Care este cel mai murdar loc din bucătărie. Răspunsul te va surprinde. Nici nu ți-a trecut prin cap

Te-ai gândit vreodată care este cel mai murdar loc din bucătărie? Răspunsul specialiștilor te va surprinde.
Care este cel mai murdar loc din bucătărie. Nu este coșul de gunoi și nici ghiuveta. Dacă ar trebui să ghicești cel mai murdar loc din bucătăria ta, s-ar putea să te gândești la mânerul frigiderului, la tocător sau poate la interiorul chiuvetei. Dar un nou studiu arată că bacteriile ar putea fi mai susceptibile de a fi ascunse într-un loc neașteptat: în sertarul sau dulapul de condimente.
Citește mai departe ca să afli cum au ajuns specialiștii la această concluzie.
Cum au ajuns cercetătorii la această concluzie
Cercetătorii dintr-un studiu recent comandat de Serviciul de Inspecție și Siguranță Alimentară al Departamentului Agriculturii au examinat modul în care oamenii care pregăteau burgeri de curcan au contaminat diferite suprafețe dintr-o bucătărie.
Participanților nu li s-a spus că participă la un studiu privind siguranța alimentară. În schimb, au crezut că testează rețete noi. Borcanele de condimente folosite în masă, au descoperit cercetătorii, au fost de departe cel mai contaminat loc încrucișat – 48% dintre cele mai folosite condiment aveau bacterii pe ele.
Vezi și: Stresul cronic: simptome, cauze și remedii. Dafinoiu: Să facem din asta întotdeauna o prioritate
Studiul, publicat recent în Journal of Food Protection, a remarcat că, deși consumatorii ar fi auzit despre importanța curățării tocătoarelor de lemn sau a ștergerii mânerelor, este posibil să nu se fi gândit la borcanele lor de condimente.
"Este posibil ca atunci când oamenii prepară mâncarea să nu se gândească neapărat să șteargă sau să decontamineze recipientele pentru condimente după ce au gătit, deoarece acestea nu sunt de obicei vizate ca un risc ridicat de contaminare încrucișată", se arată în studiu, potrivit Washington Post.
În cadrul studiului, cercetătorii au urmărit cum 371 de persoane pregătesc burgeri de curcan condimentați – cărora li s-au inoculat o bacterie inofensivă de trasor folosită adesea ca "surogat" pentru norovirus – și o salată prefabricată, folosind ustensile sterilizate de diferite dimensiuni.
Odată ce au fost preparate alimentele, oamenii de știință au colectat tampoane de pe 12 suprafețe, inclusiv ustensile și blaturi.
Bacteriile găsite pe condimente au fost în concentrații mai mari decât în alte zone, potrivit studiului, deși bacteria în cantități similare au fost identificate și pe tocătoare și capacele coșului de gunoi.
Acest lucru "ar putea fi din cauza apropierii lor de regiunea în care a avut loc manipularea alimentelor, lipsa igienei, adică participanții la studiu nu s-au spălat pe mâini după manipularea curcanului și a condimentelor și din cauza faptului că nu au fost curățate și borcanele de condimente după ce acestea au fost folosite" mai notează studiul.
Rezultatele studiului, surprinzătoare
Rezultatele i-au surprins chiar și pe experții în siguranță alimentară care au efectuat studiul, a declarat Donald Schaffner, profesor în departamentul de științe alimentare de la Școala de Științe Biologice și de Mediu din Rutgers, care a condus cercetarea.
"Nu mai văzusem dovezi ale contaminării containerelor de condimente înainte. Cele mai multe cercetări privind contaminarea încrucișată a suprafețelor bucătăriei din cauza manipulării cărnii crude sau a produselor din carne de pasăre s-au concentrat pe plăcile de tăiere, sau mânerele robinetului și au neglijat suprafețe precum recipientele pentru condimente, capacele coșului de gunoi și alte ustensile de bucătărie", a declarat Schaffner pentru Food Safety News.
Cum trebuie să procedăm acasă
Benjamin Chapman, șeful Departamentului de Științe Agricole și Umane de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord și autor senior al studiului, a declarat că nu crede că oamenii trebuie să foloseastă substanțe chimice pentru a curăța rafturile cu condimente.
Dar el a spus că rezultatele indică necesitatea unei spălări mai mari a mâinilor în timpul procesului de pregătire a mesei, nu doar înainte și după.
"Am încercat să distilăm mesajele în lucruri care sunt simple, cum ar fi spălatul pe mâini după manipularea cărnii. Mai mult, oamenii ar trebui să spele pe mâini după ce au manipulat carne crudă și abia apoi să folosească condimentele", a spus într-un interviu.
Condimente - FOTO: Freepik@pikisuperstar
Condimentele, magnet pentru germeni
Condimentele sunt un magnet potențial pentru germeni, a spus Chapman.
Bucătarii care s-au spălat pe mâini după ce au manipulate carnea crudă nu au răspândit germenii. Specialiștii adaugă că ar trebui să ne dezinfectăm borcanele cu condiment cu folosirea unei cârpe îmbibate cu detergent de bucătărie.
Contaminarea încrucișată, riscuri
Tipul de Salmonella, de obicei asociat cu infecțiile la om, poate fi contractat din surse precum:
- carne de pasăre de curte
- carne de porc
- carne de vită în cazul în care sunt crude, nu sunt preparate corect sau sunt infectate cu bacteria Salmonella după preparare
- ouă infectate, produse din ouă
- lapte, produse din lapte, atunci cand nu sunt pregatite, manipulate sau pastrate în mod corespunzător
- animale de companie precum broaște țestoase, șerpi, șopârle, salamandre, păsări și șoareci.
Dacă sunt prezente în alimente, bacteriile din speciile Salmonella nu afectează de obicei gustul, mirosul sau aspectul alimentelor.
-
-
-
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului06.09.2025, 15:18
-
Legătura dintre inflamația intestinală și sănătatea creierului06.09.2025, 14:53
-
HPV, asociat și cu bolile cardiovasculare. Provoacă inflamație cronică
Această infecție comună provoacă trei tipuri de cancer, dar și boli de inimă.
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie
Europa se pregătește pentru o nouă pandemie. Un inamic necunoscut ar putea declanșa următoarea criză globală de sănătate.
COVID-19, amenințare ascunsă pentru inima pacienților. Infecția accelerează riscul de AVC și infarct
Trei lucruri importante despre metapneumovirus (MPV). Tudor Ciuhodaru: Asta arată dovezile
Ce trebuie să știi despre metapneumovirus și cum te protejezi de el. Trei lucruri importante despre metapneumovirus (MPV), virusul care a stârnit panică mondială.
Infecțiile cu Streptococul B, asociate cu probleme psihice
Infecția care îți macină creierul. Aceasta este grupa cea mai vulnerabilă.
De la inflamație la fibroză. Cercetătorii analizează modificările celulare în deteriorarea pulmonară cauzată de COVID-19
Complicația gravă pe care o poți face după infectarea cu COVID. Apare chiar și după ani de la infectare și are efecte dramatice.
Superbacterie rezistentă la antibiotice descoperită într-un spital. Medicii, îngrijorați
De ce unele persoane nu se îmbolnăvesc
Infecția banală care poate declanșa boala Alzheimer. Macină creierul ani de zile
Această infecție banală macină creierul și poate duce la declanșarea bolii Alzheimer.
Care sunt simptomele rujeolei și cât timp durează vaccinul? Diferența dintre rujeolă și varicelă. Experții răspund la 6 întrebări cheie
Epidemia de rujeolă se extinde în SUA. Autoritățile sanitare, în alertă
Cea mai contagioasă boală din lume se extinde cu repeziciune. Autoritățile sanitare, în alertă
Copil de 12 ani cu tetanos, salvat de medicii din Timișoara. Dr. Daniel Jipa: Boala este una extrem de periculoasă. Duce rapid la insuficiență respiratorie urmată de stop cardiac
Focare de gripă aviară H5N1. Care sunt riscurile să se transmită la oameni
Rezistența antimicrobiană cu Campylobacter, alarmantă. Antibioticele și factorii socio-economici, factori determinanți
Această infecție extrem de răspândită devine din ce în ce mai greu de tratat.
Macrofagele interstițiale NAM, regulatorii-cheie ai inflamației pulmonare în infecția cu SARS-CoV-2. Celulele pulmonare, cheia supraviețuirii în COVID-19
Ce a decis cine trăiește și cine moare de COVID-19. Detaliul care a făcut diferența.
Adevărul murdar despre ce se ascunde în șosetele tale. Cum se spală corect
Virusul care duce la umflarea creierului provoacă îngrijorare
Poliovirusul în apele uzate, identificat în cinci țări europene. Comunitățile nevaccinate, la risc
Milioane de persoane ar putea avea Long-COVID. De ce nu pot fi diagnosticate
Boala pe care o ai și nu știi. E o complicație a COVID.
COVID-19 provoacă simptome persistente mai frecvent decât gripa sau pneumonia, arată un nou studiu
COVID, impact grav pe termen lung. Are efecte grave chiar și în cazul infecțiilor ușoare.
COVID, impact grav. Provoacă o boală cronică
COVID declanșează o boală cronică cu impact dramatic asupra vieții pacienților. Riscurile se triplează după infectare. Duce la afectarea tuturor organelor.
Febra denga şi chikungunya, în curând endemice în Europa. Ce arată un studiu nou
Copiii, expuși riscurilor pe termen lung după infectarea cu COVID-19
COVID duce la complicații grave și pe termen lung. Afectează rinichii, stomacul și inima.