Cum se poate corecta miopia și când se recomandată operația cu laser

Sonia Baciu |
Data publicării:
Cum se poate corecta miopia. FOTO Pexels @ Pavel Danilyuk
Cum se poate corecta miopia. FOTO Pexels @ Pavel Danilyuk

Miopia, cel mai frecvent viciu de refracție, a crescut considerabil în anii pandemiei. 

Vederea perfectă înseamnă zero dioptrii. Însă perioada pandemiei, în care cursurile s-au ținut în formatul online sau hibrid ori munca a fost remote, cu multe ore petrecute în fața dispozitivelor electronice, a făcut ca numărul persoane cu probleme de vedere, în special miopie, să crească alarmant atât la nivelul României, cât și la nivel mondial. 

Ce este miopia

Miopia este un defect al vederii ce se manifestă prin imposibilitatea de a distinge clar obiectele situate la o distanță mai mare, fiind cel mai frecvent viciu de refracție al ochiului. Pentru a putea fi tratată corespunzător este important să cunoaștem cauzele miopiei. În general, miopia se corectează cu ochelari de vedere, lentile de contact sau chirurgie refractivă. În cazul copiilor miopi, odată ce cresc, din păcate crește și miopia. Fetele au nevoie de control oftalmologic la fiecare șase luni, până la vârsta de 14 ani, în timp ce băieții la acelai interval, până la 18 ani.

După aceste vârste, frecvența controlului oftalmologic se micșorează, la o verificare anuală, iar după ce se termină creșterea există varianta chirurgiei refractive. Cel mai folosit tip de operație se adresează părții din fața ochiului, corneea.

”Din experiența noastră putem merge până la minus 6-7 dioptrii. Laserul subțiază corneea, și dacă aceasta este suficient de groasă putem merge cu plafonul de corectare al miopiei până la 6-7 dioptrii”, a explicat doctorul Cristian Moraru, medic primar oftalmolog, în cadrul emisiunii ”Doctor de bine” de la PRO TV. 

Însă în cazul dioptriilor foarte mare, de 15-16-17, în care nu se poate aplica tratamentul cu laser, se pun lentile intraoculare, peste cristalin, cu un efect de lupă. ”Sunt niște lentile speciale, în lume existând după tipuri de astfel de lentile. Ca ochelari băgați în ochi”, a mai precizat medicul. 

Dezlipirea de retină: cauze, simptome, diagnostic și tratament. Necesită intervenție de URGENȚĂ

Dezlipirea de retină este o urgență medicală și se referă la desprinderea retinei din poziția ei normală. Aceasta este o structură importantă din zona posterioară a ochiului și este reprezentată de un strat de celule cu rol important. Terminațiile nervoase de la nivelul retinei captează luminii și o transmit la creier sub forma semnalelor nervoase.

Cauze

Studiile medicale arată că dezlipirea celulelor retiniene de restul structurilor are loc atunci când mediile apoase din ochi pun presiune și separă aceste structuri. Acest lucru poate avea loc odată cu înaintarea în vârstă, după vârsta de 50 de ani, când se poate forma un orificiu în retină care permite "inundarea" structurilor cu fluid.

Același proces se poate întâmpla și în diabet, odată cu formarea cicatricilor la nivelul retinei sau în procese inflamatorii ale ochiului, tumori, traumatisme sau degenerare maculară.

Factorii de risc în apariția dezlipirii de retină sunt miopia, antecedente similare în familie, uveita sau intervențiile chirurgicale de la nivelul ochiului.

Simptome

Potrivit MayoClinic, dezlipirea de retină este dureroasă, iar acesta este primul simptom observat. În momentul desprinderii, celulele retinei se detașează de vasele de sânge. Acestea au rol de asigurare a aportului de nutrienți și oxigen, iar amânarea tratamentului prezintă riscuri majore pentru vedere. În urma acestui proces, specialiștii semnalează apariția următoarelor simptome:

-apariția punctelor sau obiectelor mici în câmpul vizual, proces care se instalează rapid;

-fotopsia: apariția bruscă a unei raze de lumină;

-vedere încețoșată;

-reducerea graduală a vederii periferice. (Citește mai mult AICI).

Vezi și: La ce vârstă trebuie făcut PRIMUL control oftalmologic la copii

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel