Care sunt bolile ce slăbesc vederea. Medic: După 40 de ani, le putem intui dinainte de a apărea

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
care sunt bolile ce slabesc vederea. FOTO: Freepik @stefamerpik
care sunt bolile ce slabesc vederea. FOTO: Freepik @stefamerpik

Care sunt bolile ce ne pot afecta vederea, dar și la ce vârstă este obligatoriu de ajuns la un consult oftalmologic.

Dr. Andrei Filip a explicat care sunt bolile ce ne pot afecta vederea, dar și care este vârsta optimă pentru o primă vizită la oftalmolog, precum și cea la care adulții trebuie obligatoriu să meargă, măcar pentru un consult de rutină.

”Sunt multe boli, dar din fericire există foarte multe dintre ele pot fi tratate atâta timp cât știm despre prezența lor. Prima care îmi vine în minte este diabetul.

Diabetul este o boală de ani de zile, care la un moment dat, poate să fie după 7 ani sau 10 ani, afectează retina.

Retinopatia diabetică este o afecțiune foarte serioasă, care dacă este descoperită la timp poate să fie ținută în frâu, atâta timp cât și diabetul este controlat, dar în momentul în care există foarte multe stricăciuni la nivelul retinei putem să luăm în calcul inclusiv pierderea vederii. Rar se întâmplă, dar putem să vedem și astfel de situații”, a explicat dr. Andrei Filip, medic primar oftalmolog, la ”Sfat de Sănătate” de la Antena 3.

De asemenea, a mai precizat oftalmologul, ”se pot întâmpla în tulburările de tensiune arterială, când pot exista situații care ne trimit cu gândul, pe noi ca medici, la afecțiuni neurologice. Există situații în care un pacient vine la doctor pentru un consult de rutină, habar nu are că are ceva, și noi vedem modificări la nivelul nervului optic sau al retinei, care ne spune că acel pacient are o anumită boală. Iar cea mai serioasă și păcătoasă este glaucomul.

Glaucomul este o boală de ani de zile. Ochiul este ca o minge care are niște componente în interior, ce au lichide, iar acestea determină o presiune globului ocular. Dacă apare o tulburare între cantitatea de producție și cea eliminată a acestor lichide, ochiul se întărește. Și cel mai moale lucru din interiorul ochiului este nervul optic.

Și atunci, dacă ochiul se destinde, apasă pe nervul optic și îl omoară încet. Tot ce se pierde prin glaucom nu se mai poate câștiga. Dacă este o tensiune mare, 40, deja pot apărea fenomene optice, adică să vedem halouri, cercuri, luminițe, durere de frunte, durere în spatele ochilor.

Apar tulburări de vedere care pot să atragă atenția. Din punctul meu de vedere, toți oamenii când ajung în jurul vârstei de 40 de ani trebuie să meargă la oftalmolog. Sunt foarte multe afecțiuni pe care le putem intui dinainte de a apărea. Putem, de exemplu, descoperi că un om are risc de a dezvolta la un moment dat glaucom. Și doar atât ar fi suficient să îi spunem: Vezi că ai risc, vino o dată pe an la control. Sau o dată la șase luni. 

Mai sunt situații în care știind, producem niște modificări, tratamente cu laser, foarte simple, foarte prietenoase, deloc dureroase, cu ajutorul cărora prevenim sau reducem semnificativ apariția acestei boli”, a mai explicat dr. Filip.

Purtați ochelarii potriviți 

Cât privește nerespectarea recomandărilor privind purtarea ochelarilor, pe o perioadă îndelungată, aceasta se poate reflecta la un moment dat în probleme ale vederii.

”Cred că este foarte important să respectăm întotdeauna sfatul medicului, dar, la copiii, în perioada de vindecare, este foarte important să poarte ce trebuie și să știm dacă au nevoie de dioptrii.

La copii recomandăm primul consult oftalmologic, dacă totul până atunci pare în regulă, la 3 ani. Dacă descoperim diferențe de dioptrii sau că un ochi este mai slab, îl putem stimula până la 7-9 ani. Sunt foarte receptivi copiii, dar pentru astfel de situații este nevoie de foarte multă seriozitate din partea părinților și, bine-înțeles, colaborare din partea copilului”, a mai spus medicul.

Cât privește folosirea unor ochelari neadecvați pentru afecțiunea oftalmologică pe care o are o persoană, dr. Filip a afirmat că la un adult, dacă aceștia nu sunt în regulă se simte, prin dureri de cap sau amețeli. 

”Ochiul se adaptează permanent, cu ajutorul acelui cristalin. Dacă eu pun o dioptrie, iar cristalinul nu consideră că este potrivit pentru mine va încerca să îmi compenseze din puterea ei. Și atunci va obosi, eu voi obosi, iar randamentul meu va scădea. ne dăunează cu totul”, a concluzionat oftalmologul.

OMS, semnal de ALARMĂ. Până în 2050, mai mult de jumătate din oamenii de pe glob vor SUFERI de MIOPIE

Cum se manifestă glaucomul

De obicei nu există semne care să anunțe apariția glaucomului, acesta având o evoluție lentă ce se întinde pe parcursul mai multor ani și afectează mai întâi vederea periferică, fiind de cele mai multe ori descoperită la un control de rutină.

Există însă și situații în care glaucomul are o evoluție rapidă și poate cauza printre altele:

- durere oculară intensă;

- stări de greață și de vomă:

- înroșirea ochilor;

- durere de cap;

- halouri în jurul punctelor luminoase;

- vedere încețoșată.

Însă simptomele pot să varieze în funcție de tipul de glaucom (cu unghi deschis sau cu unghi închis, în formă cronică sau acută) și de stadiul bolii.  

Cum se poate corecta miopia și când se recomandată operația cu laser

Vederea perfectă înseamnă zero dioptrii. Însă perioada pandemiei, în care cursurile s-au ținut în formatul online sau hibrid ori munca a fost remote, cu multe ore petrecute în fața dispozitivelor electronice, a făcut ca numărul persoane cu probleme de vedere, în special miopie, să crească alarmant atât la nivelul României, cât și la nivel mondial. 

Ce este miopia

Miopia este un defect al vederii ce se manifestă prin imposibilitatea de a distinge clar obiectele situate la o distanță mai mare, fiind cel mai frecvent viciu de refracție al ochiului. Pentru a putea fi tratată corespunzător este important să cunoaștem cauzele miopiei. În general, miopia se corectează cu ochelari de vedere, lentile de contact sau chirurgie refractivă. În cazul copiilor miopi, odată ce cresc, din păcate crește și miopia. Fetele au nevoie de control oftalmologic la fiecare șase luni, până la vârsta de 14 ani, în timp ce băieții la același interval, până la 18 ani.

După aceste vârste, frecvența controlului oftalmologic se micșorează, la o verificare anuală, iar după ce se termină creșterea există varianta chirurgiei refractive. Cel mai folosit tip de operație se adresează părții din fața ochiului, corneea. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Deficitul de vitamina A, dăunător pentru vedere. Poate duce la orbire

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel