Care e diferența dintre variola maimuței, varicelă și variolă și unde apar petele. Cele două SEMNE la care să fii atent

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Care e diferența dintre variola maimuței, varicelă și variolă și unde apar petele - Foto: Freepick
Care e diferența dintre variola maimuței, varicelă și variolă și unde apar petele - Foto: Freepick

Care este diferența dintre variola maimuței, varicelă și variolă. Unde apar petele și câte zile trebuie să stai în carantină. 

Dr. Sandra Alexiu, președintele AMFBI, a publicat diferențele dintre variola maimuței, varicelă și variolă. Cele trei boli au simptome complet diferite și de manifestă diferit. 

De exemplu, dintre cele trei, variola maimuței este singura în care duce la umflarea gangionilor limfatici.

Variola Maimuței

Febra: 1 - 5 zile înainte de erupția cutanată

Apariția erupției cutanate: De cele mai multe ori începe de pe față, apoi se răspândește în alte zone, inclusiv în palme și tălpi. Ulterior se formează o crustă și cade. 

Ganglioni limfatici umflați: DA

Timp înainte de apariția simptomelor: 5 - 21 zile

Durata bolii: 2 - 4 săptămâni.

Mortalitate: 1 - 10% din cazuri, dar depinde de tulpină.

Care sunt simptomele variolei maimuței, citește AICI

Varicela

Febra: 1 - 2 zile înainte de erupția cutanată

Apariția erupției cutanate: Erupția cutanată iritabilă, asemănătoare unor vezicule - mai întâi pe piept, spate și față, apoi se răspândește pe tot corpul. Absentă pe palme și tălpi.

Ganglioni limfatici umflați: NU

Timp înainte de apariția simptomelor: 10 - 21 zile

Durata bolii: 4 - 7 zile

Mortalitate: cazuri rare.

Variola

Febra: 2 - 4 zile înainte de erupția cutanată

Apariția erupției cutanate: Începe cu mici pete pe limbă sau gură. Apoi apare pe față și se răspândește pe brațe sau picioare și apoi pe palme sau tălpi. Ulterior se formează o crustă și cad.

Ganglioni limfatici umflați: NU.

Timp înainte de apariția simptomelor: 7 - 19 zile

Durata bolii: până la 5 săptămâni.

Mortalitate: Până la 30% din cazuri, dar deprinde de tulpină.

Moderna testează potențiale vaccinuri împotriva variolei maimuței

 

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat marți că au fost confirmate 131 de cazuri de variolă a maimuței și alte 106 cazuri sunt suspecte de la apariția primului astfel de caz, în 7 mai, când a fost raportat în afara țărilor în care se răspândește de obicei.

Compania americană Moderna a anunțat că testează, în cadrul unor studii preclinice, potențiale vaccinuri împotriva variolei maimuței, în contextul în care boala se răspândește deja pe mai multe continente, fiind prezentă în SUA și Canada, țări europene, africane și Australia, potrivit Reuters.

Oficialii americani din domeniul sănătății sunt pe cale să elibereze unele doze de vaccin Jynneos pentru a fi utilizate în cazurile de variola maimuței, a anunțat luni Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Oficialii CDC au declarat că există peste 1.000 de doze de vaccin, aprobat în Statele Unite în 2019, în stocul național și se așteaptă ca acest nivel să crească foarte rapid în următoarele săptămâni.

Jynneos, produs de Bavarian Nordic A/S (BAVA.CO), este aprobat în SUA pentru utilizarea împotriva variolei și a variolei maimuței la adulții cu risc ridicat cu vârsta de 18 ani și peste.

De ce variola maimuței NU va exploda precum COVID. Dorobăț, despre revenirea la MASCĂ și simptomul CHEIE: Avem tras semnalul de alarmă

 

Medicul Carmen Dorobăț a vorbit despre variola maimuței, despre diferența dintre simptomele ei și gripă, dar și despre declanșarea unei noi pandemii, după cea de COVID-19.

"Să sperăm că nu o luăm de la capăt, dar se observă că este vorba despre cazuri destul de îndepărtate, într-un interval scurt de timp. De aceea, din punct de vedere medical trebuie să luăm măsuri în a izola sursa și în a supraveghea contacții.

Este vorba despre o boală infecțioasă. Și varicela e o boală infecțioasă, iar persoana care o are e izolată, stă acasă. Ei, și variola este infecțioasă, iar persoana care se va îmbolnăvi va sta acasă, se va izola pentru o perioadă de timp. Sigur, cu câteva excepții ale formelor care vor necesita internare în spital.

În ceea ce privește contacții, aceștia vor fi supravegheați și testați", a declarat medicul infecționist Carmen Dorobăț, în direct la Antena 3.

Ce se va întâmpla cu masca și restricțiile, citește mai departe AICI

Variola maimuței, Monkeypox, adevărul. Lista infecțiilor care pot provoca pandemie: Nu e vrăjitorie, nu e previziune de-a lui Nostradamus

 

"Adevărul este că monkeypox nu e o boală care să ne îngrijoreze din cale-afară. Au fost depistate mii de cazuri în Africa în cursul ultimilor 50 de ani, se știe că boala n-are nici pe departe transmisibilitatea variolei sau a SARS-CoV-2, și că este mult mai puțin patogenă decât variola. Până aici totul e relativ corect.

Problemele sunt însă următoarele:

1. Da, boala n-are transmisibilitatea variolei, dar se transmite de la om la om, mai ales prin secreții. Asta înseamnă și saliva sau secrețiile respiratorii din tuse sau strănut! Și cum noi știm că sunt ceva probleme cu comportamentul pe stradă, asta înseamnă că trebuie oarecare prudență.

2. Da, mortalitatea nu este cea din variolă (de până la 30%), dar nici nu-i floare la ureche. Se estimează că în cursul ultimilor 10-20 de ani, ratele cumulate ale mortalității prin monkeypox au fost undeva între 3-6%. Din nou, totul se reduce la R0. Care în cazul monkeypox a fost calculată a fi în jur de 0.32-0.35. Suficient de jos pentru ca să nu se producă răspândire explozivă. Reamintesc: un R0=0.32 înseamnă că, într-o populație complet susceptibilă, un individ cu monkeypox poate infecta cu success 0.32 alți indivizi. Asta prin definiție nu ridică probleme.

Citește mai departe AICI

 

1. -imagine fara descriere- (screenshot-2022-05-26-080447_66399000.png)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel