Urmărește dezbaterea live

Anxietatea și depresia, cauza bolilor cronice în rândul FEMEILOR și tinerilor

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Anxietatea si depresia. FOTO Pexels @ MART PRODUCTION
Anxietatea si depresia. FOTO Pexels @ MART PRODUCTION

Femeile de toate vârstele și tinerii care suferă de tulburări psiho-emoționale sunt mai predispuși să dezvolte anumite boli cronice. 

Femeile de toate vârstele și tinerii care suferă de tulburări psiho-emoționale sunt mai predispuși să dezvolte anumite boli cronice, potrivit unei noi cercetări, notează CNN.

Cercetătorii unui studiu retrospectiv publicat în revista JAMA Network Open au analizat datele de sănătate a peste 40.000 de adulți din Olmsted County din Minnesota. Această bază de date colectează în permanență informații medicale de la persoanele care locuiesc în respectivul comitat.

Altfel, echipa de cercetare a împărțit adulții în trei grupe de vârstă în funcție de sex: 20, 40 și 60 de ani. Participanții au fost împărțiți în continuare în patru grupuri: cei cu anxietate; depresie; anxietate și depresie; sau nici anxietate, nici depresie.

Femeile și tinerii, predispoziție la afecțiuni cronice

Potrivit studiului, femeile din toate cele trei grupe de vârstă și bărbații în vârstă de 20 de ani care aveau fie depresie, fie anxietate și depresie au prezentat un risc semnificativ mai mare de a dezvolta o afecțiune cronică, în comparație cu participanții fără anxietate sau depresie.

Unele dintre cele 15 afecțiuni cronice observate în cadrul studiului au inclus hipertensiunea, astmul, boala pulmonară obstructivă cronică și majoritatea cancerelor.
"Avem tendința de a ne gândi la tineri ca fiind vitali, în formă și sănătoși. De asemenea, avem tendința de a crede că afecțiunile medicale cronice afectează doar persoanele în vârstă. Din păcate, pentru persoanele care suferă de boli mintale, realitatea poate arăta cu totul altfel", a declarat Jasmin Wertz, lector de psihologie la Școala de Filosofie, Psihologie și Științe ale Limbajului de la Universitatea din Edinburgh din Marea Britanie, care nu a fost implicată în studiu.

Dintre toate femeile participante la studiu, femeile în vârstă de 20 de ani aveau cele mai mari șanse de a dezvolta boli cronice dacă aveau atât anxietate, cât și depresie, cu o creștere de peste 61% a riscului în comparație cu participantele fără niciuna dintre cele două tulburări psihice. Femeile în vârstă de 60 de ani erau cel mai puțin predispuse dacă aveau doar anxietate, cu o creștere de peste 5% a riscului în comparație cu participantele care nu aveau nici anxietate, nici depresie, mai notează sursa menționată.

Dintre bărbații participanți la studiu, cei cu anxietate și depresie din grupa de vârstă de 20 de ani au fost cei mai predispuși să dezvolte o afecțiune cronică, cu o creștere a riscului de aproape 72% în comparație cu grupul de control, iar bărbații cu anxietate din grupa de vârstă de 60 de ani au fost cei mai puțin predispuși, cu o scădere a riscului de peste 8%.

Ipoteze plauzibile pentru cauzele descoperite

Cercetătorii nu au reușit să determine de ce femeile au mai multe șanse să fie afectate decât bărbații, dar există câteva ipoteze posibile, a spus autorul studiului, Dr. William Bobo, profesor de psihiatrie și președinte și consultant al departamentului de psihiatrie și psihologie de la Clinica Mayo din Jacksonville, Florida.

Factorii hormonali, biologici și psihologici pot juca un rol important, a adăugat Bobo. Participanții cu anxietate și depresie au fost, de asemenea, afectați de mai multe afecțiuni cronice, nu doar de una sau două, a mai spus acesta. 

Vezi și: Stresul și cum ne poate afecta digitalizarea în exces. Medic: A crescut numărul celor cu afecțiuni cardiovasculare în rândul tinerilor

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel