Peștele poate micșora riscul de depresie pentru femei. Impactul dietei mediteraneene asupra creierului

Un studiu sugerează că respectarea dietei mediteraneene, în special prin consumul de pește și uleiuri mononesaturate, poate reduce semnificativ riscul de depresie la...
Un nou studiu a constatat că o dietă mediteraneană este legată de un risc redus de simptome depresive la femeile în vârstă. Studiul, la care au participat atât bărbați, cât și femei, a constatat că peștele și de uleiurile mononesaturate, care fac parte din dieta mediteraneană, au avut efecte pozitive pentru sănătate. Organizația Mondială a Sănătății estimează că depresia afectează 5,7% dintre adulții de peste 60 de ani, fiind cu 50% mai frecventă în rândul femeilor.
Studiul, publicat în British Journal of Nutrition, a constatat că femeile care respectau îndeaproape o dietă mediteraneană aveau cu aproximativ 60% mai puține șanse de a suferi de depresie.
Citește și: Ce alimente îți protejează inima. 8 sfaturi pentru o inimă mai puternică și mai sănătoasă
Consumul de pește poate micșora riscul de depresie
Un studiu realizat de NutBrain a constatat că 19,8% dintre participanți au raportat simptome de depresie, femeile fiind cu aproximativ 60% mai puțin susceptibile de a raporta simptome. Participanții au fost împărțiți în trei tertile în funcție de scorul lor de dietă mediteraneană (MDS) și au fost evaluați pentru depresie cu ajutorul Scalei de depresie a Centrului pentru Studii Epidemiologice.
Studiul a constatat că un consum mai mare de pește și de acizi grași mononesaturați, în comparație cu acizii grași nesaturați, a dus la o reducere mai mare a riscului de depresie. Pentru cei din treimea superioară a terților, consumul de mai mult pește a dus la o reducere de 44% a riscului de depresie, în timp ce femeile au înregistrat o reducere de 56%.
Consumul a trei sau mai multe porții de pește proaspăt pe săptămână a redus riscul de depresie cu 62%. S-a constatat că acizii grași mononesaturați, care se găsesc în alimente precum uleiul de măsline, alunele, avocado, migdalele, nucile pecan, alunele de pădure și caju, sunt o componentă esențială a dietei mediteraneene.
Femeile care au consumat o proporție mai mare de acizi grași mononesaturați au avut un risc cu 42% mai mic de simptome depresive. Consumul de fructe cu coajă lemnoasă și fructe a redus, de asemenea, riscul de simptome depresive cu 82% în cazul bărbaților.
Foto: Freepik @haroonstocks24
De ce dieta mediteraneană poate fi mai benefică pentru femei
"Observarea faptului că efectele protectoare ale componentelor dietei mediteraneene afectează în primul rând femeile este surprinzătoare, având în vedere mecanismele biologice potențiale, cum ar fi deficiența de vitamina D și modificările în compoziția membranei celulelor cerebrale, care de obicei nu sunt specifice sexului", a explicat Michelle Routhenstein, dietetician înregistrat și nutriționist la EntirelyNourished.com, care nu a fost implicată în acest studiu.
Simptomele depresive sunt mai răspândite la femei decât la bărbați, femeile cu simptome depresive fiind mai predispuse să fie necăsătorite, să trăiască singure, să ia mai multe medicamente și să aibă o stare de sănătate percepută mai proastă.
Nutriționistul dietetician autorizat Kristin Kirkpatrick, care nu a fost implicată în cercetare, consideră că dieta mediteraneană oferă beneficii mai mari femeilor, datorită studiilor anterioare care au arătat că dietele non-bogate în nutrienți au un impact negativ mai mare asupra sănătății mentale a femeilor decât a bărbaților.
Kirkpatrick sugerează că această disparitate se poate datora diferențelor la nivelul creierului sau faptului că femeile sunt mai predispuse la boli mintale și reacționează diferit la factorii de stres.
De ce este peștele atât de important în dieta mediteraneană
"Peștele, bogat în acizi grași omega-3, și acizii grași mononesaturați care se găsesc în dieta mediteraneană posedă proprietăți antiinflamatorii și susțin sănătatea creierului. Aceștia reduc potențial riscul de depresie prin modularea neurotransmițătorilor și neuroprotecție", a continuat Routhenstein.
Componentele dietei mediteraneene, cum ar fi cerealele integrale, fructele și legumele, uleiul de măsline extravirgin, nucile și semințele, au fost legate de îmbunătățirea rezultatelor în materie de sănătate mintală. Aceste alimente conțin polifenoli, flavonoide și substanțe fitochimice care posedă proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, care pot contribui la reducerea stresului oxidativ și a inflamației.
Acești compuși bioactivi au fost legați de îmbunătățirea stării de spirit, a funcției cognitive și de reducerea riscului de depresie prin susținerea sănătății optime a creierului și a funcției neurotransmițătorilor. Limitarea zahărului și a cerealelor rafinate în alimentație poate contribui la o mai bună sănătate mintală. Aceste componente pot avea un impact asupra microbiomului, care este crucial pentru starea sănătății mintale.
-
Colesterol mare: 4 metode să-l scazi rapid26.08.2025, 11:24
-
Sciatica: cauza, simptome, tratament. 3 greșeli pe care le facem zilnic26.08.2025, 10:30
-
Cele mai nepoliticoase lucruri pe care le poți face în casa altcuiva25.08.2025, 23:45
-
Creștere îngrijorătoare a cazurilor COVID-19 în România25.08.2025, 22:31
-
De ce să nu spargi ouăle de marginea castronului25.08.2025, 21:39
Therabot, terapeutul AI care tratează anxietatea și depresia. Are rezultate promițătoare
Cum își creează creierul noi amintiri. Cercetătorii au aflat cum înveți cu adevărat. Și NU e ce ți-au spus la școală
Cum își creează creierul noi amintiri? Neurocercetătorii descoperă "reguli" pentru modul în care neuronii codifică informații noi.
Multitasking: efectele negative pentru minte. Regula de 20 de minute care te scapă de acest obicei
Multitasking-ul poate părea eficient, dar reduce productivitatea și atenția prin suprasolicitarea resurselor cognitive limitate ale creierului.
Sindromul impostorului: o capcană psihologică modernă. Adevărul despre îndoiala de sine și succesul aparent
Cum se manifestă tulburările alimentare și ce le declanșează. Factorii care contribuie la apariția tulburărilor de alimentație
Ce este FOMO și cum scapi de teama de a rata ceva. Impactul rețelelor sociale asupra vieții de zi cu zi
Sindromul Moș Crăciun: când așteptările depășesc realitatea. Presiunea de a face totul acum, în era tehnologiei
Cercul vicios al problemelor de somn și depresiei: unde începe totul. Ce înseamnă somnul pentru sănătatea emoțională
Anxietate sau burnout? Cum faci diferența. Simptomul pe care toți îl ignoră
Tehnici de respirație pentru gestionarea anxietății. 9 metode simple dar eficiente pentru a face față stresului zilnic
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
10 plante medicinale utile pentru stres și anxietate. Trebuie să le consumi dupa 35 de ani
De ce privim în gol și ce implicații are pentru sănătatea noastră. Psihologia disocierii și privirii în gol
De ce terapeuții AI ar putea izola și mai mult pacienții vulnerabili, în loc să ușureze suferința
Dezechilibrul intestinal, un posibil declanșator al stresului. Impactul problemelor intestinale asupra anxietății
Modul în care zâmbești, semnul că ai o formă severă de depresie
Cauzele pierderii inexplicabile în greutate: când devine îngrijorătoare. Când corpul tău îți trimite semnale prin kilogramele pierdute
Pierderea neintenționată în greutate poate ascunde afecțiuni medicale grave care necesită o atenție deosebită din partea medicului.