Cât de des ar trebui făcute analize. Dr. Mihai Dobra: Un bărbat de peste 50 de ani ar trebui să facă anual un PSA

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Cat de des ar trebui facute analize Foto: Pexels @Artem Podrez
Cat de des ar trebui facute analize Foto: Pexels @Artem Podrez

Dr. Mihai Dobra, de la Institutul Clinic Fundeni, Centrul de Uronefrologie și Transplant Renal, ne-a explicat cât de des ar trebui făcute anumite analize.

Cât de des ar trebui făcute analizele? Este una dintre întrebările la care a răspuns medicul Mihai Dobra, în exlusivitate pentru DC MEDICAL. 

„Controalele trebuie discutate cu medicul curant. Ele sunt foarte variabile. Urmărirea pacienților – că sunt oncologici sau pacienți cu patologii litiazice – este foarte polimorfă. Urmărirea la 3 luni, la 6 luni, la un an, cu imagistică simplă de tip ultrasonografie sau tomografie cu substanță de contrast – dar asta va spune mediul curant”, explică medicul Mihai Dobra.

Pe de altă parte, controalele preventive au un alt ritm. Potrivit medicului, un bărbat de peste 50 de ani ar trebui să facă anual un PSA (antigen specific prostatic, n.r.). „Pentru un bărbat fără istoric în familie de cancer de prostată sau diferite tipuri de maladii oncologice, practic, de la 50 de ani, un PSA anual este suficient. De asemenea, controlul ecografic anual este o indicație mai mult decât decentă”, spune medicul.

Riscurile automedicației

De asemenea, el a mai vorbit despre automedicație, arătând cât de periculoasă poate fi.

„Automedicația e o problemă. Nu este indicat să îți pui singur diagnosticul, să te bazezi pe cea ce crezi tu sau ceea ce vezi într-o formă media. Ideal e să te duci, să ai o discuție pertinentă cu un profesionist, cu un specialist în domeniu, care-ți va indica (un tratament, n.r.). Există posibilitatea chiar pentru o cistită simplă să primești un tratament de la un urolog, care nu înseamnă neapărat un tratament agresiv antibiotic. Să nu eliminăm complet și variantele astea. Tratamentul nu ți-l faci singur prin farmacii”, mai spune el.

Revoluțiile tehnologice și chirurgia robotică, AVÂNT în medicină. Dobra: Transplant renal, FĂRĂ nicio cicatrice!

Intervenția cu ultrasunete, descoperită ACCIDENTAL de un pilot, în Al Doilea Război Mondial. "Coincidența" care tratează azi o mulțime de oameni

Află mai multe din materialul video atașat:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Știrile zilei în sănătate

16 apr 2024, 16:50
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel