Mătasea de porumb, CINCI beneficii pentru organism. Cum să o consumi

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
matasea de porumb - FOTO: Freepick
matasea de porumb - FOTO: Freepick

Mătasea de porumb este de cele mai multe ori aruncată, însă aceasta are beneficii asupra sănătății.

Mătasea de porumb, ca remediu natural, a fost folosită de secole în medicina tradițională chineză și amerindiană. Este folosit și astăzi în multe țări, inclusiv China, Franța, Turcia și Statele Unite ale Americii.

Aceste fibre strălucitoare și subțiri ajută la polenizarea și creșterea porumbului, dar sunt folosite și în practicile tradiționale de medicină pe bază de plante. Mătasea de porumb conține o varietate de compuși ai plantelor care pot fi responsabili pentru diverse efecte asupra sănătății, notează Healthline.

Cercetări mai recente indică faptul că aceasta poate ajuta, de asemenea, la reducerea tensiunii arteriale, colesterol, glicemie, și inflamație.

Mătasea de porumb poate fi folosită în stare proaspătă, dar este adesea uscată înainte de a fi consumată sub formă de ceai sau extract. Acesta poate fi, de asemenea, luate ca o pastilă.

Vezi și: Naștere naturală sau cezariană, avantaje și dezavantaje. Herghelegiu, despre epidurală: Nașterea fără durere, doar o poveste

Sursă de antioxidanți

Antioxidanţii sunt compuşi vegetali care protejează celulele organismului împotriva radicalilor liberi şi a stresului oxidativ. Stresul oxidativ este una dintre cauzele majore ale unui număr de afecțiuni cronice, inclusiv diabet zaharat, boli de inimă, cancer, și inflamație.

Mătasea de porumb este o sursă naturală bogată de antioxidanți flavoizi. Mai multe studii pe animale și de laborator demonstrează că flavonoidele sale reduc stresul oxidativ și protejează împotriva radicalilor liberi.

Are proprietăți antiinflamatoare

Inflamația face parte din răspunsul imun natural al organismului. Cu toate acestea, inflamația excesivă este legată de o varietate de boli, inclusiv boli de inimă și diabet. Testele de laborator și studiile pe animale au descoperit că extractul de mătase de porumb poate reduce inflamația prin suprimarea activității a doi compuși inflamatori majori.

Această fibră conține, de asemenea, magneziu, care ajută la reglarea răspunsului inflamator al corpului.

Vezi și: Mituri și adevăruri despre carne. Medic: Este de 30 de ori mai mare

Reglează glicemia

Unele cercetări indica faptul ca mătasea de porumb poate scădea glicemia şi poate ajuta la gestionarea simptomelor diabetului. Un studiu pe animale a observat că șoarecii diabetici cărora li s-au administrat flavonoide de mătase de porumb au redus semnificativ glicemia în comparație cu un grup de control.

Un studiu recent, de asemenea, a arătat că antioxidanți în acest produs de porumb poate ajuta la prevenirea bolilor de rinichi diabetici. Deși aceste rezultate sunt promițătoare, sunt necesare studii umane.

Scade tensiunea arterială

Mătasea de porumb poate fi un tratament eficient pentru hipertensiunea arterială. În primul rând, încurajează eliminarea excesului de lichid din corpul tău. Ca atare, ar putea fi o alternativă naturală la diureticele prescrise, care sunt adesea folosite pentru a reduce tensiunea arterială.

Mai mult, un studiu recent la șobolani a descoperit că extractul de mătase de porumb a redus semnificativ tensiunea arterială prin inhibarea activității enzimei de conversie a angiotensinei.

Vezi și: Suplimentul benefic pentru boala Parkinson. În ce alimente se găsește

Poate reduce colesterolul

Mătasea de porumb poate, de asemenea, să scadă colesterolul. Un studiu pe animale a constatat că extractul de mătase de porumb a avut ca efect reduceri semnificative ale colesterolului rău.

Într-un alt studiu la șoareci hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi, cei care au primit mătase de porumb au experimentat colesterol total semnificativ mai mic decât cei care nu au primit acest supliment.

Efecte adverse

În timp ce foarte puține efecte adverse au fost raportate, mătase de porumb nu poate fi în condiții de siguranță pentru toată lumea. Dacă ați experimentat o reacție alergică la porumb sau produse din porumb, ar trebui să evitați mătasea de porumb.

În plus, mătasea de porumb nu este recomandată dacă luați oricare dintre următoarele medicamente:

- diuretice

- medicamente pentru tensiunea arterială

- tratament pentru diabet

- medicamente antiinflamatoare

- subțiază sângele

Mai mult, ar trebui să evitați acest produs dacă luați suplimente de potasiu sau ați fost tratat pentru niveluri scăzute de potasiu, deoarece mătasea de porumb poate crește excreția acestui mineral

Cum se prepară ceaiul din mătasea de porumb

- 3 linguri (30 g) de mătase de porumb

- 1 l de apă

Adu litrul de apă la punctul de fierbere, apoi micșorează focul și adaugă mătasea de porumb. Lasă amestecul să fiarbă pentru câteva minute, apoi ia-l de pe foc și lasă-l să infuzeze. De îndată ce atinge o temperatură optimă, strecoară infuzia și servește. Poți să bei între trei și patru căni din această băutură pe zi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel