Intervenția cu ultrasunete, descoperită ACCIDENTAL de un pilot, în Al Doilea Război Mondial. "Coincidența" care tratează azi o mulțime de oameni

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Interventia cu ultrasunete Foto: Pexels @martproduction
Interventia cu ultrasunete Foto: Pexels @martproduction

Interventia cu ultrasunete. Medicul Mihai Dobra a vorbit, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, despre intervențiile cu ultrasunete. 

Intervenția cu ultrasunete. Mihai Dobra, medic specialist în chirurgie urologică la Spitalul Fundeni din Capitală, a vorbit, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, despre intervențiile fără bisturiu.

Intervențiile cu ultrasunete, fără bisturiu, nu sunt o tehnică nouă, doar că în România au apărut mai târziu.

"E o tehnică descoperită incidental undeva în Al Doilea Război Mondial, printr-o coincidență, printr-o întâmplare fastă pentru medicina universală. Practic, în cel de-al Doilea Război Mondial, o firmă care producea la momentul respectiv avioane de vânătoare, un pilot din cabina avionului de vânătoare avea o pietricică în pantof.

Vibrațiile ultrasonice au determinat fragmentarea în microfragmente litiazice, în timpul zborului.

În anii '80, acea firmă producea primul litotritor, extracorporeal, adică aparatul de ESWL, unde ultrasonice este o metod non-invazivă. Practic cu acest aparat atașat, printr-un contact cu gel la corp, produce niște unde ultrasonice printr-un ghidaj ecografic la nivelul rinichiului sau al ureterului, țindind piatra, urmând a o fragmenta în porțiuni foarte mici, o face praf, face un soi de fragmente extrem de mici care vor fi eliminate prin cursul fiziologic de curgere al urinei", a declarat dr. Mihai Dobra.

Vezi și:

Vaccin împotriva cancerului de prostată. Dobra: Să nu credem absolut tot ce apare. Mi-e greu să cred, dar nu e imposibil

BOTOX, tratament pentru transpirație, acnee, cuperoză. Reacții adverse, cine nu trebuie să-l facă niciodată: RIȘTI să faci anticorpi

Boli ale sânului care cresc riscul de cancer. Când ar trebui să te îngrijorezi

De ce expresia ”botox în buze” este incorentă. Dr Viviana Iordache explică

 

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel