Deficitul de vitamina A, dăunător pentru vedere. Poate duce la orbire

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
deficitul de vitamina a - FOTO: Freepick
deficitul de vitamina a - FOTO: Freepick

Deficitul de vitamina A poate afecta vederea și duce chiar la apariția diabetului.

Deficitul de vitamina A  afectează funcționarea normală a organismului.

Ce este vitamina A

Vitamina A este o vitamină solubilă în grăsimi, care este importantă pentru multe funcții ale corpului, inclusiv vederea corectă, un sistem imunitar puternic, reproducerea și o bună sănătate a pielii. Există două tipuri de vitamina A găsite în alimente: vitamina A preformată și provitamina A.

Vitamina A preformată este, de asemenea, cunoscută sub numele de retinol și frecvent întâlnită în carne, pește, ouă și produse lactate. Pe de altă parte, organismul transformă carotenoidele în alimente vegetale, cum ar fi fructele și legumele roșii, verzi, galbene și portocalii, în vitamina A.

Vezi și: Diabetul zaharat și căldura. Medic: Epuizarea termică apare după mult timp petrecut în soare. Poate duce la leșin

Deficitul de vitamina A, mai frecvent în țările subdezvoltate

În timp ce deficitul este rar în țările dezvoltate, mulți oameni din țările în curs de dezvoltare nu primesc suficientă vitamina A.

Cele cu cel mai mare risc de deficiență sunt femeile însărcinate, mamele care alăptează, sugarii și copiii. Fibroza chistica si diareea cronica pot creste, de asemenea, riscul de deficienta.

Piele uscată

Vitamina A este importantă pentru crearea și repararea celulelor pielii. De asemenea, ajută la combaterea inflamației din cauza anumitor probleme ale pielii. Deficitul de vitamina A poate fi de vina pentru dezvoltarea de eczeme si alte probleme ale pielii, arată Healthline.

Rețineți că pielea uscată poate avea multe cauze, dar deficiența cronică de vitamina A poate fi motivul.

Vezi și: Mătasea de porumb, CINCI beneficii pentru organism. Cum să o consumi

Ochi uscați

Problemele oculare sunt legate de deficitul de vitamina A. În cazuri extreme, a nu obține suficientă vitamina A poate duce la orbire completă sau cornee moarte. Ochii uscați sau incapacitatea de a produce lacrimi este unul dintre primele semne ale deficitului de vitamina A.

Orbire de noapte

Deficitul sever de vitamina A poate duce la orbire nocturnă. Mai multe studii observaționale au raportat o prevalență ridicată de orbire de noapte în țările în curs de dezvoltare

Din cauza acestei probleme, profesioniștii din domeniul sănătății au lucrat pentru a îmbunătăți nivelurile de vitamina A la persoanele cu risc de orbire pe timp de noapte.

Într-un studiu, femeilor cu orbire de noapte li s-a administrat vitamina A sub formă de alimente sau suplimente. Ambele forme de vitamina A au îmbunătățit starea. Capacitatea femeilor de a se adapta la întuneric a crescut cu peste 50% pe parcursul a șase săptămâni de tratament.

Vezi și: Varza murată, kimchi-ul românesc, beneficii pentru sănătate. Bilic: Ce-ar fi să creștem și noi consumul pe parcursul iernii, fără motive medicale, ci doar de dragul prevenției și al sănătății

Infertilitate

Vitamina A este necesară pentru reproducere atât la bărbați, cât și la femei, precum și pentru dezvoltarea adecvată la copii. Deficitul de vitamina A poate duce la infertilitate atât la bărbați, cât și la femei. Deficitul de vitamina A este, de asemenea, legat de avorturi spontane.

Un studiu care a analizat nivelurile sanguine ale diferitelor substanțe nutritive la femeile care au avut avorturi spontane recurente a constatat că acestea aveau niveluri scăzute de vitamina A.

Creștere întârziată

Copiii care nu primesc suficientă vitamina A pot experimenta o creștere întârziată. Acest lucru se datorează faptului că vitamina A este necesară pentru dezvoltarea corectă a corpului uman.

Mai multe studii au arătat că suplimentele de vitamina A, singure sau cu alți nutrienți, pot îmbunătăți creșterea. Cele mai multe dintre aceste studii au fost efectuate la copii în țările în curs de dezvoltare.

Infecții ale gâtului și pieptului

Infecțiile frecvente, în special în gât sau piept, pot fi un semn al deficitului de vitamina A.

Un studiu efectuat pe copii din Ecuador a arătat că copiii subponderali care au luat 10.000 UI de vitamina A pe săptămână au avut mai puține infecții respiratorii decât cei care au primit un placebo.

Vezi și: Hernia de disc, cauze și tratatament. Medic: Este tot mai prezentă în viața oamenilor. Poate cauza dureri majore. Lăsată netratată, poate duce la complicații grave

Vindecarea slabă a rănilor

Rănile care nu se vindecă bine pot fi legate de un nivel scăzut de vitamina A. Acest lucru se datorează faptului că vitamina A promovează crearea colagenului, o componentă importantă a pielii sănătoase. Cercetările sugerează că atât orală și topică vitamina A poate întări pielea.

Un studiu pe șobolani a constatat că orală vitamina A îmbunătățit producția de colagen. Vitamina a avut acest efect, chiar dacă șobolanii au fost luați steroizi, care poate inhiba vindecarea rănilor.

Acnee

Deoarece vitamina A promovează dezvoltarea pielii și luptă împotriva inflamației, aceasta poate ajuta la prevenirea sau tratarea acneei. Mai multe studii au legat nivelurile scăzute de vitamina A de prezența acneei.  Într-un studiu în 200 adulți, nivelurile de vitamina A la cei cu acnee au fost peste 80 mcg mai mici decât la cei fără condiție.

Vitamina A poate trata acnee. Cercetările arată că cremele care conțin vitamina A pot reduce numărul leziunilor acneice cu 50%.

Cea mai cunoscută formă de vitamina A orală utilizată pentru tratarea acneei este isotretinoin sau Accutane. Acest medicament poate fi foarte eficient în tratarea acneei, dar poate avea o serie de efecte secundare, inclusiv modificări ale dispoziției și malformații congenitale.

Alimente care conțin vitamina A

Ficat

Cartofi dulciu

Morcovi

Spanac

Dovleac

Mango

Roșii

Piersici

Ardei 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel