De ce îmi țiuie urechile. Ce înseamnă dacă țiuitul este doar într-o ureche

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
de ce imi tiuie urechile. FOTO Pexels @ Kindel Media
de ce imi tiuie urechile. FOTO Pexels @ Kindel Media

Țiuitul urechii afectează calitatea vieții. Care sunt semnele ce ar trebui să indice necesitatea prezentării la medicul ORL-ist.

Țiuitul din ureche poate să fie semnul mai multor patologii, unele dintre ele afectând inclusiv calitatea vieții, căci există persoane care se confruntă chiar și ani cu zgomotul din capul lor. Ce putem face pentru a scăpa de acest țiuit, dar mai ales când trebuie ajuns la medicul ORL-ist?

De altfel, este foarte important de mers la un specialist, deoarece țiuitul poate duce inclusiv la anxietate și panică, dar și la nopți nedormite.

”Poate să existe şi un ţiuit periculos. Dacă este într-o singură ureche, atunci acea ureche suferă, fie putem să avem o patologie de coloană cervicală, care face compresie pe arterele care duc sângele la creier, adică arterele vertebrale, care se pot măsura într-un eco doppler cervical corect făcut.

Însă putem să avem şi o patologie simplă. Putem avea o otită seroasă sau un dop de ceară care înfundă şi astfel urechea ţiuie.

Dar, există tot felul de patologii, precum anevrism, tulburări neurologice, dar majoritatea sunt bilaterale. Se trăieşte greu cu tinitus. Mulţi au această problemă de ani de zile și este foarte greu să schimbi ceva.

Este o hiperexcitabilitate corticală. Creierul vede un bec aprins permanent pe scoarţa lui şi nu mai poate să se concentreze. Unii  ajung să ia pastile de anxietate, de frică, de panică, de somn”, a explicat dr. Ioana Vodă, medic ORL, la ”Sfat de Sănătate” de la Antena 3.

Anxietatea și depresia, cauza bolilor cronice în rândul FEMEILOR și tinerilor

Când trebuie ajuns la medicul specialist

ORL-istul susține că dacă este un țiuit rar, trecător, fluctuant, atunci sigur nu este din ureche.

”Doar dacă am o patologie de ureche, precum un dop. Dacă aş avea o problemă reală de ureche, aş avea acel ţiuit permanent. 

Ne auzim vasele de sânge. Niciodată nu este foarte linişte în capul nostru. Trebuie să ne auzim şi vascularizaţia.

Dacă la un moment dat, suntem atenţi şi persistă sunetul respectiv şi nu are nicio poziţie în care să se oprească, atunci trebuie să începem cu investigaţii la coloană cervicală, cu ecodoppler. Să fim atenţi şi la vârsta la care apare.

Dacă am fost la un concert şi am avut o traumă sonoră, fie am fost la o nuntă, atunci o noapte de repaus, nişte vitamine şi linişte, ajută”, a explicat specialistul momentul la care trebuie ajuns la un ORL-ist.

Cât de periculoasă e depresia la studenți. Leca: Depresia nu alege! Boala decide! Te face să-ți dorești să nu mai faci nimic în viața ta

Cauzele apariției țiuitului 

”În principiu, există activităţi zilnice care duc la tinitus, pentru că putem să avem o concomitenţă a unor factori. Sunt un hipertensiv, mai am şi colesterol şi vasele nu mai sunt ce au fost, mai am un flux teribil, deja am un zgomot în cap.

În ceea ce priveşte afectarea urechilor de către căşti, ei bine, adevărul este undeva la mijloc. Depinde dacă facem parte dintr-o familie în care au fost hipoacuzici, care aveau ţiuieli, ameţeli. 

Dacă peste acest teren genetic nu foarte puternic şi sănătos provocăm şi accentuăm sensibilitatea receptorilor respectivi, putem să ajungem mult mai devreme la probleme”, a mai spus medicul.

Tratamentul țiuitului

Potrivit medicul Ioana Vodă există vindecarea țiuitului, cu o condiție foarte importantă, aceea de a găsi cauzele care au dus la tinitus. Iar principalul lucru este un stil de viață echilibrat, cu o alimentație sănătoasă și activitate fizică.

”Dacă ne cunoaştem foarte bine şi înţelegem mecanismul şi înţelegem ce nu avem voie să facem, atunci este mult mai simplu să ne menţinem la nivelul la care suntem”, a mai spus medicul.

De altfel, acesta a subliniat faptul că perioada pandemiei a fost una extrem de dificilă, mai ales prin purtatul măștii, fiind descoperite familii întregi de hipoacuzici.

”Un nerv scăzut nu-l putem reface decât prin protezare auditivă. Măştile ne-au încurcat foarte tare. Am găsit foarte mulţi oameni care de-o viaţă citeau pe buze. 

Odată cu purtarea măştilor nu au mai putut face asta. Au venit la testare şi am descoperit familii întregi de hipoacuzici”, a mai spus medicul Ioana Vodă la Antena 3.

Vezi și: Boala Meniere: cauze, diagnostic și tratament. Cine este afectat de aceasta

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel