Care este pulsul normal și ce se întâmplă dacă ai 90 bpm. Cum îți iei CORECT pulsul

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Care este pulsul normal - Foto: Freepick @alexeyzhilkin Pexels @Mikhail Nilov
Care este pulsul normal - Foto: Freepick @alexeyzhilkin Pexels @Mikhail Nilov

Ce puls ai? Vezi ce arată valorile și care este pulsul pe care trebuie să-l avem în mod normal.

"Foarte mulți oameni confundă niște noțiuni relativ simple și întreabă care este pulsul normal, având în minte de fapt frecvența cardiacă, adică numărul de bătăi pe minut ale cordului.

Pulsul este percepția curgerii pulsatile a sângelui prin presiunea exercitată la nivelul unei artere, comprimate între degetele examinatoare și un plan relativ dur, propriu al organismului, fie el osos sau muscular. Pulsul poate fi viguros, slab, bifid, prelungit, rapid etc. Sângele nu circulă în ritm continuu prin vase, ci sub formă de unde. Aceste unde pot fi numărate și ele sunt corelate exact cu frecvența cardiacă, fiecărei bătăi a inimii corespunzându-i o undă pulsatilă.

Ce fac în caz de AVC, accident vascular cerebral. Ține minte formula FAST și POZIȚIA în care trebuie stat

Cum iei corect pulsul

 

Pulsul poate fi luat ușor de fiecare om, la carotide (artere situate în zona laterală a gâtului), la femurale (artere de calibru mediu, situate în zona inghinală) sau la radiale (artere de calibru mai mic, perceptibile pe fața anterioară a antebrațului).

Este comod a se lua la radiale, punând două-trei degete așezate unul lângă altul, deasupra încheieturii, spre degetul mare (se numește police).

În mod normal, pulsul fiind regulat, se numără undele din 15 secunde (a se folosi un ceas), se înmulțește valoare la 4 și se obține frecvența cardiacă, spre exemplu 17 unde pulsatile în 15 secunde înseamnă 68 bpm (prescurtare de la bătăi pe minut), aceasta fiind frecvența cardiacă", a scris Vasi Rădulescu, medic specialist internist, pe blogul său.

Tehnica ce omoară cancerul pulmonar: Se necrozează. În șase luni nu se mai vede deloc. Pe vremuri, chirurgia clasică înlocuia întregul plămân

Care este pulsul normal


"La om, frecvența cardiacă normală este între 55 și 90 bătăi pe minut. Sub 55 bpm considerăm bradicardia (bradi înseamnă mai lent), iar peste 90 bpm considerăm tahicardie (tahi înseamnă mai repede). Cea mai bună frecvență a inimii este în jur de 55-65 bpm, interval în care cordul lucrează la parametri ideali și are un raport performanță – consum de oxigen optim.

Există o relație bine cunoscută între frecvența cardiacă și longevitate. Balena și broasca țestoasă, spre exemplu, au o frecvență mică și trăiesc mai mult. Animalele mici, care ajung și la câteva sute de bătăi pe minut, trăiesc mai puțin (a se vedea pasărea colibri și altele).

Omul e undeva la mijloc, cu frecvența lui între 55 – 90 bpm considerată fiziologică, dar nu neapărat și optimă. Este dezirabil a menține frecvența cardiacă în jur de 60 de bătăi pe minut, lucru ce poate fi dificil în timpurile actuale. Exceptând momentele de activitate fizică, sexuală, emoții inerente (când poate apărea o tahicardie normală, de adaptare), mulți oameni au frecvențe înalte chiar și-n repaus. Cauzele sunt multiple, de la patologii tiroidiene (hipertiroidie), la tulburări nervoase caracterizate de hiperstimulare simpatică, afecțiuni anxiodepresive cu dezechilibre neurohormonale și altele.

Ameliorarea frecvenței cardiace de repaus se poate face prin exerciții fizice regulate, odihnă suficientă, controale medicale riguroase pentru descoperirea și tratarea afecțiunilor de fond, evitare stressului, gestionarea eficientă a tulburărilor anxiodepresive, o alimentație sănătoasă, meditație.

De scade pulsul în timpul somnului

 

De ce îmi țiuie urechile. Ce înseamnă dacă țiuitul este doar într-o ureche

În timpul somnului, frecvența scade considerabil în favoarea diastolei (adică pauza dintre bătăi, numite și sistole) și se ajunge chiar la o bradicardie considerată normală, undeva între 40 și 55 bpm. Dacă dormiți cu dispozitive de monitorizare a frecvenței cardiace (ceasuri smart), nu e cazul să vă speriați dacă citiți frecvențe de 40 bpm în timpul nopții.

Pacienții cu afecțiuni cardiologice cunoscute își vor monitoriza zilnic tensiunea arterială, pulsul și implicit frecvența cardiacă. Dacă pulsul la radială este rapid și neregulat, substratul poate fi o aritmie de tipul fibrilației atriale, iar prezentarea la medic este necesară. Dacă pulsul este foarte rapid și regulat, poate fi vorba despre TPSV (tahicardie paroxistică supraventriculară) și iarăși se impune prezentarea la medic.

Frecvențele de repaus mici, sub 50 bpm, pot apărea de regulă la sportivii de performanță (prin adaptarea inimii la efort), la tineri (printr-o supraexpresie a sistemului nervos parasimpatic, vagal), la cei cu hipotiroidie sau când există boli ale sistemului electric al inimii. Consulturile la cardiolog se impun în ultimele situații.

Atenție la cei care iau medicamente ce optimizează frecvența cardiacă (betablocante ca metoprolol, bisoprolol, nebivolol, blocante de canale de calciu ca diltiazem, verapamil, cardiotonice de tip digoxin, preparate mai noi de tip ivabradină), pentru că dozarea în exces poate atrage bradicardia, putând apărea chiar blocuri în conducerea impulsului electric.

Monitorizarea pulsului la artera radială și implicit a frecvenței cardiace sunt deosebit de importante și oferă informații prețioase", a explicat el.

AVC, 7 lucruri esențiale care vă pot SALVA viața. Ciuhodaru: Toți ar trebui SĂ ȘTIM ASTA!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel