite de Societate, există o nevoie urgentă de conștientizare mai largă și de sprijin pentru a aborda eficient aceste probleme de sănătate presante.

"După cum știți, Societatea Română de Cardiologie este doar un ONG, dar este cea mai mare societate profesională medicală din România. Este formată din experți care lucrează pe baza voluntară.

Știți foarte bine că în ultimii 10-15 ani România a fost pe locul 1 la tot ceea ce e mai rău din punct de vedere al afecțiunilor medicale sunt multe lucruri care s-au schimbat din punct de vedere a mortalității asociate bolilor cardiovasculare. Începem, în sfârșit, să scădem mortalitatea asociată accidentului vascular cerebral, dar din păcate rămânem pe primul loc la mortalitatea prevenibilă și asta e un lucru grav.

Așa cum știți sau dacă nu știți, îmi face plăcere să vă readuc aminte, Societatea Română de Cardiologie are foarte multe inițiative. Multe din acestea sunt strict profesionale. Altele sunt de conștientizare a problemelor medicale din această țară și sunt adresate populației generale și în final multe din reușitele noastre ca societate și ca și grup de experți se datorează acestor mese rotunde pentru că singuri nu putem reuși.

Avem un interes comun și acest interes comun e să creștem nivelul de îngrijire medicală, să scădem rata evenimentelor asociate bolilor cardiovasculare.

Cardiomiopatia este o boală ce se manifestă prin insuficiență cardiacă și diagnosticul e grăbit de semne și simptome sau de cele mai multe ori se manifestă prin moarte subită. Moarte subită la oameni tineri, oameni care nu ar trebui să moară.

De aceea efortul nostru împreună cu dumneavoastră, cu ajutorul pe care știu că ni-l veți da, e să facem populația generală foarte senzitivă la această problemă, care e o etiologie, e o condiție patologică, poate fi depistată genetic.

Avem nevoie de dumneavoastră. Ce putem oferi noi: expertiza profesională. Iar această expertiză profesională e certificată de participarea membrilor societății române de cardiologie în ghidurile Europene și asta e un lucru foarte important și vă rog să citiți ghidul de cardiomiopatii și să vă uitați la autor și de felul în care îngrijim acești pacienți și cred că o facem bine dar o facem cu părere de rău că ajung în stadii severe ale bolii.

Tratamentul nu este ieftin, tratamentul este scump, dar ce înseamnă scump când salvezi viața unui om tânăr. Poate însemna defibrilator implantabil, poate însemna asistare ventriculară mecanică celebrele inimi artificiale, înseamnă fenotipare genetică, adică dincolo de ceea ce vedem cu ochii și așa mai departe", declarat Prof. dr. Ovidiu Chioncel, Președinte Societatea Română de Cardiologie in cadrul dezbaterii DC Media Group, "Pompeaza Viață #CardiomiopatiaContează".

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel